You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość

Post #720677 Wysłany: 10 Mar 2014, 23:22; 
 Temat postu: Świece żarowe [kontrolka]
Sympatyk kropek

Witam serdecznie szukam pomocy w sprawie świec żarowych. A mianowicie komunikatu i błędu P0683 w FiatEcuScan. Świece były wymieniane w styczniu z powodu właśnie komunikatu "skontrolować świece żarowe" jednak, po przejechaniu niecałych 2 tyś km komunikat znowu się pojawił. Najpierw tylko w ciepłe dni, a w zimne nie (o dziwo przy świecach raczej powinno być odwrotnie). A teraz już cały czas. Wszystkie świece zostały sprawdzone (wszystkie były wymieniane) i są dobre, sterownik/przekaźnik świec też był podmieniany tak twierdzi przynajmniej elektronik (znajomy) i ten błąd nadal był któremu podrzuciłem samochód. Jednak po teście na FiatEcuScan nie słychać pstrykania przekaźnika. Czy ktoś może naprowadzić mnie co jest nie tak lub wskazać jakieś schematy. Posiadam eLearn i tam widzę, że pomiędzy ECU silnika a przekaźnikiem/sterownikiem świec żarowych jest jakiś mały element coś jakby dodatkowy przekaźnik lub bezpiecznik gdzie mogę go zlokalizować. Nie mogę w swojej skrzynce rocznik 2009 1.3. MJT 75KM zlokalizować bezpiecznika F59. I jeśli to on nie jest sprawny to raczej nie znajduje się w tej skrzynce, bo tam wszystkie bezpieczniki są dobre. Zauważyłem także, że od momentu problemu z komunikatem świec, zdarza się mignąć przed odpaleniem kontrolce o wodzie w oleju napędowym?!? ( ta kontrolka obok spiralki świec także żółta ). Jeśli wiedziałbym chociaż jakie kable pomierzyć. U mnie wygląda to tak (zał. zdjęcia). W eLearn piszę by zmierzyć napięcie miedzy przewodem 3 wtyczka itd. Ale może ktoś już mierzył się z tematem. Pozdrawiam.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Przewody z Centralki Świec Żarowych

Komentarz do pliku: Bezpieczniki w komorze silnika

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)