You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 16:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #734826 Wysłany: 24 Cze 2014, 17:04; 
 Temat postu: Drogiazki z przednimi wycieraczkami
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Witam.
Wymieniłem dziś (tj. 24.06.2014) mechanizm wycieraczek z przodu w moim kropku. Stary niestety miał takie luzy, że przy pracy cięgna uderzały w blachę na podszybiu (tuż pod śrubą mocującą cały mechanizm od strony kierowcy) od czego cała przednia szyba się trzęsła. Dwukrotnie się zdarzyło, że przy silniejszych opadach Kropek rzucał mi wycieraczką od kierowcy w samochód jadący z mojej prawej strony.

Wracając do tematu mam kilka pytań:
1. Jak wycieraczki powinny być prawidłowo ustawione :?: Zauważyłem, że gdy kończą pracę ("idą" w stronę podszybia zatrzymują się dosłownie przy samej kracie plastikowej osłonki, następnie same odskakują kilka cm).
2. Co zrobić, aby wycieraczki dochodziły bliżej słupka przy drzwiach kierowcy :?:
3. Czy powinno się nakrętki od mocować ramion wycieraczek dokręcać na siłę do końca, czy też może dać im jakiś luz :?:

Z góry dzięki za odpowiedź

P.S Jeśli istnieje już taki temat bardzo proszę o odpowiedzi lub też linki do wątków, będących odpowiedziom na moje pytania. (Zależy mi na odpowiedzi na każde pytanie).

Post #734835 Wysłany: 24 Cze 2014, 17:36; 
 Temat postu: Re: Drogiazki z przednimi wycieraczkami
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Kremius napisał(a):
1. Jak wycieraczki powinny być prawidłowo ustawione :?: Zauważyłem, że gdy kończą pracę ("idą" w stronę podszybia zatrzymują się dosłownie przy samej kracie plastikowej osłonki, następnie same odskakują kilka cm).

Może być problem z ustawieniem mechanizmu na wale silniczka (powinny się zatrzymywać w skrajnej dolnej pozycji).

Kremius napisał(a):
2. Co zrobić, aby wycieraczki dochodziły bliżej słupka przy drzwiach kierowcy :?:

Odkręcić ramię danej wycieraczki i przestawić na wieloklinie.

Kremius napisał(a):
3. Czy powinno się nakrętki od mocować ramion wycieraczek dokręcać na siłę do końca, czy też może dać im jakiś luz :?:

One się trzymają i tak na wieloklinie. Nakrętka służy tylko do tego, aby one z niego nie spadły. Dokręć pewnie, ale nie na maxa.

Post #734839 Wysłany: 24 Cze 2014, 18:14; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
domin45670 napisał(a):
Może być problem z ustawieniem mechanizmu na wale silniczka (powinny się zatrzymywać w skrajnej dolnej pozycji).

Mechanizm jest nowy, więc nie wiem czy to tak powinno być. Na starym chyba tak nie miałem (bądź też dzięki luzom taki problem nie występował).

Poza tym jak można to sprawdzić z czym faktycznie jest problem oraz jak najłatwiej to naprawić :?: Nie jest to uciążliwe, lecz chciałbym się przynajmniej dowiedzieć, co można z tym zrobić.

Post #734870 Wysłany: 24 Cze 2014, 21:42; 
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Z tego co się orientuję to ewentualnej regulacji można dokonać bezpośrednio przy silniczku, tzn. w "pozycji 0" powinno być maksymalne wychylenie ramion, w przeciwnym razie dzieje się to, co powyżej. Na tej samej zasadzie się zastępuje 2 wycieraczki jedną, która w spoczynku jest równoległa do kierunku przepływającego przez przednią szybę powietrza.
Jak sprawdzić? W spoczynku powinno być wspomniane największe wychylenie mechanizmu. Oczywiście rozbebeszyć należy co nieco (podszybie), bo bez tego nic nie widać, ale to już wiesz :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)