|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 20:59
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Gardor |
#462734 Wysłany:
13 Kwi 2011, 22:47; Temat postu: Zablokowana regulacja kierunków nawiewu |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam wszystkich,problem jak w temacie,zablokowało mi się pokrętło regulacji kierunków nawiewu stało sie to nagle bo chciałem przełączyć na nawiew na szybę patrze a tutaj nie da się . A nie chciałem szarpać , działa tylko 1 z lewej nawiew na inne sie nie da . Prosił bym o szybka odpowiedz bo to jest naprawdę dla mnie ważne i pilne.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
gorbash |
#462785 Wysłany:
14 Kwi 2011, 00:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: NML Rejestracja: 18 Wrz 2009, Posty: 734 Pomógł: 1
|
Mialem to samo,podjechalem na serwis i w 15 minut mi zrobili-jak chcesz sam sie pobawic,to glowa pod kokpit i postaraj sie wykminic ktore ramie/dzwigienka (nie widzialem dokladnie,ale mechanior obracal lekko pokretlem by zlokalizowac miejsce w ktorym przeskoczylo) jest od pokretel nawiewu,bo one po prostu przeskakuja...u mnie tez czasami lekki opor jest i pewnie niezadlugo znow przeskoczy,ale to juz sam pokminie co i jak
|
|
Góra |
|
 |
CobraM-ce |
#462809 Wysłany:
14 Kwi 2011, 06:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław (czasami Mysłowice) Rejestracja: 02 Paź 2010, Posty: 575
|
Albo to co napisał gorbash66, albo strzeliła Ci zębatka przy nagrzewnicy (ja tak mam)...
Jeżeli to pierwsze to sam to jesteś w stanie nawet zrobić, to drugie to koszt koło 1000zł bo muszą całą deskę rozmontować żeby to naprawić.
_________________ Było Fiat Grande Punto 1.4 8v Active 2005 Jest Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V
|
|
Góra |
|
 |
paulini |
#476854 Wysłany:
31 Maj 2011, 21:03; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: s-c Rejestracja: 23 Cze 2007, Posty: 88
|
Kurde to ja też jestem w klubie, a było tyle miesięcy spokoju czy nawet lat.
POjawił się opór na pokrętle kierunku nawiewu. Dziś pokrętło się zablokowało nie szarpałem się z nim więc może zębatka o któej wspominacie jest cała. Martwi mnie fakt że powietrze nie leci z kratek tzn lekko leci. Ogólnie gdzies bokiem dmucha. Bo słychać szum.
[ Dodano: 31 Maj 2011 21:03 ] Kropek naprawiony. Nie wiem dokońca co tam było ale ponoć przeskoczyły jakieś zębatki i sie zablokowało. Mechanik powiedział że udało się bez zdejmowania dechy. Ponoć opcja z zdejmowaniem dechy to już najgorszy wariant. W każdym razie regulator kierunku nawiweu chodzi aż miło przestawiać.
|
|
Góra |
|
 |
CobraM-ce |
#478400 Wysłany:
31 Maj 2011, 23:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław (czasami Mysłowice) Rejestracja: 02 Paź 2010, Posty: 575
|
paulini samemu da się naprawić przeskakującą zębatkę przy pokrętle. zdejmowanie dechy to w chwili gdy to nie pomaga (a ja najpierw sam rozmontowałem ile się dało  )
_________________ Było Fiat Grande Punto 1.4 8v Active 2005 Jest Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V
|
|
Góra |
|
 |
paulini |
#478404 Wysłany:
31 Maj 2011, 23:40; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: s-c Rejestracja: 23 Cze 2007, Posty: 88
|
Jak walnie 2gi raz to sie podejme!
Pozdrawiam:)
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#518765 Wysłany:
08 Lis 2011, 20:32; Temat postu: Re: Zablokowana regulacja kierunków nawiewu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
Też z tym walczę, na razie przesmarowałem zębatki na nagrzewnicy, są całe ale jakoś nieprecyzyjnie pracują, ale pokretło nawiewu nie da się dokrecić idealnie na same szyby, nawet jak zdemontowałem zębatkę z linką (chodziła bezwładnie - więc żadne opory powstające na mechanizmie zębatkowym przy nagrzewnicy nie miały wpływu), zakładam, że zagięła się linka przy pokrętle, jutro rozbiore i zobacze czy to wina linki i pokrętła, Przyczyną problemu chyba jest cos z przełaczaniem nawiewu na szyby, może ktoś coś mi podpowie w temacie jakie zastosowal rozwiązanie aby pozbyć się problemu? No i po problemie, okazało się, że przestawiła się zębatka przy pokrętle 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
wojtusp |
#528292 Wysłany:
11 Gru 2011, 15:22; Temat postu: Re: Zablokowana regulacja kierunków nawiewu |
|
 |
Forumowicz |
|
Gardor napisał(a): Witam wszystkich,problem jak w temacie,zablokowało mi się pokrętło regulacji kierunków nawiewu stało sie to nagle bo chciałem przełączyć na nawiew na szybę patrze a tutaj nie da się . A nie chciałem szarpać , działa tylko 1 z lewej nawiew na inne sie nie da . Prosił bym o szybka odpowiedz bo to jest naprawdę dla mnie ważne i pilne. Witam. Mam ten sam problem, nie mogę przełączyć nawiewu na szyby. Najpierw pokrętło ciężko chodziło poźniej coś przeskoczyło i pomimo tego, że pokrętło przestawię na szyby nawiew kierowany jest na nogi. Proszę o opisanie pkt po punkcie jak rozebrać panel i naprawić zębatkę. Z góry dziękuję. Pozdrawiam wojtusp
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#528657 Wysłany:
12 Gru 2011, 20:47; Temat postu: Re: Zablokowana regulacja kierunków nawiewu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
Znajdź sobie manual jak zmienić zarówki podświetlenia nawiewu to bedzie tam jak rozebrać panel, zębatkę należy wyjąć i ustawić. Są dwie możliwości, że przeskoczyła ta przy pokrętle jak i druga którą reguluje się za pomocą linki kierunki nawiewu, paskudne dojście do niej od strony kierowcy z boku panelu nawiewowego 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
wojtusp |
#528999 Wysłany:
13 Gru 2011, 23:44; Temat postu: Re: Zablokowana regulacja kierunków nawiewu |
|
 |
Forumowicz |
|
dzięki  już sobie poradziłem - przeskoczyła zębatka przy pokrętle, dodatkowo usunałem usterkę dot. linki oraz wymienilem zarówki od podświetlenia panela. Teraz wszystko pracuej zdecydowanie lżej i płynniej. Pozdr
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|