|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 17:52
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
samuel87 |
#695235 Wysłany:
14 Paź 2013, 12:21; Temat postu: cewki zapłonowe |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
|
cewki zapłonowe czesc w moim punciaku wyskakuje mi błąd cewki 2 .Błąd się pojawia sporadycznie, czuć spadek mocy nieraz na parę sekund po czym auto jeżdzi normalnie . Check engine po kilku odpaleniach auta ginie. Komunikat z multiscana mówi ,ze ecu odebrał zbyt niski sygnał z czujnika, problem dalej nie występuje ale został zapisany w pamięci. Zmierzyłem czas ładowania cewek i wyszło na jednej i drugiej coś ok 2.120 ms. Dziś z ciekawości wstawiłem w miejsce cewki 2 inna cewkę zamiennik trochę tańszy niż magneti marelii( taki akurat miałem w domu) i o dziwo czas ładowanie cewki drugiej teraz wynosi 2.400 ms a jedynki starej niezmiennie 2,120 ms. Czy to oznaka ze powinienem wymienić obie cewki na jakieś porządne np oryginały? Proszę o jakieś sugestie
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Piechuxt |
#695237 Wysłany:
14 Paź 2013, 12:39; Temat postu: Re: cewki zapłonowe |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 185KM
Wersja: Sport
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 01 Mar 2011, Posty: 3413 Pomógł: 17
|
Sam czas ładowania niekoniecznie wróży problem, u wielu forumowiczów występują róznice w czasie ładowania jak u Ciebie i nic sie nie dzieje. Sprawdź rezystancje uzwojenia pierwotnego i wtórnego (wpisz w naszą wyszukiwarke ,,jak zmierzyć cewke" ) A tak poza tym, to nawet jeżeli tu wyjdzie wynik pozytywny, to nie oznacza to, ze cewka jest zdrowa-niektórych uszkodzeń nie wykryjesz takimi prostymi metodami. Ogólnie ciężka sprawa. Ja kupiłem teraz dwie nowe cewki magneti, bo samochód mulił, gubił zapłony itp....i cóż, nic to nie pomogło-po czasie wyszło, że wina kabli....ale u mnie nie wywalało błędów. Jeżeli ECU je wykrywa, to możliwe, że u Ciebie problemem są właście cewki  Hmm, właśnie, jak coś ,to mam dwie nówki magneti na sprzedaż za rozsądne pieniadze [ Dodano: 14 Paź 2013 12:39 ]Tylko jedna sprawa....te wskazania masz stałe, czy wahają się w zakresie +/- 0,050ms?
_________________ "Kiedyś wyrwe się z tego 1.2 padołu, i was wszystkich objade..." Paul Coelho No i na chwile sie wyrwałem : 1.2 8vT 2000r 5d S+ [*] a brat jego: Punto Evo Mylife 2011 1.2 69km A teraz ewolucja pod tyłkiem: Bravo 1.4 T-jet Sport TDP 230+KM 295+Nm
|
|
Góra |
|
 |
samuel87 |
#695241 Wysłany:
14 Paź 2013, 12:59; Temat postu: Re: cewki zapłonowe |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
|
sa wahania ale max do 0,030ms, ciekawi mnie dlaczego sa take roznice, moze te cewki sa do wyrzucenia. Mysle , ze troche pojezdze na tym zamienniku i zobacze czy bład sie powtórzy
|
|
Góra |
|
 |
Piechuxt |
#695248 Wysłany:
14 Paź 2013, 13:25; Temat postu: Re: cewki zapłonowe |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 185KM
Wersja: Sport
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 01 Mar 2011, Posty: 3413 Pomógł: 17
|
U mnie różnice na cewkach są nie większe niż 0,05ms, ale często ludzie wrzucają wykresy na których są różnice rzędu 0.1ms-0.2 ms....i jeżdżą bez problemów. No i cóż, najlepiej tak będzie-zobacz, czy problemy ustąpią na tym zamienniku i tyle 
_________________ "Kiedyś wyrwe się z tego 1.2 padołu, i was wszystkich objade..." Paul Coelho No i na chwile sie wyrwałem : 1.2 8vT 2000r 5d S+ [*] a brat jego: Punto Evo Mylife 2011 1.2 69km A teraz ewolucja pod tyłkiem: Bravo 1.4 T-jet Sport TDP 230+KM 295+Nm
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|