You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 11:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #765218 Wysłany: 27 Lut 2015, 15:46; 
 Temat postu: Dodatkowe gniazdo zapalniczki
Sympatyk kropek

Imię: Tomasz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Witam!
Nie będę ukrywał, że w kwestii elektryki samochodowej jestem laikiem, co nie zmienia faktu,że uważam, że lepiej dać człowiekowi wędkę niż rybę i chciałbym troszkę się o tym dowiedzieć i nauczyć się czegoś w praktyce, a nie tylko książkowej teorii. A więc chciałbym podłączyc sobie dodatkowe wejście zapalniczki samochodowej, by podłączyć tam kamerkę samochodową (standardowe wejście jest usytuowane obok drążka zmiany biegów, więc często się odłącza i nie ukrywam, że denerwuje mnie idący obok drążka kabel). Gniazdo najchętniej podłączyłbym tam pod tą osłona po lewej stronie od kierownicy, gdzie znajdują się bezpieczniki. Szukałem, przeczytalem kilka postów, lecz wiekszość dotyczy albo gniazda w bagażniku, albo podłączonego bezposrednio do akukulatora. Mi zależy na tym żeby działało ono jak dotychczasowe. Powiedzcie mi, jak to najlepiej zrobić? Podlączyc kable nowej zapalniczki do starej? Skąd mam wiedzieć lub jak sprawdzić czy nie popłynie zbyt duży prąd i wytrzyma bezpiecznik? Mogę podłączyc to gdzieś koło tych bezpieczników w zasadzie bez rozmontowywania zapalniczki? Jak tak to ktory to kabel? Pomożcie, podpowedzcie i nie radzcie żebym oddał auto komuś kto się zna, bo po to probuje sam żeby się nauczyć i nie zadawac potem głupich pytań jak teraz :-) bądzcie wyrozumiali i dzięki!

Post #765379 Wysłany: 28 Lut 2015, 22:21; 
 Temat postu: Re: Dodatkowe gniazdo zapalniczki
Sympatyk kropek

Imię: Marcin
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: pomorskie [G]
Ja w moim toledo mam dodatkowe 2 gniazda zapalniczki podłączone na boku tunelu obok nóg pasażera.
Podłączone do przewodów od oryginalnej zapalniczki.

Na początku nie wiedziałem po co poprzedni właściciel to zrobił ale przynajmniej mogę podłączyć CB , navi oraz ładowarkę do telefonu.
Być może będę dorabiać następne gniazdo właśnie do kamerki.
Z bezpiecznikiem nigdy nie miałem problemu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)