witam wszystkich.
zacznę od początku. zakupiłem punciaka (2003r. z niemiec) , miał radio punto low - ale cztery kanały głośnikowe. radio obsługuje tylko dwa głośniki , więc pomyślałem że żaden niemiec nie zapłacił za cztery głośniki i wsadził radio grające na dwa. postanowiłem zmienić radio na trochę lepsze ( bo pewnie lepsze było , tylko ktoś "skubnął").
teraz najważniejsza sprawa - zaglądam a tam w kostce kilka kabli a reszta luzem. no i tutaj wielka prośba , czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć które kable są które ?
chodzi o kolory - które sygnały idą na kostkę ISO to wiem ,tylko jak je zidentyfikować ? nie mam schematu i głupiego miernika , i trochę się boję żebym czegoś nie "zbabrał" jakie kolory mają kable sygnałowe od CAN ?
i czy jest na nich jakieś napięcie ?
[ Dodano: 14 Lip 2008 14:23 ]
witam wszystkich (zwłaszcza tych którzy mi pomogli)
poradziłem sobie i opiszę Wam - może komuś się przyda.
na stronie
http://www.studio24.prv.pl/ jest to opisane lecz na podstawie opisu na radiu : wtyczka A
1. tel mute
2. tel mute gnd.
3. sterowanie +12V
4. -
5. sterowanie anteny
6. -
7. +12V BATT
8. GND
lecz FIAT zastosował swoje rozwiązanie (lekko odbiegające od powyższego opisu , a wygląda to następująco: wtyczka A
1. tel mute
2. tel mute gnd.
3. +12V (przy włączonym zapłonie) (niebieski)
4. +12V (stałe tak jak na pinie nr.7) (czerwono-biały)
5. sterowanie anteny i (lub) wzmacniacza (u mnie brak ale zdaje się że szary oznaczony na schemacie jako H)
6. podświetlenie (napięcie przy włączonych światłach) (żółto-zielony)
7.+12V (stałe) (czerwono-czarny)
8. GND (masa) (czarny)
do radia High CD wtyczka C
1. CAN B (różowo-czarny)
2. CAN A (różowo-biały)