You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 24 Sty 2018, 05:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 395 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 
 Post #16444 Wysłany: 01 Kwi 2007, 13:26; 
 Temat postu: Słaby akumulator - problemy, spostrzeżenia, uwagi
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle
Rejestracja: 30 Mar 2007,
Posty: 146
Przy kolejnej wizycie w ASO, powiedzialem, ze samochod (szczegolnie rano - stoi pod chmurka) odpala sie jakby detonacyjnie. Słychac cos w stylu strzalu i silnik podskakuje do gory - dziwny objaw.

Po kilku dniach postoju autka w ASO, okazalo sie, ze za slaby jest akumulator. Wymienili na Centre mocniejsza i od tego czasu jest wszystko OK.

Przy odbiorze autka, mechanik w ASO powiedzial, ze to byla decyzja FAP co do wymiany tego aku, ze problem jest znany.

Czy WY tez macie wymieniony AKU na o wiekszej pojemnosci? Poidobno te oryginalne sa za slabe.

_________________
Pozdrawiam, Tomek (Tumi)
www.cashmedia.pl | www.host44.pl | www.akcjasos.pl | www.kkozle.pl | www.radio.opole.pl


Góra
 Profil  
 

 
 Post #16447 Wysłany: 01 Kwi 2007, 13:28; 
 Temat postu:
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podbeskidzie
Rejestracja: 27 Lut 2007,
Posty: 1225
Masz klime ?
W autach z klimą jest mocniejszy.
Była mowa kiedyś o tym, zdajesie rozrusznik bierze zbyt duży prąd :( i dlatego ten problem.

_________________
FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16460 Wysłany: 01 Kwi 2007, 13:38; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle
Rejestracja: 30 Mar 2007,
Posty: 146
Nie mam klimy niestety. Tak on krecil za dlugo i nagle bylo jakies bum. Po wymianie nie ma tego problemu, ale zastanawia mnie jedno. Dlaczego o takich wpadkach nie informuej FAP. Chyba, ze nowe modele juz maja inny aku.

_________________
Pozdrawiam, Tomek (Tumi)
www.cashmedia.pl | www.host44.pl | www.akcjasos.pl | www.kkozle.pl | www.radio.opole.pl


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16462 Wysłany: 01 Kwi 2007, 13:40; 
 Temat postu:
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podbeskidzie
Rejestracja: 27 Lut 2007,
Posty: 1225
Tumi napisał(a):
Nie mam klimy niestety


Tak myślałem. To już problem nie wróci. Wiedzieli co robią :wink:

_________________
FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16597 Wysłany: 02 Kwi 2007, 08:26; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Rejestracja: 25 Sty 2007,
Posty: 165
U mnie siedzi 50Ah... Jak na 1.4 aż nadto wg mnie...


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16623 Wysłany: 02 Kwi 2007, 12:07; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: w-m
Rejestracja: 21 Gru 2006,
Posty: 2006
Pomógł: 1
Coś może być "na rzeczy" z tym akumulatorem. Mi np. przygasają światła jak już pisałem wcześniej.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16624 Wysłany: 02 Kwi 2007, 12:11; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle
Rejestracja: 30 Mar 2007,
Posty: 146
A jaka masz pojemnosc? A moze nie doladowany jest?

_________________
Pozdrawiam, Tomek (Tumi)
www.cashmedia.pl | www.host44.pl | www.akcjasos.pl | www.kkozle.pl | www.radio.opole.pl


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16625 Wysłany: 02 Kwi 2007, 12:31; 
 Temat postu:
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podbeskidzie
Rejestracja: 27 Lut 2007,
Posty: 1225
gp napisał(a):
Coś może być "na rzeczy" z tym akumulatorem. Mi np. przygasają światła jak już pisałem wcześniej.


Tylko z tego co pamiętam to w Twoim przypadku podczas kręcenia kierownicą podczas gdy autko stoi. Wiadomo wspomaganie potrzebuje więcej prądu. To akurat jest normalne.

