Fiat Punto :: Forum
http://fiatpunto.com.pl/

Światła pozycyjne
http://fiatpunto.com.pl/topic14347.html
Strona 1 z 1

Autor:  marcin1209 [ 14 Mar 2009, 18:21 ]
Temat postu:  Światła pozycyjne

Witam.
Jakiś czas temu pokazał mi się komunikat "sprawdź światła pozycyjne z prawej strony" Okazało się że spaliła się żarówka z tyłu. Dzisiaj postanowiłem z tym powalczyć, okazał się że z przodu też spalona. Wymieniłem obie i tak zwana d... . Dalej ten sam komunikat i światła nie świecą.
Sprawdziłem bezpieczniki i w aucie i w komorze silnika wszystkie dobre...
Patrzę do instrukcji a tam nie ma bezpieczników od świateł postojowych....
Miał ktoś z kolegów może taki problem i go rozwiązał ???????
Czy trzeba do serwisu jechać??????
Pozdrawiam...

Autor:  jay_21 [ 15 Mar 2009, 08:52 ]
Temat postu:  Re: Światła pozycyjne

Sprawdź jeszcze wtyczki do tych świateł, podociskaj je. Jak to nie pomorze to jednak serwis..

Autor:  marcin1209 [ 27 Kwi 2009, 19:30 ]
Temat postu: 

Witam.
I co się okazało...... Podjechałem do znajomego elektryka bo okazało się że światła zaświecają się tak na 5 sekund i gasną. On tylko spojrzał i co.... włożyłem żarówkę 10W zamiast 5W i komputer głupiał....
Trzeba sie trzymać ściśle instrukcji...
Pozdrawiam

Autor:  rosiu_ro [ 27 Kwi 2009, 19:52 ]
Temat postu: 

marcin1209 napisał(a):
włożyłem żarówkę 10W zamiast 5W i komputer głupiał....
Trzeba sie trzymać ściśle instrukcji...
Pozdrawiam


słyszałem podobną opowieść o próbie włożenia żarówek led - komp też pokazał figę :)

Autor:  Dzióbel [ 27 Kwi 2009, 20:29 ]
Temat postu: 

rosiu_ro napisał(a):
słyszałem podobną opowieść o próbie włożenia żarówek led - komp też pokazał figę

tak....jest o tym na forum :wink:

Autor:  daras [ 28 Kwi 2009, 07:37 ]
Temat postu: 

rosiu_ro napisał(a):
słyszałem podobną opowieść o próbie włożenia żarówek led - komp też pokazał figę

Ja tak miałem. Z postojowymi W5W w wersji LED.
Prawdopodobnie dzieje się tak, ponieważ żarówkami pozycyjnymi steruje (i monitoruje) bezpośrednio komputer.
Nie ma żadnego bezpiecznika.
Przynajmniej tak jest w Grande.

Autor:  rosiu_ro [ 28 Kwi 2009, 22:04 ]
Temat postu: 

Dzióbel napisał(a):
rosiu_ro napisał(a):
słyszałem podobną opowieść o próbie włożenia żarówek led - komp też pokazał figę

tak....jest o tym na forum :wink:


:shock: hmmm..... bardzo możliwe
w tym natłoku informacji, cały dzień przy kompie, w pracy w domu ...

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/