|
Obecny czas: 19 Maj 2025, 05:54
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
sim133 |
#37003 Wysłany:
05 Sie 2007, 15:59; Temat postu: Czy to objaw zepsutej pompy wody??? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Od wymiany paska rozrzadu w marcu tego roku (pompa wody nie byla wymieniana) dało sie slyszeć po rozgrzaniu silnika na wyższych obrotach dziwne "trykanie"
Jadąc wczoraj "trykanie" stało się o wiele bardziej głośniejsze, do tego zapaliła mi się czerwona kontrolka temperatury chłodzenia. Po ujechaniu 500m zatrzymałem się na światłach, wyłaczyłem na chwilę silnik i był problem z odpaleniem, musialem troche pokrecic (wczesniej palil od pierwszego). Do znajomych mialem z kilometr wiec postanowilem jakos tam dojechac, właczyłem ogrzewanie na max ale zamiast goracego powietrza lecialo zimne. Dojechalem do nich, podnioslem klape i czuc bylo ze sie niezle zagrzal bo az smierdzialo. Po odczekaniu az ostygnie odpalil normalnie. Tego samego dnia rano sprawdzalem poziom w chlodnicy i byl na max a po tym calym incydencie spadlo ponizej min.
Myslalem ze moze puscila uszczelka pod glowiaca ale przygazowalem i nie leciala woda z tłumika.
I nie wiem za bardzo co to mogloby byc... nie wiem od czego to trykanie na wyzszych obrotach no i to wczorajsze zagrzanie
Jesli ktos moze mi pomoc i wie co to moze byc to prosze o odpowiedz
Pozdrawiam
Szymon
|
|
Góra |
|
 |
|
|
STax |
#37006 Wysłany:
05 Sie 2007, 16:16; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
Pompa to raczej nie jest, w niej nie za bardzo ma się co zepsuć, napędza ją bezpośrednio rozrząd, może co najwyżej (jak u mnie) trochę przeciekać, ale to nie były by takie objawy. Ja stawiam albo na uszczelkę, albo nagrzewnicę, skoro piszesz, że przy włączonym ogrzewaniu leci zimne powietrze.
_________________ http://staxomoto.blogspot.com <= ZAPRASZAM - ostatni update 16.02.16 http://stax.motoblogi.pl/ http://www.facebook.com/staxomoto <= Lubię to! 
obecnie: http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01' Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'
było: Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94' BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96' Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92' BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96' Skoda 120L 52KM 82Nm 89'
|
|
Góra |
|
 |
sim133 |
#37008 Wysłany:
05 Sie 2007, 16:30; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
STax napisał(a): Pompa to raczej nie jest, w niej nie za bardzo ma się co zepsuć, napędza ją bezpośrednio rozrząd, może co najwyżej (jak u mnie) trochę przeciekać, ale to nie były by takie objawy. Ja stawiam albo na uszczelkę, albo nagrzewnicę, skoro piszesz, że przy włączonym ogrzewaniu leci zimne powietrze.
fakt z nagrzewnica to moze cos byc bo po wlaczeniu ogrzewania czuc bylo zapach plynu i momentalnie parowaly szyby (przy wlaczonym obiegu powietrza z zewnatrz) ale zastanawia mnie skad te "trykanie" i tak jak pisalem, wczoraj zaczelo glosno "trykac" i chwile pozniej zapalila sie czerwona kontrolka cieczy chlodzacej
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#37011 Wysłany:
05 Sie 2007, 17:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
|
sim133 czekamy na 'Twoje Punto' w dziale o tym samym tutule 
_________________ byłe mk2 FL : topic38980.html obecne: w trakcie przygotowania
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#37013 Wysłany:
05 Sie 2007, 17:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
A z jaka częstotliwością jest to trykanie?? I mniej więcej z kąd ono dochodzi?? Trykanie mogło by oznaczać że coś wpadło w wiatrak od chłodnicy. A jak silnik się nagrzał to chłodnica była ciepła??
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
sim133 |
#37016 Wysłany:
05 Sie 2007, 18:08; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
dzikidaniel napisał(a): A z jaka częstotliwością jest to trykanie?? I mniej więcej z kąd ono dochodzi?? Trykanie mogło by oznaczać że coś wpadło w wiatrak od chłodnicy. A jak silnik się nagrzał to chłodnica była ciepła??
przy zimnym silniku trykania nie ma, nie ma ich takze przy niskich obrotach nawet jak silnik jest zagrzany dopiero jak wchodzi na wyzsze obroty to zaczyna trykac a czestotliwosc jest rownoległa z obrotami czyli im wiecej dam gazu tym szybciej i głosniej "tryka" i tak jak pisalem, wczesniej trykalo dopiero na naprawde wysokich obrotach i nie bylo to jakies głosne ale wczoraj zaczelo glosno trykac nawet przy nizszych obrotach niz wczesniej, acha i nie ma tego trykania gdy wrzuce na luz (olej do skrzyni byl uzupelniany niedawno) no i wczoraj jeszcze rownoczesnie skoczyla ta temperatura
a chlodnicy nie sprawdzalem, podnioslem maske i poczekalem az ostygnie
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#37018 Wysłany:
05 Sie 2007, 18:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To trykanie masz pewnie ze skrzyni, przynajmiej tam wynikało by z opisu. Napisz jeszcze z kąd to trykanie dochodzi.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
|
|
Góra |
|
 |
sim133 |
#37022 Wysłany:
05 Sie 2007, 18:32; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
rozmawialem przed chwilka ze znajomym i on twierdzi ze poszla mi uszczelka pod głowica a to trykanie to zawory ktore podobno zaczynaja stukac gdy przegrzeje sie silnik...co o tym myslicie?
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#37024 Wysłany:
05 Sie 2007, 18:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ja bym sprawdził pierw czy gdy silnik jest ciepły to chłodnica jest ciepła. Co do zaworów to raczej nie. Prędzej obudowa filtra powietrza stuka albo klapka mieszalnika powietrza. Zresztą nie słyszałem by w Kropce ktos narzekał na odgłosy wydobywające się z pod pokrywy zaworów.
|
|
Góra |
|
 |
sim133 |
#37414 Wysłany:
07 Sie 2007, 16:12; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
chyba doszedlem co to moglo byc, prawdopodobnie termostat sie przywiesil a ze nie mam termometra nie widzialem ze temperatura rosnie dopiero po wszystkim jak juz zapalila sie czerwona kontrolka, od tego ze silnik sie tak zagrzal byly te stuki zaworów
odpowietrzylem uklad zalalem woda i wydawaloby sie ze bedzie ok ale do konca nie jest, teraz wyraznie czuje jakby silnik stracil na mocy i na 2i 3 biegu w poczatkowej fazie wchodzenia na obroty czuje sie szarpniecie ( 2,3 szarpniecia) zanim normalnie zacznie pracowac. Nie wiem za bardzo co to moze byc ;/
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#37494 Wysłany:
07 Sie 2007, 23:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Pewnie uszczelka pod głowicą do wymiany jest  A teramostat teraz można wyjać i lecie jeździć jako tako. Ale im szybciej wymienisz tym lepiej.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|