You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 06 Cze 2025, 18:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #683215 Wysłany: 30 Lip 2013, 00:05; 
 Temat postu: Głośniki i instalacja do radia, przekaźniki świateł
Forumowicz

Imię: Tomasz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
Witam,
nie bardzo znalazłem nic w tym temacie póki co, więc pozwolę sobie zadać kilka pytań dotyczących instalacji audio w "kropku".
Posiadam wersję ELX 2000r silnik 1,2 8V zasadniczo audio działa, ale mogłoby lepiej. Słyszałem że punciak miał 6 głośników - gdzie mogę poszukiwać ich kostek, był ponoć subwoofer ( nie taki on już konieczny ale... dobrze wiedzieć). Jaka jest możliwość przeciągnięcia dodatkowego przewodu do radia, aby to uruchamiało się "po kluczyku" czyli po włączeniu zapłonu, bo obecnie takiej możliwości nie ma. Interesuje mnie tu czy muszę rozkręcać "pół wnętrza żeby dojść z jednym przewodem", czy da się go jakoś sprytnie przepchnąć. Aktualnie mam jakieś chińskie głośniki w drzwiach, cudnie one nie grają, ale są. Mam miejsca na głośniki ok 10 cm średnicy na plastiku przy tylnej półce, ale kostek do nich nie widać tam. Nie wiem, czy we wszystkich wersjach była montowana skrzynka audio na nadkolu z prawej strony (gdzieś tu na forum znalazłem informację o czymś takim) czy ktoś wie co się w niej znajduje - czy są to tylko zwrotnice, czy jest to aktywne - jakiś wzmacniacz itd. Radio to Sony kilkuletnie niby 4x45W (powiedzmy że tyle uciągnie) ale przy lepszych kablach prądowych, bo teraz na większej głośności przygasa sobie wesoło w rytm muzyki. Wiadomo, że jak ciągnąć okablowanie to już zabawa na dłuższe posiedzenie, by je jakoś przyzwoicie poukrywać, czego jednak mam małe chęci by robić - mało czasu.
Co do przekaźników świateł - przy przełączaniu na "długie" dość często mam anomalie typu gasną wogóle światła, lub świecą mijania i długie, które przekaźniki się proszą już o wymianę?
Pozdrawiam

Post #683244 Wysłany: 30 Lip 2013, 10:57; 
 Temat postu: Re: Głośniki i instalacja do radia, przekaźniki świateł
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Silnik: 1.2 16V 80KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań
Ja mogę tylko częściowo wypowiedzieć się na temat audio:)
W moim ELX kable do tylnych głośników były ukryte pod tapicerka bagażnika, w dziurach z których wychodzą tylne pasy bezpieczeństwa i to dość głęboko. Jak je znajdziesz będą pewnie miały czarną otulinę i takie żółte wtyczki które nie będą pasowały do nowych głośników i by je podłączyć kupujesz przejściówki lub rozbierasz tą żółtą wtyczkę i w niej są juz pasujące do głośników konektory. Na tył pasują głośniki 10 cm z tym że najlepiej żeby były to głośniki które mają możliwość zagięcia narożników bowiem jeden często trzeba zagiąć by głośnik wszedł w ten plastik (polecam np Magnat Edition 102 - jakby co mam takie prawie nie używane na sprzedaż). Po założeniu głośników należy upewnić się że w radiu masz włączone tylne kanały.

Co do przodu masz pewnie fabryczne głośniki z papierowymi membranami oraz plastikowym koszem :E
Czy masz cykacze w lusterkach? Jeśli nie masz to najlepszym rozwiązaniem będą jakieś fajne dwudrożne głośniki 165mm, jeśli masz cykacze w lusterkach wystarczy kupić jakieś 2 głośniki basowe (ja mam cykacze i kupiłem jakiś tam zestaw Blaupunkta i zamontowałem same basówki i gra bardzo dobrze)

Co do skrzynki o której piszesz - ja niestety nic nie słyszałem o tym, sadzę że kable idą po prostu od razu do głośników bez żadnych zwrotnic.

Co do subwoofera to jeśli mówisz o fabrycznym Fiatowskim to ja niestety nie pomogę Ci bowiem nigdy nie miałem z nim do czynienia. Możliwe jednak że ktoś miał z tyłu w bagażniku jakiś subwoofer podłączony albo bezpośrednio pod tylne wyjście głośnikowe w radiu (które szukasz) lub poprzez wyjście na wzmacniacz w radiu (2 x chinch na tylnej ścianie radia) ale zabrał swoją własną instalację do tuby sprzedając auto.

Rozumiem że radio gra Ci cały czas, a chciałbyś by gasło po wyłączeniu zapłonu? Jeśli tak z tego co wiem trzeba w kostce która wchodzi do radia przełożyć jakiś kabel, niestety musiałbym zgłębić temat.

Mam nadzieje że choć trochę pomogłem :)

Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html
Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.

Post #683256 Wysłany: 30 Lip 2013, 12:27; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 185KM
Wersja: Sport
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn
tas, żadnej skrzynki tam nie było, najwyżej apteczka. To coś na nadkolu w bagażniku do właśnie sub, tylko że...po lewej stronie.
Może chodzi tobie o rozdzielacz pod dywanikiem przy nogach pasażera z przodu? To magii żadnej tam nie ma.
Fabryczny zestaw audio nie ma wzmaka, zwrotnic itp...no dobra, są kondensatorki przy tweeterach, czyli prymitywna forma zwrotnicy, a raczej po prostu filtr górnoprzepustowy.

a brat jego: Punto Evo Mylife 2011 1.2 69km
A teraz ewolucja pod tyłkiem:
Bravo 1.4 T-jet Sport TDP 230+KM 295+Nm

Post #683315 Wysłany: 30 Lip 2013, 20:16; 
Forumowicz

Imię: Tomasz
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: podkarpackie [R]
Co do plastiku z tyłu- pewnie łatwiej będzie dostosować długość dystansów, niż giąć kosz głośnika. W drzwiach mam właśnie 2 drożne 165mm z prymitywem zwrotnicy, czyli kondensatorkiem.
Cudnie to nie gra, bo głośnikowi membrana lata jak "coś tam w pralce" :roll: Przez to też chciałem się dowiedzieć coś o tej skrzynce na prawym przednim nadkolu. Póki co nie miałem czasu by rozbierać drzwi i miernikiem piknąć kable, czy mają bezpośrednie przejście, czy nie ma między nimi rezystancji, czy pojemności jakiejś prymitywnej zwrotnicy.
Jeśli chodzi o wygłuszenie drzwi, to są jakieś dedykowane zestawy, czy sama kombinacja? Ponieważ aktualnie jak grają głośniej, to lepiej słychać na zewnątrz niż wewnątrz samochodu.
Głośniki tylne - muszę popatrzeć za tymi kabelkami, może znajdę. O ile by mi się udało zdobyć kompatybilne kostki, to wolę oryginału nie ciąć, pozostawić jak jest. Zawsze to plus, nawet przy ewentualnej sprzedaży samochodu której póki co nie planuję.

Co do samych kostek - robiłem to kiedyś, ale zawsze czasu brakło na porządne wykonanie roboty, skończy się na weekendowej posiadówce przy aucie z miernikiem w łapce i szukaniem tego sygnału w kostce. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć, ale i tak będę musiał pewnie poszukać możliwości przeciągnięcia przewodów zasilania radia, bo za małe przekroje przewodów są do jego poboru (w innym samochodzie pomogło i działa radio bardzo dobrze nawet na fabrycznych głośnikach). Tak chciałem by gasło wraz z wyłączeniem zapłonu.

O subwooferze mówię oryginalnym - skrzyni zwykłej, czy okrągłej nie ma co pakować, żeby z nie zrobić wiochy z auta, zresztą tu i tak mało bagażnika więc jaki sens tego, a fabryczny się ładnie chował we wnęce. Widziałem go na zdjęciu to miał dodatkowe zasilanie (w obudowie był wzmacniacz, a czy miał filtr - kto to wie).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)