You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 01:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #389223 Wysłany: 19 Sie 2010, 17:34; 
 Temat postu: Niegasnąca kontrolka ciśnienia oleju
Forumowicz

Witam wszystkich i proszę o pomoc. W moim kropku SX 1,2 8V+LPG z 2001 r od jakiegoś czasu mam dziwną usterkę, która występuje tylko w lecie przy temp. powyżej 20 st. C a objawia się tym że nie gaśnie kontrolka ciśnienia oleju bez względu na to czy czujnik ciśnienia oleju jest podpięty czy nie i nie załacza się wentylator na chłodnicy a komp nie pokazuje żadnych błędów.Ściślej mówiąc kiedy silnik jest całkiem zimny po odpaleniu wszystko jest ok mogę przejechać kilkaset km. i nic ale wystarczy że gdzieś się zatrzymam i silnik trochę ostygnie to wtedy klops. Mechanicy rozkładają ręce elektryk sprawdził instalację (jest okej) i stwierdził że to może być centralka wtrysku ale nie jest w 100% pewien a koszt wymiany to ok. 3000 zeta.Dlatego może ktoś ma jakieś pomysły albo miał podobny problem to niech się odezwie pozdrawiam. Adam

Post #389288 Wysłany: 19 Sie 2010, 21:02; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
Hej. Miałem kiedyś przypadek, gdy w P1 przetarła się izolacja na przewodzie do czujnika ciśnienia oleju, co powodowało świecenie się kontrolki nawet w chwili, gdy wtyka była zdjęta z czujnika. Czasem może się tez okazać, że padł lub pada czujnik ciśnienia oleju ( co nieraz ma miejsce i objawia się świeceniem lampki kontrolnej). Czy mechanik sprawdzał go ( czujnik), albo podmieniał na inny? Może warto odwiedzić innego specjalistę, który znajdzie czas, by się z tą usterką uporać a nie będzie straszył wymianą centralki…

Post #389791 Wysłany: 21 Sie 2010, 22:06; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotrek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: KGR.
mi też zaraz po kupnie PI świeciła sie kontrolka oleju błyskała, gasła, itp.okazało sie ze czujnik do wymiany. wiec moze to;) sprawdz go.

09.2009-02.2013 Punto I 1995r 1.2 ELX z lpg - post351906.html#351906
Jest:
02.2013 - Peugeot 206 1.4 75 KM

Post #390126 Wysłany: 23 Sie 2010, 13:14; 
 Temat postu:
Forumowicz

Niestety czujnik był wymieniany a cała instalacja elektryczna sprawdzana. Najgorsze w tym wszystkim jest to że jak świeci kontolka oleju to nie załączy się wentylator na chłodnicy sam sprawdzałem. Miałem dwa takie przypadki że podjeżdżając do garażu na świecącej kontrolce otwierając drzwi usłyszałem jakby wentylator załączył się na moment wsiadając do samochodu okazało się że kontrolka zgasła i wszysko było oki. Elektryk stwierdził jednak że układ smarowania i układ chłodzenia to dwie całkowicie odrębne sprawy:( Dzięki za pomysły może ktoś ma jeszcze jakieś to bardzo proszę piszcie bo przy tych upałach ciężko jeżdzić i obserwować cały czas wskaźnik temp.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)