Forum Fiat Punto Strona Główna  
  YouTube  •   Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Zakup GP 1.3 M-Jet Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
rystor1987
Forumowicz

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 49
Tematy: 1

Post #382255 Wysłany: 21 Lip 2010 18:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam.

Odwiedziłem wasze forum w celu uzyskania opinii na temat fiata grande punto. W chwili obecnej użytkuje forda mondo ( PS. zapraszam na nasze forum jakby co...www.mondeoklubpolska.pl ) Laughing no i zastanawiam się nad zakupem fiacika...a dokładnie tego modelu :

http://allegro.pl/item1129191960_grande_punto_1_3_m_jet_klima_fullmaxwyp_oryg_lift.html

Jezeli mogłby ktoś mi powidzieć na temat zalet i wad tego silnika to bardzo proszę. Na co szczegolnie zerknąc poidczas ogladania samochodu ?

Ogolnie interesuje mnie niskie spalanie no i komfort...

Dziekuje za jakiekolwiek rady

Pozdrawiam

Marcin Very Happy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Kamillo
Puntoświr

Dni na forum: 842
Tematy: 28

Post #382260 Wysłany: 21 Lip 2010 18:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przyjacielu! Jeśłi chodzi o forum to nie mogłeś trafić lepiej:)

jeśli chodzi o silnik to przede wszsytkim na plus zapisz już sobie rozrząd - masz tam łańcuch, i nie musisz martwić się czy poprzedni właścieciel coś robił czy nie - ale o tym juz jest w ogłoszeniu.
ponadto, rzeczywiście silnik ten sprawuje się bardzo dobrze - tak w GPunto/Linei, Pandzie jak i w Corsie/Astrze III gdzie też był montowany. nie szarpie, nie trzepie, jest nieźle wyciszony i na prawdę oszczędny.
jedynie w ogłoszeniu nie zauwayłem, albo nie jest podane, jaką moc posiada: występował w wariantach 70, 75 i 90 KM - auto nie jest zawalidrogą, ale wiadomo, wersja 90 KM chodzi najlepiej.
No i nie jest to raczej wersja Dynamic Emotion... bo Dynamic to jedna wersja, a Emotion to druga, nie licząc Sport to Emotion była najwyższa. Tu trudno wyczaić czy jesto to Dynamic czy Emotion, bo na różnych rynkach, różnie to wyglądało - to co w Niemczech w Dynamicu było juz w standardzie, u nas trzeba było płacić dodatkowo - taki standard. biorąc pod uwagę, że autko ma jednostrefową klimę to postawiłbym na to że to Dynamic. ale bardzo dobrze wypasiony.
Zwróć uwagę, czy klamki w tylnych drzwiach się nie "przycinają", niby szczegół, ale zdarza się, że nie chce wracać do pozycji "schowane".

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kropekGP
Puntoświr

Dni na forum: 690
Tematy: 4

Post #382261 Wysłany: 21 Lip 2010 18:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jak najbardziej polecam ten silnik, ale co do tej oferty to mocno przereklamowana. Nie jest to nawyższa wersja bo: brakuje świateł przeciwmgielnych z przodu. Auto nie ma ESP, ani ASR (brak przycisku wyłączającego ASR na desce) Skrzynia jest 5 biegowa więc prawdopodobnie autko ma 75 KM. Poza tym brak znaczka multijet na przednim grillu. Osobiście polecam wersję 90KM daje więcej frajdy z jazdy i na autostradzie dzięki 6 biegowi autko mało pali.

Kamillo
Puntoświr

Post #382262 Wysłany: 21 Lip 2010 18:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

tak, autko ma "5" więc będzie to na 100% wersja 75 KM. (właśnie sobie sprawdziłem)

kropekGP
Puntoświr

Dni na forum: 690
Tematy: 4

Post #382263 Wysłany: 21 Lip 2010 18:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kamillo to auto jest 3 drzwiowe Smile

kox
Puntoświr

Imię: Tomasz
Dni na forum: 1120
Tematy: 18

Post #382264 Wysłany: 21 Lip 2010 18:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

i nie jest to napewno emotion.

Kamillo
Puntoświr

Post #382265 Wysłany: 21 Lip 2010 18:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

według podkładek pod tablicą rej. był serwisowany w ASO na Gorzysława, a to akurat w Poznaniu bardzo dobre ASO - kuzyn serwisuje tam Punto IIFL.

[ Dodano: 21 Lip 2010 18:41 ]
kropekGP "5" - pięciobiegowe:)

sadoo
Puntoświr

Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 1281
Tematy: 26

Post #382272 Wysłany: 21 Lip 2010 18:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kamillo napisał:
wróć uwagę, czy klamki w tylnych drzwiach się nie "przycinają"

kropekGP napisał:
Kamillo to auto jest 3 drzwiowe

Kamillo napisał:
kropekGP "5" - pięciobiegowe:)

90 i 5 biegów tez występowały Smile a poza tym jak ma sprawdzic klamki w tylnych drzwiach jak tam ich nie ma! Szczerbol

[ Dodano: 21 Lip 2010 17:49 ]
rystor1987
Auto dla Ciebie, żony czy może córci/synka?

www.13poziomo.pl

>Na wschód od Konina Azja się zaczyna<
Kamillo
Puntoświr

Post #382275 Wysłany: 21 Lip 2010 18:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

oooops... Szczerbol ale ze mnie zakręt... myślę o tym co działo się w Kropku kuzyna i tak piszę jak się literki pod palcami układają, Sorry Embarassed

rystor1987
Forumowicz

Dni na forum: 49

Post #382349 Wysłany: 21 Lip 2010 22:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no no no....Panowie....szybki odzew widze Very Happy ...hehe....nie chce juz dzisiaj dzwonic do kolesia od ogłoszenia bo troszke za poźno.....mam nadzieje ze nie ściemnia co do ESP i ASR....

Autko ma być dla mnie, do jazdy do pracy no i raz w tygodniu musze pokonac trase 300 km do rodzinki...tak wiec obstawiam na punciaka (ekonomiczne itd) , a mondeo..... powiem tak.... "samo" się skasowało Very Happy

Dzieki za opienie...rozumiem, że jak znajde coś ciekawego do skomentowania to moge znowu na WAS liczyć?Very Happy Laughing Laughing
filip76
Puntoświr

Dni na forum: 1138
Tematy: 29

Post #382378 Wysłany: 22 Lip 2010 08:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kamillo napisał:
....
jeśli chodzi o silnik to przede wszsytkim na plus zapisz już sobie rozrząd - masz tam łańcuch, i nie musisz martwić się czy poprzedni właścieciel coś robił czy nie - ale o tym juz jest w ogłoszeniu.
ponadto, rzeczywiście silnik ten sprawuje się bardzo dobrze - tak w GPunto/Linei, Pandzie jak i w Corsie/Astrze III gdzie też był montowany. nie szarpie, nie trzepie

Ja w przeciwieństwie do kolegi użytkuję na co dzień ten silnik. I do miasta on się nie nadaje - ma koszmarnie krótkie 1,2, turbodziurę i szarpie jak cholera: na 1 i 2 - wystarczy, że pedał gazu puścisz i lecisz twarzą na szybę. Byłem z tym nawet w ASO ale pan stwierdził po jeździe, że TTTM. Faktycznie, bo jak miałem zastępczą pandę z tym silnikiem, tyle że w słabszej, 70-konnej wersji, to też szarpało (chociaż w pandzie nie odczuwałem tak turbodziury). Taki urok małolitrożawego silnika, a może brak koła dwumasowego (chociaż to może na plus)? Naprawdę nieprzyjemna jest jazda przy włączonej klimie w miejskim korku, bo wtedy mam wrażenie, że mi silnik wyrwie z mocowań.
Kamillo napisał:

, jest nieźle wyciszony i na prawdę oszczędny.

Fakt, w pandzie było dużo głośniej w środku.

