You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 07:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #863931 Wysłany: 14 Wrz 2025, 22:13; 
 Temat postu: Dźwięk pracy silnika (Grande Punto 1.4 8v 77KM )
Forumowicz

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Witam serdecznie,

Chciałbym zwrócić się z prośbą o posłuchanie dźwięku pracy silnika i jego ocenę (Grande Punto 1.4 8v 77KM).
Na nagraniu silnik pracuje na biegu jałowym. Czy ten dźwięk jest naturalny czy da się usłyszeć coś niepokojącego? Głównie mam na myśli taki słyszalny jakby klekot (gdybym dodawał gazu i zwiększał obroty, to i klekot byłby coraz szybszy aż by się nie dało go usłyszeć, nie dałoby się wychwycić pojedynczego dźwięku).

Link do nagrania
https://www.youtube.com/shorts/lgkyzDpNyRc

Z góry dziękuję za pomoc.
Wojtek

Post #863932 Wysłany: 15 Wrz 2025, 07:54; 
 Temat postu: Re: Dźwięk pracy silnika (Grande Punto 1.4 8v 77KM )
Puntoświr
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Wszelkie nagrywanie powoduje, że wyciągane są brzydsze składniki z dźwięku. Jeszcze są różnice między telefonami.
Na żywo silnik nigdy nie brzmi tak źle jak na nagraniu. Za to nagranie (video) ukrywa np. drgania (jak się nie trzyma ręki stabilnie).
Tu niestety "normy zakładowe" efektów dźwiękowych masz przekroczone.

Może tak kłapać pusta/słaba klima, koło zmiennych faz rozrządu (wariator - ale to typowo po rozruchu pierwsze 5-10-15 sekund) w sensie samo koło albo elektrozawór mu nie dostarcza oleju (tylko wtedy powinien być CheckEngine), ewentualnie jakiś napinacz (paska alternatora albo ten od rozrządu) wpada w oscylacje (ale bardziej powinny piszczeć, jęczeć, szumieć) lub to wnętrze głowicy (zawory skrajnie rozregulowane, nigdy nie regulowane jak to posiadacze 8V mają w zwyczaju).
Na panewki/tłoki to raczej zbyt ostry dźwięk (powinien być mocniejszy ale bardziej głuchy), chyba. Nieszczelny wydech bardziej "cyka" niż klepie/stuka, więc też nie.

Jaki rocznik i przebieg i historia serwisowa (wariator jeszcze oryginalny, klima pusta, a rozrząd stary 5-6 lat)? Przeglądy przechodzi ze składem spalin?

Spróbuj osłuchać silnik metodą klasyczną (kij drewniany, śrubokręt do ucha przyłóż - rękojeść) albo stetoskopem (ale uwaga, do samochodu trzeba mieć dwa typy, warsztatowy taki ze szpilką oraz lekarski z membraną, bo zależnie od rejonu silnika jeden działa, a drugi nie, na przemian), mogą być najtańsze z Allegro.

Post #863933 Wysłany: 15 Wrz 2025, 12:32; 
Forumowicz

Rocznik 2010, przebieg 215.000, przegląd bez składu spalin. O wariatorze nic nie wiem, pewnie tak jak piszesz oryginalny.
Z klimatyzacją nic nie robiłem od zakupu w 2020, chłodzi ale pewnie musi być prawie pusta po takim czasie.
Rozrząd wymieniałem u mechanika kilka dni temu, niestety nie umiem powiedzieć czy to ma jakiś związek, czy tak samo dźwięk brzmiał przed zmianą, nie wsłuchiwałem się.

Tak się składa że od niedawna mam kontrolkę ChecEngine (i komunikat na ekranie sprawdź silnik), zapala się jednocześnie z kontrolką żółtego trójkąta i komunikatem Pedał sprzęgła.
W tym czasie dwa razy się zdarzało, że po kilku dniach świecenia się kontrolek przy kolejnym uruchomieniu nie zapaliły się, ale gdy tylko po wciśnięciu sprzęgła dałem na wsteczny i ruszyłem, od razu się obie zapaliły znów i dalej się już za każdym razem świecą.

