You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 25 Maj 2025, 05:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #231102 Wysłany: 21 Mar 2009, 18:59; 
 Temat postu: Wygłuszanie drzwi
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze
Witam. Chciałbym się zabrac za wygłuszenie obydwu drzwi,zeby poprawic akustyke,chcialbyc na poczatek wiedziec jakiego rzedu to bedzie koszt.

Czy takie maty sie nadadza? i ile bedzie ich potrzebnych? na co trzeba uwazac? wystarczy pojedyncza warstwa? czy znaczaco sie poprawi akustyka?

Post #231231 Wysłany: 22 Mar 2009, 10:08; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń
Cześć, oczywiście wygłuszenie to podstawa, akustyka poprawia się o 100% a szczególnie odczuwalny jest bas. Koszty są niewielki jeżeli użyjesz do tego taśmy dekarskiej (cena ok 50zł w zależności od rolki) Z tymi matami co podałeś nie miałem do czynienia, ale słyszałem że jeżeli odpowiednio jej nie podgrzejemy to w zimę na mrozi potrafi odpaść lub popękać. U siebie używałem taśmy dekarskiej + opalarki (temperatura była dosyć wysoka ponad 100 stopni C, taśma kleiła się do blachy niesamowicie :D. Moim zdaniem na zewnętrzną stronę drzwi (patrząc od środka auta) wystarczy jedna warstwa taśmy, jeżeli nie przeszkadzałoby Ci delikatnie odczuwalne drganie drzwi (od zewnętrznej strony) to nie ma sensu kłaść kilu warstw i obciążać zawiasy.
Zwróć szczególną uwagę na wszystkie przewody w drzwiach, muszą one być dobrze zabezpieczone przed wpadaniem w wibrację. Sam boczek drzwiowy też wyklej,aby nie drgał. Oczywiście głośniki muszą być osadzone na dystansach z MDF-u. Zwróć też uwagę jak jest wyprofilowany boczek i w których miejscach np chowa się częściowo we wnęce drzwi..jeśli takie coś występuje to tak samo musisz wyprofilować tę taśmę lub matę, aby boczek dobrze dolegał, sorki za taką długa wypowiedz,ale na ten temat to można by książkę napisać :E

Post #231313 Wysłany: 22 Mar 2009, 15:01; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

hmmm :) podaj mi linka do takiej tasmy? czy dystanse z mdfu to mus? gdzie takie cos dostac? :) dzieki wielkie za taka wypowiedz na_pewno bedzie przydatna :)

Post #231374 Wysłany: 22 Mar 2009, 16:45; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Będzin
co do taśmy.... nie wiem do czego jest potrzebny Ci link :>
ale proszę bardzo:
http://www.dobrebudowanie.pl/informacje-i-porady-budowlane.php?a=pokaz&tekst=714
taśmę polecam firmy Soudal - najlepiej sie ona klei do blachy drzwi ale koniecznie nalezy ja przedtem odtłuścić [blache] :D do tego możesz spokojnie użyć benzynki ekstrakcyjnej :mrgreen:
jak juz kleisz polecam się zaopatrzyć w opalarkę albo mocną suszarkę - mata pod wpływem temperatury znacznie lepiej sie klei i formuje na nierównościach drzwi :)

pierścienie / dystanse mdf.... tu zdania są podzielone :)
niektórzy twierdzą ze to zbędne bo wystarczy jak drzwi są wytłumione... :?
ja jestem zdania ze kosz głośnika ma być sztywno osadzony dlatego polecam pierścienie z mdf :) jak masz nieco zdolności manualnych to nawet mozesz je w domu zrobić samemu :)

Post #231378 Wysłany: 22 Mar 2009, 16:55; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Fiorino napisał(a):
czy dystanse z mdfu to mus? gdzie takie cos dostac? :)

Tak jak kolega wyżej napisał, głośnik jest stabilniej osadzony na takim dystansie z Mdf-u niż na zwykłym z plastiku. Pod wpływem mocniejszego grania, dystans z plastiku może wpadać w rezonans. Dystanse możesz dostać w sklepach zajmujących się sprzedażą i montażem systemów car audio, poszperaj też na allegro lub innych, nie powiem Ci gdzie bo sam nigdy nie kupuje przez neta :D i nie orientuje się w tym.

