You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 15 Paź 2018, 22:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 
 Post #815916 Wysłany: 29 Lis 2016, 15:29; 
 Temat postu: Problem z prędkościomierza
Offline
Forumowicz

Imię: KAROL
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Województwo: podlaskie [B]
Rejestracja: 29 Lis 2016,
Posty: 3
Witam.
Kupilem calkiem fajne autko do dojazdów do pracy, lecz ma trochę felerow. Największy to nie działa prędkościomierz. Wersja z abs (sprawny jeden czujnik). W body wyłączyłem abs, oraz wybrałem sygnał prędkości: skrzynia biegów - ale nadal nie działa. Chcę sprawdzić instalacje ale nie wiem gdzie znajdują się elementy ze schematu. Patrząc na schemat, z impulsometru jeden przewod idzie do bezpieczników, a dwa pozostałe przez D4 - (złącze przednie silnik) do M1 - (komputer pokładowy). I tu pytanie. Gdzie w aucie jest te złącze D1 oraz komputer M1. (Rozumiem ze tomcos innego jak sterownik silnika?)

Proszę o pomoc.


Góra
 Profil  
 

 
 Post #815963 Wysłany: 30 Lis 2016, 12:07; 
 Temat postu: Re: Problem z prędkościomierza
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań
Rejestracja: 16 Lis 2011,
Posty: 1069
Pomógł: 31
Rozumiem, że nie działa prędkościomierz? Ja bym jakimkolwiek programem choćby darmowym do diagnozy na Androida sprawdził czy masz sygnał prędkości tj. czy telefon odczyta ją z komputera i potem przy użyciu Fiate Ecu Scan / Multiecuscan wykonał test zegara i jeśli tam nie pójdzie znaczy że padł silniczek. Z tego co pamiętam jak wyglądał, to wymiana nie będzie trudna:)

_________________
szamot666

Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html
Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #822634 Wysłany: 27 Kwi 2017, 20:10; 
 Temat postu: Re: Problem z prędkościomierza
Offline
Sympatyk kropek

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 17 Kwi 2017,
Posty: 13
Mam coś podobnego tylko że wskazówka prędkościomierza wstaje nie od 0 tylko od 10 i przekalmuje o 30km/h, elektryk mówił że musza byś sprawne czujniki ABS'u bo niby one dawaj sygnał prędkości, czy to możliwe??


Góra
 Profil  
 
 
 Post #822671 Wysłany: 28 Kwi 2017, 17:09; 
 Temat postu: Re: Problem z prędkościomierza
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Rejestracja: 25 Maj 2008,
Posty: 13861
Pomógł: 109
Tak.
Jeśli samochód jest wyposażony w ABS, to za odczyt prędkości pojazdu odpowiadają właśnie one.
W przypadku braku ABS, odczyt prędkości następuje za pomocą czujnika w skrzyni biegów.

_________________
Image
PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 90 000 km GRIGIO STEEL
Gorąca Szesnastka Club


Góra
 Profil  
 
 
 Post #829944 Wysłany: 05 Sty 2018, 15:48; 
 Temat postu: Re: Problem z prędkościomierza
Offline
Puntoświr

Imię: Ariel
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Rejestracja: 19 Lis 2013,
Posty: 217
Podepne się, u mnie zlicza kilometry ale prędkość wskazuje skokowo i błędnie.
Czy da radę ten licznik naprawić czy szukać innego?

[ Dodano: 05 Sty 2018, 14:48 ]

HELP gdzie w skrzyni dokładnie jest ten czujnik ?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #832843 Wysłany: 05 Sty 2018, 16:04; 
 Temat postu: Re: Problem z prędkościomierza
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań
Rejestracja: 16 Lis 2011,
Posty: 1069
Pomógł: 31
Jak rozbierałem licznik, to o ile się nie mylę to silniczki od wskazówek da się chyba wylutować - w zasadzie powinno się dać naprawić.

_________________
szamot666

Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html
Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #832844 Wysłany: 05 Sty 2018, 16:23; 
 Temat postu: Re: Problem z prędkościomierza
Offline
Puntoświr

Imię: Ariel
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Rejestracja: 19 Lis 2013,
Posty: 217
Nie zlicza kilometrów i nie pokazuje prędkości podejrzewam czujnik tylko
HELP gdzie w skrzyni dokładnie jest ten czujnik ?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #832846 Wysłany: 05 Sty 2018, 17:49; 
 Temat postu: Re: Problem z prędkościomierza
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Nowy Targ
Rejestracja: 02 Lis 2011,
Posty: 1690
Pomógł: 43
pod rozrusznikiem z tyłu w skrzyni biegów na mechaniźmie róznicowym wychodzą z niego 3 kable

_________________
topic57539.html <---- moje Grande Punto z rzeszy
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #832864 Wysłany: 06 Sty 2018, 13:58; 
 Temat postu: Re: Problem z prędkościomierza
Offline
Puntoświr

Imię: Ariel
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Rejestracja: 19 Lis 2013,
Posty: 217
Dzięki :)
Jestem w stanie w jakiś sposób sprawdzić go ? powinno być na kablu napięcie jakimś czy cos?

[ Dodano: 06 Sty 2018, 12:58 ]

Ponawiam pytanie, czy na którymś kablu powinno być napięcie ? Temat jest trochę palący :|


Góra
 Profil  
 
 
 Post #832873 Wysłany: 06 Sty 2018, 16:31; 
 Temat postu: Re: Problem z prędkościomierza
Offline
Klubowicz
Awatar użytkownika

Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Nowy Targ
Rejestracja: 02 Lis 2011,
Posty: 1690
Pomógł: 43
u mni nie było żadnego napięcia w pii ale ja miałem zeypaną wiązkę

_________________
topic57539.html <---- moje Grande Punto z rzeszy
Image


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO