Witam!
Przeczytałem chyba wszystkie tematy odnośnie spalania kropka 1.2 75 KM, mój jest z 93 roku.
Problem dotyczy wysokiego spalania ale w dość nie typowy sposób. W samochodzie wszystko wymieniane na bieżąco, nie jest to jakiś zwykły żęch czy coś podobnego. A teraz do tematu.
Byłem dziś na przeglądzie, według analizy spalin moje punto ma czterokrotnie przekroczone normy emisji spalin. Chciałem zabrać wydruk i wrzucić na forum ale nie było możliwości. Punto faktycznie dużo pali bo na moich odcinkach miejskich 11l/100 km, mierzone na pełnym baku, jazda w ekonomicznych obrotach tj. bez gazu w podłodze, zmiana biegu przy 3- 3,5 tyś obrotów maksymalnie.
Świece wymieniłem 3 tyś km temu na nowe wraz z przewodami WN i olejem. Dziś po wykręceniu świecy kolor jest biały, wg producenta to idealny kolor. Przewody WN w stanie idealnym. Kolejnym powodem wysokiego spalania mogła być sonda lambda, więc sprawdziłem ją miernikiem i wskazania od 0,0 - 0.9. Więc sprawna?
Dodam że auto ma szczelny i wyczyszczony cały dolot a wydech prawie w stanie idealnym bez żadnych nieszczelności itp.
Z autka czuć wydobywającą się niespaloną całkowicie benzynę, inaczej mówiąc za autkiem na kałużach widać ślady benzyny i czuć strasznie.
Silnik trzyma obroty nie wariuje, nie faluje itp. natomiast słychać w nim takie cykanie w okolicy wtrysków ale to chyba normalne bo podobno ELX tak cykają. Nie pokoi mnie natomiast to że silnik na jałowym biegu, wolnych obrotach tak jakby dławił się tj. dostawał zbyt wysoką dawkę paliwa.
Ktoś ma jakiś pomysł na mojego kropka w związku ze zbyt wysoką emisją spalin (spalaniem)?
Z góry dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam B