|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 09:51
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
RejszelP |
#12231 Wysłany:
09 Mar 2007, 20:40; Temat postu: Migające kontrolki |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam, jestem posiadaczem Punciaka II 2001 1,2. Od jakiegość czasu zaobserwowałem miganie kontrolek na desce rozdzielczej, a zwłaszcza od AIR BAG'u oraz wspomagania kierownicy. Dziś auto oddałem do ASO; stwierdzili, że winę ponosi centralka rozdzielania prądu. Nowa ma kosztować 800PLN. Proszę o opinie osób mających tą usterkę. Czy faktycznie koszt jest tak wysoki? Czy konieczna jest wymiana na nową centralkę? Dzięki
|
|
Góra |
|
 |
|
|
DaRoN |
#12233 Wysłany:
09 Mar 2007, 20:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Cracovia Rejestracja: 09 Mar 2007, Posty: 495
|
Czytałem o takich sprawach na AK.
IMHO jakby dobrze pokombinować, to pewnie idzie zdjąć centralkę poczym zapewne wystarczy ją po prostu przeczyścić. W sensie, kostki porozłączać i przeczyszczone poskręcać.
ZAŁOŻĘ się, ze to kwestia czystości kabli.
_________________ Fiat Punto 1.2 ELX @ 60KM - napędzany Shell VPower Racing
|
|
Góra |
|
 |
ipIV |
#12236 Wysłany:
09 Mar 2007, 20:44; Temat postu: |
|
 |
Admin ds. technicznych forum. |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HGT
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA Rejestracja: 21 Cze 2006, Posty: 13084 Pomógł: 54
|
DaRoN napisał(a): ZAŁOŻĘ się, ze to kwestia czystości kabli.
Możesz przegrać....
RejszelP Poczekaj na wypowiedź Citymatica 
_________________ Focus 1.0 Ecoboost 92kW & Punto Evo 1,4 16V MA 99kW@138kW & Punto II HGT Abarth 1,8 16V 96kW & Fiesta VII FL 1,0 12V Ecoboost 74kW Inne pod moją opieką: Tipo 1,4 16V 70kW Były: Punto II 5d 1,8 16V 96kW & Punto II 1,2 8V 44kW & Fiesta V 1,25 55kW
<- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. 
<- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
<- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
<- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
<- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
<- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
<- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
<- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r. AM, B, BE, C, CE, T
|
|
Góra |
|
 |
RejszelP |
#12983 Wysłany:
12 Mar 2007, 20:56; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam ponownie; dowiedziałem się ostatnio, że centralka może podczas pracy nabierać pewbych błędów (inaczej mówiąc - rozstrajać się), jednak po odłączeniu akumulatora na 30min, cały program powinien wrócić do ustawień podstawowych. Na stacji ASO Fiat wykonano mi tylko jeden test stwierdzający nieprawidłowość działania centralki. Na moją sugestię, żeby spróbować odłączyć centralkę na 30min i ponownie wykonać test, mistrz zmiany stwierdził, że nie będize miało to żadnego wpływu i odmówił wykonania testu. Czy ktoś jeszcze słyszał o drobnych rozstrojeniach centralek i samo resetowaniu po odłączeniu od źródła zasilania?
|
|
Góra |
|
 |
citymatic |
#13003 Wysłany:
12 Mar 2007, 21:51; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Zamość Rejestracja: 02 Mar 2007, Posty: 87
|
RejszelP napisał(a): Witam ponownie; dowiedziałem się ostatnio, że centralka może podczas pracy nabierać pewbych błędów (inaczej mówiąc - rozstrajać się), jednak po odłączeniu akumulatora na 30min, cały program powinien wrócić do ustawień podstawowych. Na stacji ASO Fiat wykonano mi tylko jeden test stwierdzający nieprawidłowość działania centralki. Na moją sugestię, żeby spróbować odłączyć centralkę na 30min i ponownie wykonać test, mistrz zmiany stwierdził, że nie będize miało to żadnego wpływu i odmówił wykonania testu. Czy ktoś jeszcze słyszał o drobnych rozstrojeniach centralek i samo resetowaniu po odłączeniu od źródła zasilania?
Tak jest to pewien sposób usunięcia błędnych wpisów z czujników nie mających wiekszego wpływu na działanie silnika jednak w Twoim przypadku niewiele to moze pomóc jednak napewno nie zaszkodzi
Możesz podejsc do sprawy zupełnie inaczej i w sposób bardziej profesjonalny jak na użytkownika przystało:
1 Odłącz obie klemy od akumulatora-zewrzyj klemy ze sobą(na chwilę)
2 osusz zarówno skrzynkę bezpiecznikową w komorze silnika jak i kierowcy-wyjmij poszczególne wtyczki i ponownie je wcisnij
3 sprawdz połaczenie licznika jest tam wtyczka która czasami lubi sobie niekontaktowac
4 odepnij wtyczki od sterownika silnika zwróc czy aby nie ma tam wilgoci,popraw mocowanie
5 sprawdz połaczenia na kostce stacyjki-to niejednokrotnie główna przyczyna spadków napięc tak sie objawiających
To wszystko napewno może pomóc 
_________________ GG 1415822
Pozdrawiam serdecznie wszystkich
|
|
Góra |
|
 |
RejszelP |
#13346 Wysłany:
14 Mar 2007, 20:09; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Citymatic - dzięki za info.
4 dni czekałem na sprowadzenie nowej centralki do przez ASO... Z braku siły na tak fatalną obsługę zabrałem kropke z serwisu i pogrzebałem w niej wg Twoich uwag. Wszystko wróciło do normy, kontrolki się nie zapalają, wspomaganie działa. Mam nadzieje, że dłużej potrwa ten stan. Gdyby coś sie jednak działo to udam się już do serwisu fiata w innym mieście. Bo dzięki temu byłbym już lżejszy o osiem setek z hakiem.... sądziłem, że ASO cieszą się wysokim stopniem zaufania...
|
|
Góra |
|
 |
citymatic |
#13487 Wysłany:
15 Mar 2007, 19:15; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Zamość Rejestracja: 02 Mar 2007, Posty: 87
|
RejszelP napisał(a): Citymatic - dzięki za info. 4 dni czekałem na sprowadzenie nowej centralki do przez ASO... Z braku siły na tak fatalną obsługę zabrałem kropke z serwisu i pogrzebałem w niej wg Twoich uwag. Wszystko wróciło do normy, kontrolki się nie zapalają, wspomaganie działa. Mam nadzieje, że dłużej potrwa ten stan. Gdyby coś sie jednak działo to udam się już do serwisu fiata w innym mieście. Bo dzięki temu byłbym już lżejszy o osiem setek z hakiem.... sądziłem, że ASO cieszą się wysokim stopniem zaufania...
I tu trzeba rozróznic słowo
ZAUFANIE i WIEDZA niestety to dwie rózne sprawy 
_________________ GG 1415822
Pozdrawiam serdecznie wszystkich
|
|
Góra |
|
 |
Zulek1986 |
#130504 Wysłany:
30 Maj 2008, 14:57; Temat postu: kontrolka poduszki kierowcy i przygasajace swiatla mijania. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Bystrzyca Kłodzka Rejestracja: 09 Kwi 2008, Posty: 171
|
mialem problem z kontrolka poduszki kierowcy i przygasajacymi swiatlami mijania. podczas hamowania wszysko swirowalo.. ale odlaczylem akumulator na jakas godzinke i po ponownym podlaczeniu wszystko dziala normalnie... nie ma zadnych problemow ktore wystepowaly wczesniej  jesli ktos ma podobny problem proponuje odlaczyc akumulator na dluzsza chwile i powinno sie wszystko naprawic... tak bylo u mnie 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|