Moje średnie spalanie to 5,3 do zweryfikowania na spritmonitorze. Przy spokojnej jeździe w trasie można zejść w okolice 4l ale trzeba się starać.
Przy dynamicznej jeździe objawią się wszystkie wady dwonsizingu - żeby jechać trzeba kręcić, np. przy mojej skrzyni 5-tce 130 km/h to 3000 obrotów.

Kamillo napisał:
Zwróć uwagę, czy klamki w tylnych drzwiach się nie "przycinają", niby szczegół, ale zdarza się, że nie chce wracać do pozycji "schowane".

Klamkami bym się nie martwił, bo to naprawdę pierdoła. W moim zepsuło się wspomaganie kierownicy (koszt części ok 2500 pln), siłownik sprzęgła przez co nie wysprzęglał prawidłowo, zatem sprzęgło się zjarało (części+robocizna - 1500 zł.)
Generalnie odradzam, bo to auto to mina - byle jaki montaż, denny serwis.
Ale jak się bardzo napaliłeś, to chętnie Ci pogonię swojego Smile z nowym wspomaganiem i sprzęgłem, więc raczej przynajmniej to Cię ominie Smile

Kupa to kupa, w sumie wszystko jedno, w którą wdepniesz Wink

PS. O tym, że wszystkie zaczepy plastikowe lubią się łamać nie wspominam, bo to pierdoła, podobnie jak notorycznie przepalające się żarówki w oświetleniu tablicy i lewej tylnej lampie. A jak chcesz wymienić żarówkę, to się akurat ułamie element mocowania klosza Wink

Puntomaniak

Imię: Jerzy
Dni na forum: 808

Post #382401 Wysłany: 22 Lip 2010 10:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja jestem zadowolony i wszystkim polecam.

Kamillo
Puntoświr

Post #382402 Wysłany: 22 Lip 2010 10:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

rystor1987 wiesz, filip76 jest największym pechowcem na tym forum Szczerbol Jemu trafił się jakiś wyjątkowy egzemplarz, pozostali użytkownicy raczej chwalą autko za cechy o których piszesz (ekonomia, dynamika, komfort - dawno nie siedziałem w tak dobrze skrojonych fotelach w tak małym autku, a na 300 km trasy to będzie ważny aspekt. Sam w Punto II FL pokonywałem średenio raz w miesiącu 2x po 350 km (piątek wyjazd, niedziela powrót) i było dobrze, a te w Grande są jeszcze obszerniejsze.

filip76
Puntoświr

Dni na forum: 1138
Tematy: 29

Post #382407 Wysłany: 22 Lip 2010 11:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Poczytaj sobie wątki techniczne - znajdziesz tam wszystkie problemy, jakie nękają ten samochód. Ja mam wyjątkowe szczęście, bo nie miałem problemów z przekładnią kierowniczą, ani stukami w zawieszeniu, jak wielu.

Natomiast wspomaganie kierownicy padło nie tylko u mnie, jest wątek na ten temat. Pan w serwisie też przyznał, że to częsty problem. Ale sam sobie jestem winien, bo jeżdżę autem zamiast postawić pod blokiem, sfotografować i rozczulać się na forum, jakie to piękne i wspaniałe auto Smile

Ale możemy zrobić dila - ja się pozbędę problemu, a Ty kupisz świetne auto hahaha

Ps. Kampanię nawrotową z dokręcaniem kierownicy też mam za sobą, także auto jest pewne i sprawdzone Smile

Puntoświr

Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 1281
Tematy: 26

Post #382414 Wysłany: 22 Lip 2010 12:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

np dla mnie krótka 1 i 2 to ogromny plus w mieście Smile bo na 1 i 2 to auto idzie równo z 150 konną BMW 3 Wink i to często akurat jest idealnie żeby gdzieś się wpasować. Tylko fakt trzeba auto mieć wyczute.
Ja po 60 tys przejechanych kilometrów złego słowa powiedzieć jeszcze nie mogę, zobaczymy co będzie dalej Smile mam nadzieje ze jak z poprzednim fiatem do 120 tys km tzn sprzedaży przelata bezproblemowo Smile

www.13poziomo.pl

>Na wschód od Konina Azja się zaczyna<

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat