tjsz napisał(a):
Witam!
Od kiedy kupilem Punto mam caly czas problem z klaksonem. Otoz dziala jedynie wtedy jak kierownica jest w polozeniu jazdy na wprost. Lekkie skrecenie kierownicy powoduje zanik sygnalu, az do momentu ponownego polozenia na wprost.
Czy ktos cos takiego juz "trenowal" ? Jak to mozna naprawic?
miałem to samo:)
sprawa wygląda w ten sposób że :
pod kierownicą zamontowany jest takie kółeczko które obraca się razem z kierownicą , drugie kółeczko jest poniżej i zamontowane jest na drążku kierowniczym.
Oba te koła robią jako styki , czyli w momencie naciśnięcia klaksonu oba stykają się ze sobą.
Kółko które znajduję się pod kierownicą nie dochodzi do tego co jest na drążku.
Ja ten problem rozwiązałem kawałkiem jakiegoś pręcika który miałem pod ręką i włożyłem go między spodnią część kierownicy i kółko które jest pod nią. - chodzi o to żeby przybliżyć delikatnie oba te styki (kółka).
Przed zabraniem się za to należy zdjąć kilka wkrętów z obudowy kierownicy i zdemnotować plastiki.
Myślałem że będzie to rozwiązanie tymczasowe ale jak do tej pory działa.
Jeśli chodzi o dobór odpowiedniego kołka to trzeba popróbować aby wstawić tam coś co podczas kręcenia kierownicą nie wyskoczy .
Czyli póki nie rozkręcisz i nie zobaczysz o co konkretnie mi chodzi i jak to wszystko wygląda to nie będziesz wiedział jak to naprawić.
Więc polecam na dzień dobry sprawdzić wizualnie o czym ja w ogóle piszę i rozkręcić obudowę słupka kierownicy .
pozdro