Fiat Punto :: Forum
http://fiatpunto.com.pl/

nie działa światło wsteczne
http://fiatpunto.com.pl/topic59228.html
Strona 1 z 1

Autor:  TheWojt [ 14 Lis 2018, 14:37 ]
Temat postu:  nie działa światło wsteczne

Witam

Problem wygląda tak jak opisany w temacie.
Zanim pojawi się fala rad co zrobić to wymienię rzeczy które wykonałem:
-sprawdzenie i wymiana spalonych bezpieczników
-sprawdzenie napięcia w kostce w każdej możliwej konfiguracji (brak tylko na złączu wstecznego światła)
- sprawdzenie miernikiem czujnika w skrzyni (działa)
- włożenie innego czujnika dla sprawdzenia (działa)

Moje podejrzenie to przerwanie przewodu od wstecznego prowadzącego do skrzyni.
Problem polega na tym że nie wiem dokładnie jak się za to zabrać? Czy robił już ktoś taki zabieg że puszczał nowy przewód w miejsce starego, wie jak to zrobić, gdzie ta wiązka kabli prowadzi i co do czego połączyć gdy będę puszczał nowy kabel, bo nie jestem zbyt dobry z elektryki i nie chciałbym spalić przypadkiem sterownika lub innych ważnych elementów.
Czy trzeba rozebrać pół auta żeby cokolwiek zrobić?

Jeśli jest dobry dostęp to moze uda się polutować przerwany przewód i po problemie, ale potrzebna pomoc lub rada co jak robić, ewentualnie jakiś tutorial czy coś w ten deseń.

Pozdrawiam

Autor:  anth [ 15 Lis 2018, 09:26 ]
Temat postu:  Re: nie działa światło wsteczne

Też to przerabiałem i też problem był w skrzynii. Po prostu tam być może jakiś kabelek się poluzował, który odpowiadał za informacje, że wrzucony jest bieg wsteczny.

Autor:  TheWojt [ 20 Lis 2018, 14:23 ]
Temat postu:  Re: nie działa światło wsteczne

wszystkie kable wychodzące od czujnika są całe i do skrzynki z bezpiecznikami w silniku nie ma przerw bo sprawdzałem.
Bardziej podejrzewam coś na wiązce biegnącej pod autem ale gdzie tego szukać i jak sie zabrać za to

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/