|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:01
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
wislander |
#597432 Wysłany:
11 Lip 2012, 07:31; Temat postu: Problemy z odpalaniem, kręceniem |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam! Chciałbym przedstawić moje problemy z odpalaniem Punto II z prośbą o pomoc i wskazówki. Auta mnie nie interesują za bardzo, więc proszę o tolerancję. Poniżej przedstawię kilka informacji mogących pomóc. 1. Auto: Fiat Punto II 188, 2002 r., silnik 1,2; 2. Kupno auta: 09.2010; 3. Kupno nowego akumulatora 11.2010 (Jenox); 4. Pierwsza zima (2010/2011) z nowym akumulatorem spoko minęła; 5. Druga zima (2011/2012) - tragedia. Jeszcze zanim się dobrze zaczęła zima akumulator się rozładował, po czym został naładowany i jakoś działał do czasu znacznych mrozów (styczeń/luty 2012). Mrozy były konkretne, więc jakoś mnie nie dziwiło to, że nie odpalał. Dla wygody trzymałem go w cieple i montowałem przed wyjazdem. Wiosna jakoś działał bez zarzutów. 5. Początek czerwca-lekka stłuczka, w wyniku której auto ok. 3 tygodnie nie było odpalane. Po tym okresie nie chciał kręcić. Akumulator w sumie nie był do cna rozładowany, bo elektryczne elementy działały (np. centralny zamek). Ale niestety nie kręcił w ogóle. Auto w tym czasie było na dworze, z lekko wygięta po uderzeniu maską, zwłaszcza w okresie często ulewnych deszczy ostatnich tygodni. I nagle po kilku dniach przy ponownej próbie auto odpaliło! 6. Wizyta u elektryka wykazała jedynie akumulator rozładowany, zaś alternator ładuje.
Czy wiece, co się może dziać? Czy może ulewne opady spowodowały jakąś wilgoć, a woda pod maskę miała którędy wpływać? Czy reklamacja akumulatora ma sens? Co o tym myślicie?
Za wszelka pomoc dziękuję!!
|
|
Góra |
|
 |
|
|
BogdanK |
#597479 Wysłany:
11 Lip 2012, 11:13; Temat postu: Re: Problemy z odpalaniem, kręceniem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
W tej sytuacji reklamacja akumulatora to tylko strata czasu (w 95% jej nie uwzględnią). Na początek kup dobry akumulator i napisz jak auto się sprawuje. Mam nadzieję, że elektryk sprawdził nie tylko akumulator, ale też czy nie ma jakiegoś zwarcia (które może m.in. rozładowywać akumulator). Warto też zwrócić uwagę na sprawność przewodów wysokiego napięcia i świec zapłonowych (kiedy i czy były wymieniane). Nie wiem jak bardzo jest wygięta maska, ale woda nie powinna się wlewać do komory silnika.
Góra |
|
 |
_marcin00_ |
#597492 Wysłany:
11 Lip 2012, 11:57; Temat postu: Re: Problemy z odpalaniem, kręceniem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 29 Sty 2010, Posty: 3642 Pomógł: 31
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#597511 Wysłany:
11 Lip 2012, 12:58; Temat postu: Re: Problemy z odpalaniem, kręceniem |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
tyle razy takie sprawy wałkowane a nie którym nie chce się szukajki użyć, szukajka nie parzy
|
|
Góra |
|
 |
wislander |
#597512 Wysłany:
11 Lip 2012, 13:03; Temat postu: Re: Problemy z odpalaniem, kręceniem |
|
 |
Forumowicz |
|
Jaki w takim razie akumulator polecacie? Centra będzie ok? Z kreatora na stronie www producenta wynika, że Centra CB440 powinien być odpowiedni do mojego modelu auta. Czy parametry są właściwe?? Przykładowy link: http://www.sklepcentra.pl/sklep/akumula ... p-175.htmlNiestety nie mam informacji od elektryka co do świec lub ewentualnego zwarcia... Dzisiaj jadę na ponowny pomiar (po naładowaniu aku.), więc zapytam...
|
|
Góra |
|
 |
BogdanK |
#597566 Wysłany:
11 Lip 2012, 18:06; Temat postu: Re: Problemy z odpalaniem, kręceniem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
wislander napisał(a): Jaki w takim razie akumulator polecacie? Centra będzie ok? Z kreatora na stronie www producenta wynika, że Centra CB440 powinien być odpowiedni do mojego modelu auta. Czy parametry są właściwe?? Przykładowy link: http://www.sklepcentra.pl/sklep/akumula ... p-175.htmlSą różne marki dobrych akumulatorów (każdy chwali swoją)  Uważam, że do Twojego silnika, ten w/w akumulator będzie dobry (chyba, że masz wspomaganie kierownicy, to lepsza będzie Centra 50 Ah).
Góra |
|
 |
Paul123 |
#597568 Wysłany:
11 Lip 2012, 18:08; Temat postu: Re: Problemy z odpalaniem, kręceniem |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: SMI Rejestracja: 05 Paź 2010, Posty: 94
|
Miałem kiedyś Jenox'a 7 lat i na 8 rok padł, kupiłem znowu taki sam ale ten po 3 latach  był do wyrzucenia (zwarcie na jednej z cel) teraz kupiłem Varte Blue i narazie drugi rok chodzi elegancko.
_________________ Było: Punto 2 FL 1.2 60KM SOUND Jest: GP 1.4 77KM Dynamic B&Me
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|