Post #231382 Wysłany: 22 Mar 2009, 17:06; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Pawcio napisał(a):
Fiorino napisał(a):
czy dystanse z mdfu to mus? gdzie takie cos dostac? :)

...Pod wpływem mocniejszego grania, dystans z plastiku może wpadać w rezonans...

jesli damy dystanse nieco wieksze np 30mm to uzyskujemy też miejsce na wiekszy system magnetyczny głośnika a czesto co za tym idzie mozemy kupić głośnik o wiekszej głębokości montazu a zwykle tego skutkiem jest wzrost skoku membrany oraz mocy :] doskonałym przykładem tego jest zestaw odseparowany Sinuslive - bez pierścini nie weszły [dotykały szyby] po założeniu pierścieni gr. 28mm pasują idealnie :D

Post #231397 Wysłany: 22 Mar 2009, 17:50; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cracovia
Tutaj nawet nie chodzi o rezonans. Dystans kręcisz do blachy, a do niego kręcisz głosnik. To sprawia, że głośnik porusza drzwiami, a nie plastikiem tapicerki. Wrażenia są wtedy oczywiście nieporównywalnie lepsze.

Post #231439 Wysłany: 22 Mar 2009, 20:01; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

unexpected napisał(a):
ale proszę bardzo:

no ok,ale ile tego potrzeba? bo to jest w waskich paskach? a taka mata... no w sumie tez :) co da lepszy efekt bo podejrzewam ze 20 mat mi wystarczy czyli 100 zł i 2 rolki tasmy - http://www.allegro.pl/item578279176_sou ... 10_mb.html

no nie wiem,co radzicie,ja akurat nigdy nie wygluszalem,wiec pytam was :)

Post #231442 Wysłany: 22 Mar 2009, 20:10; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Fiorino napisał(a):
unexpected napisał(a):
ale proszę bardzo:

no ok,ale ile tego potrzeba? bo to jest w waskich paskach? a taka mata... no w sumie tez :) co da lepszy efekt bo podejrzewam ze 20 mat mi wystarczy czyli 100 zł i 2 rolki tasmy - http://www.allegro.pl/item578279176_sou ... 10_mb.html

no nie wiem,co radzicie,ja akurat nigdy nie wygluszalem,wiec pytam was :)

Jest kilka rozmiarów taśmy dekarskiej np: 10mx15cm, 10mx10cm,10mx20cm, jeżeli używałbyś taśmy o wymiarach 10mx15cm wyszłoby około 1,5 rolki.

Post #231445 Wysłany: 22 Mar 2009, 20:16; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Jerzy
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 155KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Hajnówka
Fiorino-są różne rodzaje mat wygłuszających i na pewno,te które są najtańsze-są niestety najsłabsze.Po pierwsze te najsłabsze bardzo obciążają drzwi autka i potem może być problem z zamykaniem :E .Po drugie,te lepsze są baaaardzo drogie i czasami nie wiadomo czy je kupować,bo kasy idzie dużo nawet na jedne drzwi.Wcześniej nic nie wiedziałem o tej taśmie,może to naprawdę nie jest głupie rozwiązanie :>

Post #231453 Wysłany: 22 Mar 2009, 20:35; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

no ale 5zł za 25x50cm to jest standarD,no ja sie nie znam,ale jezeli radzicie taka tasme i ona rzeczywiscie pomaga,to sie chyba zdecyduje :)

Post #231812 Wysłany: 23 Mar 2009, 17:54; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Fiorino napisał(a):
no ale 5zł za 25x50cm to jest standarD,no ja sie nie znam,ale jezeli radzicie taka tasme i ona rzeczywiscie pomaga,to sie chyba zdecyduje :)

mata dekraska albo jak kto woli to taśma dekarska ma szczerze mówiąc niewiele gorsze wyniki od mat APP czy Dynamat :) róznice w jakości dźwięku dostrzegalne są dopiero w niskich temperaturach poniżej 0 stopni Celsjusza :) w temperaturach pomiędzy 0-2 stopni mata zachowuje sie o 3% gorzej od maty APP a p temperaturach powyżej 15 stopni nie ma róznicy pomiędzy matą APP a taśmą Soudal - jakby nie patrzeć oba produkty to rodzaje materiałów 'bitumicznych' - jedyne różnice to ich fabryczne zastosowanie :D dlatego ja nie bawiłbym sie w maty i taśme... sama tasma dobrze przyklejona da relatywnie najlepszy efekt jesli chodzi o stosunek cena - jakość :) ja zawsze kupuje taśmę w rolkach 30cm x 10 m :) osobiście mat APP nie polecam - znajomemu sie odkleiły a kilka przez zimę popękało ;/

a wykraczając poza temat wygłuszania samego w sobie... jaki potem planujesz montowac w kropciaku sprzet CA ?? :>

Post #231970 Wysłany: 23 Mar 2009, 23:44; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

unexpected

przekonałeś mnie do tasmy dekarskiej :D wielkie dzieki :)

ja chce wygluszyc drzwi przy okazji wymiany tapicerki :) a potem zobaczymy, moze na poczatek helixy, a kiedys jak pieniazki sie znajda to focale czy ground zero :) powiem ci szczerze ze jak na fabryczne glosniki,to te kropkowe odzylu pod blaupunktem queens i graja ladnie jak na swoj wiek :) pozatym nie chce ładowac kasy w zadne skrzynie itp.bo to nie auto tych gabarytow na takie zabawy a fabryczny sub z nowym glosnikiem tez pomyka calkiem,calkiem

PS.a ty na czym słuchasz?

Post #232071 Wysłany: 24 Mar 2009, 10:42; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

ja ?? ja obecnie nie posiadam kropka :( na chwilke obecna smigam renault thalia a na forum znalazłem sie bo planuje sprzedać renate i kupić właśniu punto :)
a w thalii:
jednostka sterująca: ALPINE CDA-9853R
drzwi wytłumione mata :D a system to Sinuslive SL165W+NEO13s
oczywiście pierścienie mdf są :> :P
tył odciety - scena zbudowana na zasadzie 2 + 1 :]
bagażnik.... i tu jest najwięcej... ;>
wzmacniacz Mac Fearless 4000D zasilający powerbass'a M12 w zamkniętej skrzynce 37litrów oraz zestaw przedni :) wzmak zasilany kablami Dietz, a sygnały RCA lecą poprzez fioletowe Stingery :) a nad poprawną pracą instalacji elektrycznej czuwa 3F kondensatorek Hifonics :)

Post #232104 Wysłany: 24 Mar 2009, 12:50; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: krk-NH
unexpected napisał(a):
mata dekraska albo jak kto woli to taśma dekarska ma szczerze mówiąc niewiele gorsze wyniki od mat APP czy Dynamat :)

a Michelin jest tylko troszke lepszy od Linglonga...

DLS A6 + 2xRE Audio SE10D
Dietz i wszystko jasne ...

Post #232128 Wysłany: 24 Mar 2009, 15:01; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

brykAs napisał(a):

a Michelin jest tylko troszke lepszy od Linglonga...

nie miałem na myśli opon... tylko porównanie materiałów 'dźwiękowych' ;)
kolega z Krakowa jest wiec polecam wybrać sie do Kliniki Dźwięku i zaczerpnąć iście fachowych informacji na temat mas bitumicznych stosowanych do wytłumień :E jakby nie patrzec to własnie klinika dźwięku robiła testy bitumów :roll:

Post #232451 Wysłany: 25 Mar 2009, 14:34; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: krk-NH
a mi chodziło że nie można dawać znaku równości pomiędzy taśmą dekarską do uszczelniania kominów a dynamatem robionym tylko i wyłacznie w celu wygłuszania powierzchni w samochodzie.

nie przecze że ta taśma ma zdolności tłumiące ale bardziej ona usztywnie powierzchnie niż je wytłumia. jest to obecnie najtańsze rozwiązanie ale napewno nie najlepsze.

DLS A6 + 2xRE Audio SE10D
Dietz i wszystko jasne ...

Post #232634 Wysłany: 25 Mar 2009, 22:17; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

własnie tu mozesz sie pomylić.... tasma owszem działa jako usztywniacz w niskiej temperaturze ze wzgledu na chemiczne zmiany materiałow oraz jego porowatośc oraz zmiane objetości pod wpływem zmian termicznych otoczenia :) ale jakby nia patrzec dYnamat i kazda inna mata profesJonalna tez jest zimą twarda bo jak to popularnie nazywamy "marznie" na mrozie :)
...tak pracuje kazdy materiał, nie tylko mata APP / Dynamat czy tasma dekarska Soudal ale także asfalt na drodze czy kolejowe linie napiecia.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)