Byłem już w warsztacie ale w 1 kolejności miałem pilna naprawdę bo okazało się że mam poważny wyciek ze skrzyni biegów, na razie dałem więc do zrobienia to (plus wymiana oleju, filtrów oraz rozrząd, bo już musiałem), i miałem nadzieję że może to pomoże na kontrolki, ale nie pomogło. Sprzęgło wstępnie mechanik zamierzał wymieniać, ale w trakcie naprawy skrzyni biegów stwierdził że sprzęgło dobrze jeszcze działa więc nie wymieniał - więc niestety nie wiem czy wymiana sprzęgła by pomogła na kontrolki. Powodów może być pewnie dużo, może to czujnik, ale z tym muszę do innego warsztatu podjechać. Ten warsztat w którym byłem nie był w stanie stwierdzić w komputerze, co to za błędy, coś im z tym podłączaniem czy odczytywaniem nie działało, nie wiem czy inny warsztat będzie pod tym względem lepszy i tam zadziała odczytywanie przez komputer, czy to problem jakiś w samochodzie.

To są problemy którymi będę się dalej zajmował (oddając do kolejnego warsztatu). O dźwięk pomyślałem zapytać tak dodatkowo, dzięki Twojej odpowiedzi wiem, że dźwięk wymaga sprawdzenia i będę miał wskazówki, jakie rzeczy dodatkowo sprawdzić. Wielkie dzięki za posłuchanie dźwięku i odpowiedź.

Post #863934 Wysłany: 15 Wrz 2025, 13:32; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Jak stary wariator, to rutynowa wymiana rozrządu ujawnia właśnie ("wzmacnia") jego zużycie naturalne.
Oprócz hałasów, może np. całkiem gdzieś utknąć, nie na pozycji spoczynkowej (ale to inny temat zupełnie).
Mój klepał (tylko przy zimnym rozruchu) dużo przed 200 tysiącami przebiegu, więc 215000 to już może być czas.

Jak klima jeszcze chłodzi, to raczej OK, nie powinna tak stukać.

To już nie te czasy, że się do mechanika jeździ na odczyt/kasowanie błędów. To się robi samodzielnie.
Allegro zalane interfejsami, jakie chcesz, tanie, drogie, na USB, na BT (pod telefon), Wi-Fi...

Sygnały hamulca i sprzęgła są czasami używane przez ECU do sterowania silnikiem (w niektórych stanach pracy), więc warto to ogarnąć (pewnie wyłączniki/czujniki pod/za pedałami). To w kwestii błędów (nie hałasów). Oprócz tego podstawy zasilania (alternator, akumulator, masa główna i inne połączenia), klasyka Fiatowska.

Jeśli nie robisz nic sam, wszystko do warsztatów, to się przygotuj, że to trochę potrwa (i będzie kosztować).
Auto proste, ale mało popularne, mało ich jest. Stąd mechanicy ich często nie potrafią ogarnąć. Oraz mało kto docenia, szanuje (tanie, proste = można go olewać, "naprawiać" byle jak, na oślep podstawiać).

W ramach rozrywki poczytaj sobie to forum, jakie tematy/problemy są. Oraz dział poradników: https://fiatpunto.com.pl/forum37.html
Więcej wirtualnie nie zdziałamy raczej...

PS
Rocznik 2010 to EVO (nie Grande). Ale to nic nie zmienia (silnik ten sam, tylko norma Euro 5, zamiast 4).

Autor postu otrzymał pochwałę

Post #863935 Wysłany: 15 Wrz 2025, 15:24; 
Forumowicz

Jeszcze raz bardzo dziękuję za cenne informacje.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)