You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 12:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość

Post #185194 Wysłany: 05 Lis 2008, 10:18; 
 Temat postu: Awaria włącznika LPG?
Sympatyk kropek

Witam,

Mam do Was taki problem...
Mój krop- 1.2 8V + LPG 2000 rocznik wersja podstawowa.
Po dłuższym czasie na postoju padł mi akumulator, a że szwagier chciał wsiąść w moje auto i nie mógł go odpalić, "pożyczył" prąd od swojego audi A4 z silnikiem diesla (!).
Wieczorem wsiadam do auta i mam dziwne wrażenie, że punto zyskało z 10-15 KM mocy. Nie pomyliłem się, bo auto pracowało na benzynie i przełączenie go na gaz było niemożliwe. (kontrolki od włącznika gazu miałem niedziałające już wcześniej, ale nie przeszkadzało mi to w eksploatacji).
Dodatkowo, prawe światło mijania odmówiło posłuszeństwa i z tej strony pali się tylko "postój".
Moje umiejętności mechanika są raczej mierne, elektryka jeszcze mniejsze, swojego kropka mam od maja i prócz wymiany akumulatora i rozrusznika (po tygodniu eksploatacji) nie miałem z nim problemów, ale teraz nasuwa mi się taka myśl, że dwie, powyższe usterki mają związek z rozruchem auta podłączonego do akumulatora od diesla (tam jest chyba większy prąd rozruchowy?)...
Gdzie znajde bezpiecznik instalacji gazowej (tartariniauto)? I jak poznam, że jest przepalony? Jeśli jest, to czy dostane takowy w sklepie motoryzacyjnym?
Czy może ktoś miał wczesniej podobny problem?

Pewnie moje laickie przypuszczenia będą całkowicie nietrafione, więc chciałbym serdecznie prosić mądre forumowe głowy o porade :D

Jeśli potrzebujecie więcej informacji odnośnie instalacji LPG czy samego auta to w miare możliwości postaram się ich udzielić. :)

EDIT:
ewentualnie może to komputer LPG padł, sam nie wiem, niestety przez najbliższe dwa dni raczej nie będę miał możliwości sprawdzić co mojej kropce dolega...

[ Dodano: 05 Lis 2008 10:18 ]
dobra, sam rozwiązałem problem, były nim źle umocowane kable przy kostce od bezpieczników lpg...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)