|
Obecny czas: 10 Maj 2025, 06:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
bella_victoria |
#361882 Wysłany:
04 Maj 2010, 19:01; Temat postu: problem z wrzucaniem jedynki |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 22 Lut 2010, Posty: 2
|
Witam mam nowe punto classic z 2009 roku a wiec na gwarancji. Niewiele przejechane, bo uzytkuje go od lutego. Zdarzyło mi się parokrotnie przy ruszaniu spod miec problemy z wrzuceniem jedynki. Przy wciskaniu pedału sprzegła i wrzucanie jedynki ona nie wchodzi- wyczuwam jakas "blokade". Dopiero po kilkukrotnym wcisnieciu pedału sprzegła i wrzuceniu innego biegu, jedynka wchodzi. Najadłam sie juz trochę strachu i jest brak komfortu jazdy. Mozna niechcący miec kolizję z autem stojącym za...bo któz sie spodziewa kłoptów z ruszaniem, zwałasza spod np. świateł....Czy jest to normalne?, moze warto udac sie na sprawdzenie do ASO?
_________________ Aga
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Kamillo |
#361891 Wysłany:
04 Maj 2010, 19:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
koniecznie jedź do ASO. czasem może zdażyć się, że jedynak wejdzie "twardo", z oporem, ale przecież nie jest normalne byś "pompowała" pedał sprzęgła kilkukrotnie i dopiero wówczas bieg wchodził. I sorki, że to napiszę (ale był czas, że sam siebie łapałem na tym błędzie) skontroluj siebie, czy do końca wciskasz pedał sprzęgła 
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#361907 Wysłany:
04 Maj 2010, 19:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
bella_victoria jedz do aso, powinni przesmarowac linki zmiany biegow, jak nie pomoze to musza je wymienic na gwarancji
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
Nakatomi |
#361928 Wysłany:
04 Maj 2010, 20:10; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
U mnie tez był taki problem szczególnie z jedynką i dwójką dopiero po 2 dniach ustaliłam że dywanik wysuwał się za daleko pod pedał i sprzęgło nie było do końca wbijane 
_________________ Fiat Punto II FL 2003 1,2 - 8V
|
|
Góra |
|
 |
Spinacz |
#362041 Wysłany:
04 Maj 2010, 23:27; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Ja mam czasem podobnie, ale wyrobiłem sobie system, że wrzucam na dwójkę i z powrotem na jedynkę. To zawsze działa. A czasem wystarczy po prostu mocniej popchnąć wybierak.
No ale jeśli masz gwarancję, to niech ASOwcy się męczą i zrobią, żeby wchodziło gładziutko
Z drugiej strony, tak się teraz zastanawiam, skoro tylu użytkowników tak ma (u mnie wygląda to tak jak u Buladaga, który opisał to poniżej), czy to nie jest przypadkiem TTTM. Spotkałem się już z problematyczną jedynką w kilku innych autach i może jest to taki urok tego biegu?
_________________ Fiat Punto Evo 1.4 MA Turbo Alfa Romeo GT 3.2 V6 Busso
Ostatnio edytowany przez Spinacz, 04 Maj 2010, 23:36, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#362045 Wysłany:
04 Maj 2010, 23:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
U mnie jest czasami tak że sprzęgło w podłodze, wbijam 1 i wchodzi jakby do połowy skoku lewarka, tak jakby coś blokowało, popuszczam wtedy sprzęgło lekko i bieg wchodzi a auto rusza.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#362211 Wysłany:
05 Maj 2010, 18:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
nie to nie TTTM Spinacz. Owszem jeśli chodzi o wsteczny - to prędzej bym się zgodził. W Kropku czasem był z tym problem... i ten zgrzyt 
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#362293 Wysłany:
05 Maj 2010, 20:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
|
Góra |
|
 |
Spinacz |
#362294 Wysłany:
05 Maj 2010, 20:58; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
To co, walnięty synchronizator?
_________________ Fiat Punto Evo 1.4 MA Turbo Alfa Romeo GT 3.2 V6 Busso
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#362309 Wysłany:
05 Maj 2010, 21:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Kamillo napisał(a): Owszem jeśli chodzi o wsteczny - to prędzej bym się zgodził. W Kropku czasem był z tym problem... i ten zgrzyt U mnie tylko gdy auto jedzie do przodu. bella_victoria skoro auto jest na gwarancji to się nie zastanawiaj. Ja się osobiście tym nie przejmuje. Co do tego co opisałem wcześniej: buladag napisał(a): U mnie jest czasami tak że sprzęgło w podłodze, wbijam 1 i wchodzi jakby do połowy skoku lewarka, tak jakby coś blokowało, popuszczam wtedy sprzęgło lekko i bieg wchodzi a auto rusza.
gdy silnik jest zgaszony np w garażu i to wystąpi wystarczy ruszyć auto o centymetr i bieg się wbije. Nie wiem jak to dokładnie tam wszystko działa ale na chłopski rozum, wydaje mi się, że jak zębatki się nie do końca zazębią to właśnie jest taki efekt.
Przy innych biegach się tego nie odczuwa bo wbija się je w czasie gdy auto się porusza.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|