_________________
FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16626 Wysłany: 02 Kwi 2007, 12:39; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: w-m
Rejestracja: 21 Gru 2006,
Posty: 2006
Pomógł: 1
Mam vartę 50 ah, 360 A (czy jakoś tak) prądu. Wydaje mi się, że do diesla tego prądu rozruchowego mogłoby być więcej, szczególnie, że na "dzień dobry" grzeje świece.
Światła mi przygasają jak z postoju próbuję ruszyć z jednoczesnym skręcaniem kierownicą. Na razie żarówki świecą. Więc może i tak ma być?
Jakie macie u siebie akumulatory?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16738 Wysłany: 02 Kwi 2007, 22:56; 
 Temat postu:
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Morąg
Rejestracja: 11 Lip 2006,
Posty: 1997
Czyli co, jak pojade i powiem im, że mi strzela przy odpalaniu (tzn. stuka - bo stuka czasami, ale rzadko... :>) to mi wymienią aku? ;D

_________________
Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły! 8)


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16784 Wysłany: 03 Kwi 2007, 10:28; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle
Rejestracja: 30 Mar 2007,
Posty: 146
Widzisz, ja zostawilem autko na kilka dni i na zimnym silniku z rana sami stwierdzili ze cos "wybucha". Po konsultacji z centrala w Bielsku, wymienili aku na inny. Podobno - jak powiedzieli-problem jest znany juz fiatowi i wymieniaja bez problemu.

_________________
Pozdrawiam, Tomek (Tumi)
www.cashmedia.pl | www.host44.pl | www.akcjasos.pl | www.kkozle.pl | www.radio.opole.pl


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16807 Wysłany: 03 Kwi 2007, 15:10; 
 Temat postu:
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Morąg
Rejestracja: 11 Lip 2006,
Posty: 1997
To ja też im zostawie... Tylko niech zastępczy dadzą! :]

_________________
Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły! 8)


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16863 Wysłany: 03 Kwi 2007, 19:13; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Miejscowość: Kraków
Rejestracja: 07 Lis 2006,
Posty: 9
sprawa z akumulatorami jest dobrze znana, widać fiat się nic nie nauczył, jak można do silnika 1.4 dać akumulator 40Ah. Wiadomo że jak przyjdzie ostrzejsza zima to znowu będą jaja z tymi akumulatorami tak jak to było w nowych puntach i pandach w 2004 roku.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16876 Wysłany: 03 Kwi 2007, 19:30; 
 Temat postu:
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Morąg
Rejestracja: 11 Lip 2006,
Posty: 1997
Czy napewno w GP 1.4 jest 40 Ah? :>

_________________
Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły! 8)


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16877 Wysłany: 03 Kwi 2007, 19:34; 
 Temat postu:
Offline
Admin ds. technicznych forum.
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.4 16V 135KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Energy
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SL/SK/SG
Rejestracja: 21 Cze 2006,
Posty: 12203
Pomógł: 45
Ja mam MM 40 może 45Ah (nie pamiętam) od nowości i nigdy nie padł ;D myślałem że tej zimy padnie a nie padł :P

Auto z przełomu 02 i 03 data produkcji wrzesień 02 :>

_________________
Było: Punto II 1,2 8V 44kW Jest: Punto Evo 1,4 Multiair 99kW
Image <- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo
Image <- Ford Fiesta V 1,2 16V
Image <- Fiat Punto II 1,2 8V
Image
AM, B, BE, C, CE, T
Czy masz już darmowe Assistance?
JAK PRAWIDŁOWO PALIĆ WĘGLEM?
i


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16879 Wysłany: 03 Kwi 2007, 19:37; 
 Temat postu:
Offline
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska
Rejestracja: 08 Sty 2007,
Posty: 56
golab napisał(a):
Czy napewno w GP 1.4 jest 40 Ah? :>

Ja mam 50 Ah ale i mam klime. Więc pewnie w wersjach bez klimy będzie 40 Ah.

