Odwiedziłem wasze forum w celu uzyskania opinii na temat fiata grande punto. W chwili obecnej użytkuje forda mondo ( PS. zapraszam na nasze forum jakby co...www.mondeoklubpolska.pl ) no i zastanawiam się nad zakupem fiacika...a dokładnie tego modelu :
Przyjacielu! Jeśłi chodzi o forum to nie mogłeś trafić lepiej:)
jeśli chodzi o silnik to przede wszsytkim na plus zapisz już sobie rozrząd - masz tam łańcuch, i nie musisz martwić się czy poprzedni właścieciel coś robił czy nie - ale o tym juz jest w ogłoszeniu.
ponadto, rzeczywiście silnik ten sprawuje się bardzo dobrze - tak w GPunto/Linei, Pandzie jak i w Corsie/Astrze III gdzie też był montowany. nie szarpie, nie trzepie, jest nieźle wyciszony i na prawdę oszczędny.
jedynie w ogłoszeniu nie zauwayłem, albo nie jest podane, jaką moc posiada: występował w wariantach 70, 75 i 90 KM - auto nie jest zawalidrogą, ale wiadomo, wersja 90 KM chodzi najlepiej.
No i nie jest to raczej wersja Dynamic Emotion... bo Dynamic to jedna wersja, a Emotion to druga, nie licząc Sport to Emotion była najwyższa. Tu trudno wyczaić czy jesto to Dynamic czy Emotion, bo na różnych rynkach, różnie to wyglądało - to co w Niemczech w Dynamicu było juz w standardzie, u nas trzeba było płacić dodatkowo - taki standard. biorąc pod uwagę, że autko ma jednostrefową klimę to postawiłbym na to że to Dynamic. ale bardzo dobrze wypasiony.
Zwróć uwagę, czy klamki w tylnych drzwiach się nie "przycinają", niby szczegół, ale zdarza się, że nie chce wracać do pozycji "schowane".
Jak najbardziej polecam ten silnik, ale co do tej oferty to mocno przereklamowana. Nie jest to nawyższa wersja bo: brakuje świateł przeciwmgielnych z przodu. Auto nie ma ESP, ani ASR (brak przycisku wyłączającego ASR na desce) Skrzynia jest 5 biegowa więc prawdopodobnie autko ma 75 KM. Poza tym brak znaczka multijet na przednim grillu. Osobiście polecam wersję 90KM daje więcej frajdy z jazdy i na autostradzie dzięki 6 biegowi autko mało pali.
no no no....Panowie....szybki odzew widze ...hehe....nie chce juz dzisiaj dzwonic do kolesia od ogłoszenia bo troszke za poźno.....mam nadzieje ze nie ściemnia co do ESP i ASR....
Autko ma być dla mnie, do jazdy do pracy no i raz w tygodniu musze pokonac trase 300 km do rodzinki...tak wiec obstawiam na punciaka (ekonomiczne itd) , a mondeo..... powiem tak.... "samo" się skasowało
Dzieki za opienie...rozumiem, że jak znajde coś ciekawego do skomentowania to moge znowu na WAS liczyć?
filip76 Puntoświr
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 1138
Tematy: 29
....
jeśli chodzi o silnik to przede wszsytkim na plus zapisz już sobie rozrząd - masz tam łańcuch, i nie musisz martwić się czy poprzedni właścieciel coś robił czy nie - ale o tym juz jest w ogłoszeniu.
ponadto, rzeczywiście silnik ten sprawuje się bardzo dobrze - tak w GPunto/Linei, Pandzie jak i w Corsie/Astrze III gdzie też był montowany. nie szarpie, nie trzepie
Ja w przeciwieństwie do kolegi użytkuję na co dzień ten silnik. I do miasta on się nie nadaje - ma koszmarnie krótkie 1,2, turbodziurę i szarpie jak cholera: na 1 i 2 - wystarczy, że pedał gazu puścisz i lecisz twarzą na szybę. Byłem z tym nawet w ASO ale pan stwierdził po jeździe, że TTTM. Faktycznie, bo jak miałem zastępczą pandę z tym silnikiem, tyle że w słabszej, 70-konnej wersji, to też szarpało (chociaż w pandzie nie odczuwałem tak turbodziury). Taki urok małolitrożawego silnika, a może brak koła dwumasowego (chociaż to może na plus)? Naprawdę nieprzyjemna jest jazda przy włączonej klimie w miejskim korku, bo wtedy mam wrażenie, że mi silnik wyrwie z mocowań.
Kamillo napisał:
, jest nieźle wyciszony i na prawdę oszczędny.
Fakt, w pandzie było dużo głośniej w środku.
Moje średnie spalanie to 5,3 do zweryfikowania na spritmonitorze. Przy spokojnej jeździe w trasie można zejść w okolice 4l ale trzeba się starać.
Przy dynamicznej jeździe objawią się wszystkie wady dwonsizingu - żeby jechać trzeba kręcić, np. przy mojej skrzyni 5-tce 130 km/h to 3000 obrotów.
Kamillo napisał:
Zwróć uwagę, czy klamki w tylnych drzwiach się nie "przycinają", niby szczegół, ale zdarza się, że nie chce wracać do pozycji "schowane".
Klamkami bym się nie martwił, bo to naprawdę pierdoła. W moim zepsuło się wspomaganie kierownicy (koszt części ok 2500 pln), siłownik sprzęgła przez co nie wysprzęglał prawidłowo, zatem sprzęgło się zjarało (części+robocizna - 1500 zł.)
Generalnie odradzam, bo to auto to mina - byle jaki montaż, denny serwis.
Ale jak się bardzo napaliłeś, to chętnie Ci pogonię swojego z nowym wspomaganiem i sprzęgłem, więc raczej przynajmniej to Cię ominie
Kupa to kupa, w sumie wszystko jedno, w którą wdepniesz
PS. O tym, że wszystkie zaczepy plastikowe lubią się łamać nie wspominam, bo to pierdoła, podobnie jak notorycznie przepalające się żarówki w oświetleniu tablicy i lewej tylnej lampie. A jak chcesz wymienić żarówkę, to się akurat ułamie element mocowania klosza
_________________ Failure in Automotive Technology
Jerzy1960 Puntomaniak
Imię: Jerzy
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 808
Tematy: 1 Skąd: Kraków
rystor1987 wiesz, filip76 jest największym pechowcem na tym forum Jemu trafił się jakiś wyjątkowy egzemplarz, pozostali użytkownicy raczej chwalą autko za cechy o których piszesz (ekonomia, dynamika, komfort - dawno nie siedziałem w tak dobrze skrojonych fotelach w tak małym autku, a na 300 km trasy to będzie ważny aspekt. Sam w Punto II FL pokonywałem średenio raz w miesiącu 2x po 350 km (piątek wyjazd, niedziela powrót) i było dobrze, a te w Grande są jeszcze obszerniejsze.
Poczytaj sobie wątki techniczne - znajdziesz tam wszystkie problemy, jakie nękają ten samochód. Ja mam wyjątkowe szczęście, bo nie miałem problemów z przekładnią kierowniczą, ani stukami w zawieszeniu, jak wielu.
Natomiast wspomaganie kierownicy padło nie tylko u mnie, jest wątek na ten temat. Pan w serwisie też przyznał, że to częsty problem. Ale sam sobie jestem winien, bo jeżdżę autem zamiast postawić pod blokiem, sfotografować i rozczulać się na forum, jakie to piękne i wspaniałe auto
Ale możemy zrobić dila - ja się pozbędę problemu, a Ty kupisz świetne auto
Ps. Kampanię nawrotową z dokręcaniem kierownicy też mam za sobą, także auto jest pewne i sprawdzone
_________________ Failure in Automotive Technology
sadoo Puntoświr
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 1281
Tematy: 26 Skąd: Jelenia G.
np dla mnie krótka 1 i 2 to ogromny plus w mieście bo na 1 i 2 to auto idzie równo z 150 konną BMW 3 i to często akurat jest idealnie żeby gdzieś się wpasować. Tylko fakt trzeba auto mieć wyczute.
Ja po 60 tys przejechanych kilometrów złego słowa powiedzieć jeszcze nie mogę, zobaczymy co będzie dalej mam nadzieje ze jak z poprzednim fiatem do 120 tys km tzn sprzedaży przelata bezproblemowo
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach