Przerabiałem ten temat na własnej skórze...ASO od razu omijaj szerokim łukiem: tam pracują wymieniacze a nie mechanicy! Żadne ASO w Polsce nie oferuje programowania body komputerów. Zajmuje się tym KO-CAR w Tychach (
www.kocar.com.pl) i całą sprawę można u nich załatwić korespondencyjnie. Musisz wyszukać na motoallegro albo otomoto oferty rozbitych Punciaków albo Anglików i podzwonić do sprzedających. Były dwa rodzaje body komputerów w Punto II 1.2 8v: z długą płytką główną i z krótką. Krótka była montowana w ubogich wersjach bez centralnego zmaka, klimy itp i nie posiada sterowania do tych opcji. Jeżeli już wiesz jaką płytkę posiadasz to dzwonisz do sprzedających, pytasz sie jaka wersja i jaka cena (dzwoniłem do około 5 sprzedających i chcieli od 100 do 150 zł za body komputer). Jeżeli masz BODY z krótką płytką to możesz śmaiło kupować każdą wersje komputera, natomiast jeśli masz z długą to musisz kupić tylko z długą płytką. Jak już masz w garści nowy BODY z innego Punto to wysyłasz do KO-CARa ten nowy i swój stary. Oni zaprogramują w tym nowym IMMO CODE ze starego BODY i odeślą Ci z powrotem oba.
Koszt takiej operacji wynosi:
BODY z innego Punto - 100-150,-
Przeprogramowanie BODY w KO-CAR - 200,-
Odsyłka obu BODY DHLem za pobraniem 50,- (jedyna opcja w KO-CAR: wysyłasz czym chcesz a oni odsyłają DHLem za pobraniem na Twój koszt)
całość od 350zł do 400zł; ASO od 800zł w górę ( mi u Dukiewicza krzykneli 1200zł
Mam nadzieje że mój post rozwiał wszystkim wszelkie wątpliwości co do wymiany BODY kompów
P.S przeczytaj jeszcze
http://fiatpunto.com.pl/post122909.html ... ht=#122909