_________________
Grande Punto 3D 1.4/8V Energy+Comfort, Szary Chemical


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16880 Wysłany: 03 Kwi 2007, 19:38; 
 Temat postu:
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Morąg
Rejestracja: 11 Lip 2006,
Posty: 1997
Aż sprawdze zaraz z ciekawości... ;)

_________________
Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły! 8)


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16881 Wysłany: 03 Kwi 2007, 19:39; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle
Rejestracja: 30 Mar 2007,
Posty: 146
golab - ja mialem 40Ah - teraz mam Centre 50Ah - nawet bylem teraz sprawdzic - wlasni episze innego posta bo cos ciekawego znalazlem w moim GP.

_________________
Pozdrawiam, Tomek (Tumi)
www.cashmedia.pl | www.host44.pl | www.akcjasos.pl | www.kkozle.pl | www.radio.opole.pl


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16908 Wysłany: 03 Kwi 2007, 20:26; 
 Temat postu:
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Morąg
Rejestracja: 11 Lip 2006,
Posty: 1997
Rzeczywiście... Varta 40 Ah!

_________________
Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły! 8)


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16915 Wysłany: 03 Kwi 2007, 20:41; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle
Rejestracja: 30 Mar 2007,
Posty: 146
golab - i jak ci rano odpala autko, nie strzala nic, nie podskakuje nic, taki efekt jak detonacji nie masz ? Ja to mialem. ASO jednoznacznie stwierdzilo, za slay AKU i dali nowy.

_________________
Pozdrawiam, Tomek (Tumi)
www.cashmedia.pl | www.host44.pl | www.akcjasos.pl | www.kkozle.pl | www.radio.opole.pl


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16917 Wysłany: 03 Kwi 2007, 20:42; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Miejscowość: Kraków
Rejestracja: 07 Lis 2006,
Posty: 9
jak zawiedzie przy ostrych mrozach to trzeba będzie wymienić na 50Ah.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16922 Wysłany: 03 Kwi 2007, 20:47; 
 Temat postu:
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Morąg
Rejestracja: 11 Lip 2006,
Posty: 1997
A mocno czuć tą "detonację"?

_________________
Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły! 8)


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16925 Wysłany: 03 Kwi 2007, 20:53; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle
Rejestracja: 30 Mar 2007,
Posty: 146
TZN przy odpalaniu z rana na dworze bylo takie podskakiwanie silnika, takiekrecenie kluczykiem dluzej - jak w starym dislu. I nagle bum i silnik obroty na maxa i dzialal. Nie zawsze bylo, ale bylo. Efekt jakby silnik chcial wywalic w gore maske.

_________________
Pozdrawiam, Tomek (Tumi)
www.cashmedia.pl | www.host44.pl | www.akcjasos.pl | www.kkozle.pl | www.radio.opole.pl


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16927 Wysłany: 03 Kwi 2007, 20:54; 
 Temat postu:
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podbeskidzie
Rejestracja: 27 Lut 2007,
Posty: 1225
Niestety tak jest :(
Ci co mają klime mają mocniejszy AKU i nie mają tego problemu. Można iść dwoma drogami za słaby aku albo rozrusznik za dużo prądu bierze. Ale tutaj jednak to drugie powoduje to pierwsze :( Fiat już wie o tym :( Rozrusznik ma za DUŻY prąd na rozruchu :? wydaje mi się, że zmienią dostawcę (firmę) i będzie dobrze w nowych autkach co schodzą z taśmy już po poprawce :)

_________________
FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet


Góra
 Profil  
 
 
 Post #16935 Wysłany: 03 Kwi 2007, 22:13; 
 Temat postu:
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Morąg
Rejestracja: 11 Lip 2006,
Posty: 1997
Może nie tak mocno jak to opisałeś, ale miałem pare razy coś takiego. Hm... :mysli:

_________________
Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły! 8)


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 395 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO