Fiat Punto :: Forum
http://fiatpunto.com.pl/

Gasnie lub ma za wysokie obroty.
http://fiatpunto.com.pl/topic58150.html
Strona 1 z 1

Autor:  dlugi23 [ 07 Lut 2018, 22:23 ]
Temat postu:  Gasnie lub ma za wysokie obroty.

Witam.
Moje punto od jakiegos czasu zachowuje sie jak by nie mialo ssania, odpala idealnie ale obroty odrazu po odpaleniu spadaja do okolo 400-500, swieci sie kontrolka check engine dopuki nie dodam gazu, jak go puszcze znowu spada do 400-500 obrotow lub gasnie ale kontrolka check engine juz sie nie zapala, jak zgasnie to nie moge go uruchomic bez dodania gazu (wszystko na zimnym silniku). W zeszlym roku byl wymieniony silniczek krokowy, werzyk podcisnienia, czujnik temperatury, termostat, swiece, byla czyszczona przepustnica. Jak odlacze na chwile akumulator to przez 1-2 dni jest ok. Czytalem gdzies ze to moze byc map sensor wymontowalem go zeby spisac jego nr i ogulnie zobaczyc jak wyglada zeby nie kupic czehos innego, przetarlem go szmatka i wsadzilem z powrotem, po tej operacji dodatkowo na rozgrzanym silniku zaczely skakac obroty 1000-2000 (nie na stale, pojawia sie co kilka ruszen). Dodam ze nie zawsze tak jest, rano jak go odpalam i jade do pracy to zazwyczaj jest ok, dopiero jak wracam zaczynaja sie problemy. Punto nie ma instalacji lpg, ma przejechane ok 320tys km.
Dzieki za pomoc.

Autor:  martin921 [ 11 Lut 2018, 18:51 ]
Temat postu:  Re: Gasnie lub ma za wysokie obroty.

Jakie ECU łapie błędy?

Autor:  dlugi23 [ 14 Lut 2018, 22:18 ]
Temat postu:  Re: Gasnie lub ma za wysokie obroty.

Tak.
P0704 - Clutch pedal
P1555 - Accelerator/brake coherency
P0235 - Boost pressure sensor.
Z tego co znalazlem w google to ten ostatni odpowiada za MAP sensor, kupilem tani zamiennik zanim kupie oryginal (bo troche kosztuje) zeby zobaczyc czy wogole bedzie jakas roznica ale nic sie nie zmienilo, nie wiem czy ten chinski czujnik nie zepsul sie juz na tasmie produkcyjnej czy to cos innego. Odlaczalem aku przed wymiana. Dodam ze ostatnio bylo kilka mroznych nocy i punciak rano pali bez problemu, dopiero po poludni jak wracam z pracy zaczynaja sie klopoty z odpaleniem i nierownymi obrotami. Bledy byly skasowane po wymianie czujnika ale pojawily sie z powrotem.

Autor:  martin921 [ 14 Lut 2018, 23:46 ]
Temat postu:  Re: Gasnie lub ma za wysokie obroty.

To wszystko jest dziwne. Sprawdzałeś czy w neutralny położeniu pedału gazu przepustnica jest zamknięta? Trzeba podnieść obudowę filtru aby to sprawdzić.
Może masz jakieś uszkodzenie i przepustnica za bardzo się zamyka.

Autor:  dlugi23 [ 18 Lut 2018, 17:58 ]
Temat postu:  Re: Gasnie lub ma za wysokie obroty.

Wymienilem map sensor na oryginal (swoja droga bosch niezle sobie za niego liczy) i wszystko jest ok, obroty nie faluja, nie gasnie, bledy nie wrocily. Ale nie nacieszylem sie dlugo naprawa, dzisiaj wracajac do domu po autostradowej jezdzie zapalil sie check engine, pod kompem wyszedl blad P0352, z tego co znalazlem na szybko to blad 2 cewki zaplonowej. Na razie nie odczulem zadnych objawow.

Autor:  martin921 [ 18 Lut 2018, 18:07 ]
Temat postu:  Re: Gasnie lub ma za wysokie obroty.

Tam są dwie cewki na dwa cylindry więc problem jest z kablem zapłonowym albo ze świecą.

Skasuj błąd i zobacz czy powróci.

Autor:  dlugi23 [ 18 Lut 2018, 18:40 ]
Temat postu:  Re: Gasnie lub ma za wysokie obroty.

Tak zrobilem + zmierzylem cewki, wyszlo:
Dla uzwojenia pierwotnegodo pinów 0.8 i 0.8 omha
Dla uzwojenia wtórnego 8.3 i 8.9 K omha
Na cieplym silniku, czyli sa ok.
Jeden kabel zaplonowy jest lekko przetarty od cewki ktora pokazala blad, czyli trzeba zamowic nowe.
Zobaczymy czy bedzie sie cos dzialo.
Dzieki.

Autor:  martin921 [ 18 Lut 2018, 21:05 ]
Temat postu:  Re: Gasnie lub ma za wysokie obroty.

Bedzie ok. Też miałem jedną fajkę uszkodzoną i były problemy. Wymieniłem na JANMOR FAS17 i jestem bardzo zadowolony.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/