|
Obecny czas: 01 Cze 2025, 09:47
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 20 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Berry |
#663486 Wysłany:
29 Kwi 2013, 07:46; Temat postu: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: KONI
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: HGT
Województwo: śląskie [S]
|
Witam Jako że nasze prawo znowu znalazło lukę, jak zarobić na kierowcach, pisze ten post bo widzę że dalej dużo ludzi nie wie. Kiedyś polisa automatycznie przedłużała się po okresie 1 roku, teraz już niestety nie. Wszyscy którzy czekają na przeliczenie składki mogą się przeliczyć  Do końca jakoś Października niektóre fundusze mimo wszystko wysyłały przedłużenia jednak od teraz już nie. Więc tym którym kończy się OC szybciutko do ubezpieczalni, bo fundusz gwarancyjny już czeka z wysłaniem kwiteczków z karami do was na kwoty : 3 tys. zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu trwa powyżej 14 dni; 1,5 tys. zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu wynosi od 4 do 14 dni; 600 zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu wynosi do 3 dni. Dlaczego tak? nazwali to " Koniec z podwójną pułapką ", nowy nabywca może nie wiedzieć że ma polisę...żałosne Jako że Państwo chce nam pomóc, nie chce abyśmy płacili za dwa ubezpieczenia OC, to zlikwidowało ten przywilej dla ludzi którym się zapominało, czyli bardzo dużej liczbie osób i przypierdzieli im nawet wielokrotność takiej kwoty ubezpieczenia OC, skur...
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pieta |
#663525 Wysłany:
29 Kwi 2013, 11:48; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: bialystok(coraz rzadziej) warszawa(przewaznie) Rejestracja: 26 Mar 2007, Posty: 1616 Pomógł: 3
|
ja tam nie wiem ale benefia przyslala mi list do domu ze zbliza sie koniec ubezpieczenia i zebym zglosil sie do dilera. Wczesniem mialem w multibanku (tez benefie) i 6 tygodni przed koncem terminu ubezpieczenia pojawial sie link w systemie zebym zaakceptowal kalkulacje. Poza tym nie wiem za bardzo jak mozna zapomniec ze sie nie ma ubezpieczenia ???? 
_________________ byl punto II dynamic 1.2 (8V) 2002 czerwony bo najszybszy  topic18886.html
|
|
Góra |
|
 |
Tomek040982 |
#663532 Wysłany:
29 Kwi 2013, 11:59; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Active
Miejscowość: Warszawa/Marki Rejestracja: 06 Mar 2008, Posty: 696 Pomógł: 6
|
Mi też zawsze wysyłają wcześniej informacje o ty. Ostatnio tydzień temu właśnie bo się kończy.Teraz mam w Benefii , wcześniej Generali, Samopomoc i PZU i zawsze była wcześniej owa informacja pocztą.
_________________ Czerwony Fiat 126P Silnik 0.65 21 KM 1982r. Biały Fiat Panda 0.8 34 KM 1986r. Zielone MK1 1.6 88KM 1995r. Niebieskie GP 1.3 75 KM 2007r.

PuntoMazowszeTeam
|
|
Góra |
|
 |
BogdanK |
#663540 Wysłany:
29 Kwi 2013, 12:37; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
Ubezpieczenie OC – (zmiana przepisów)Zmiany przepisów, które weszły w życie 11 lutego 2012r., rozwiązują m.in. problem podwójnego OC. Jednak wbrew medialnym informacjom nowe przepisy nie dotyczą wszystkich polis, lecz tylko zawartych wyłącznie od tej daty. Dotychczasowe polisy OC należy wypowiadać na starych zasadach. To oznacza, że ubezpieczyciel powinien otrzymać naszą pisemną rezygnację najpóźniej na dzień przed końcem ochrony ubezpieczeniowej (nie liczy się data stempla pocztowego). Pismo można również dostarczyć osobiście do oddziału. Uproszczona rezygnacjaRezygnacja, którą towarzystwo otrzyma później niż dzień przed końcem polisy, będzie nieważna i nastąpi automatyczne przedłużenie umowy ubezpieczenia. Ale jeśli do jej wznowienia doszło po 11 lutego 2012r., ubezpieczonego obowiązywać będą nowe przepisy. Będzie mógł wówczas wypowiedzieć polisę zgodnie ze znowelizowaną ustawą. Spełnić musi jednak dwa istotne warunki: jeśli nadal jest posiadaczem pojazdu, musi wcześniej zawrzeć inną polisę OC i zrezygnować może tylko z polisy przedłużonej automatycznie. Wypowiedzenie polisy zawartej 11 lutego 2012r. lub później jest o wiele mniej skomplikowane, co więcej – przepisy zezwalają na rezygnację z umowy w dowolnym momencie trwania ubezpieczenia. Umowa ulegnie rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia. Odpowiednie pismo należy wysłać listem poleconym, przy czym tylko w przypadku przesyłek zleconych Poczcie Polskiej liczyć się będzie data stempla na kopercie. Warto więc zachować dowód nadania. Rezygnację z polisy kupionej 11 lutego i później można także przekazać agentowi ubezpieczeniowemu. Warto pamiętać, że rezygnacja z polisy OC jest możliwa tylko wówczas, jeśli wcześniej zawarte zostało ubezpieczenie w innym towarzystwie. Ustawodawca przewiduje również możliwość odstąpienia w ciągu 30 dni bez podania przyczyny od umów zawartych w systemie direct, a więc przez telefon lub internet. Należy jednak uregulować składkę za okres od dnia rozpoczęcia ubezpieczenia do dnia rezygnacji. Obowiązki właściciela autaW świetle znowelizowanych przepisów zawarta po 10 lutego transakcja, której przedmiotem jest używane auto, zarówno dla nabywcy, jak i zbywcy oznacza obowiązki wobec ubezpieczyciela. Nowy właściciel będzie musiał zadbać o ubezpieczenie OC, ponieważ poprzednia polisa nie przedłuży się automatycznie. Może skorzystać z dotychczasowej ochrony samochodu, ale równie dobrze może zawrzeć nową polisę i zrezygnować ze starej. Tym samym ustawodawca zlikwidował pułapkę podwójnego OC, w którą wpadali kierowcy zbyt późno wysyłający rezygnację z ubezpieczenia, w efekcie (w zgodzie z przepisami) nierespektowaną przez towarzystwa. Zbywca pojazdu jest zobowiązany do powiadomienia ubezpieczyciela o sprzedaży samochodu. Jeśli polisa została zawarta przed 11 lutego, ma na to 30 dni. Ale jeśli umowę zawarł po 10 lutego, musi poinformować towarzystwo o sprzedaży samochodu lub motocykla w ciągu 14 dni. Niezawiadomienie zakładu ubezpieczeń o zbyciu pojazdu oznacza, że sprzedawca jest tak samo odpowiedzialny za uregulowanie składki, jak nowy właściciel. Dotkliwe sankcjeUproszczona możliwość wypowiedzenia polisy, a także brak automatycznego przedłużenia dotychczasowej umowy rodziły zgubną w skutkach sytuację, że kierowca pozostanie bez obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Dlatego znowelizowana ustawa przewiduje dotkliwe kary za brak OC. Kierowca, który spowoduje wypadek, a nie będzie posiadał ważnej polisy, oprócz odszkodowania wypłaconego ofiarom zdarzenia będzie musiał pokryć również wydatki, jakie UFG poniesie w związku z likwidacją szkody. Ubezpieczyciel powiadomi o końcu ważności polisyZakłady ubezpieczeniowe mają obowiązek poinformować klienta, że ważność polisy zawartej 11 lutego lub później dobiega końca. Zawiadomienie powinno zostać dostarczone na 14 dni przed końcem umowy ubezpieczenia. Do korespondencji TU dołączy: > informację o warunkach ubezpieczenia, > informację o konsekwencjach wypowiedzenia i niewypowiedzenia umowy, > kalkulację składki na kolejny rok. Kary za brak OCBrak ubezpieczenia OC kosztować będzie właściciela samochodu 2772 zł. Ciężarówki i autobusu – 4158 zł, a motocykla lub skutera – 462 zł. Sprawdź czy sprawca wypadku ma OCOd 2011r. Ośrodek Informacji Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego umożliwia każdemu sprawdzenie przez stronę internetową http://www.ufg.pl czy dany pojazd jest ubezpieczony. Wystarczy podać numer rejestracyjny lub identyfikacyjny pojazdu (VIN). W ciągu 5 miesięcy od upowszechnienia dostępu do tej informacji aż 180 tys. osób i firm sprawdziło, czy i gdzie ubezpieczony jest dany samochód. - źródło: Auto Świat http://ubezpieczenia.wp.pl/kat,113530,t ... aid=1107f4
Góra |
|
 |
Unpre |
#666920 Wysłany:
13 Maj 2013, 00:28; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Patryk
Wersja: S
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 20 Lis 2011, Posty: 575 Pomógł: 1
|
Czyli jeżeli nie przedłużę z nikim ubezpieczenia OC, a samochód będzie sobie stał w miejscu i mam na to papiery to mogą mnie ścigać za brak przedłużenia OC przez 6dni ( aktualnie dzisiaj mija ) czy nie? Mam się obawiać czy spać spokojnie?
_________________ http://forum.bmw-3city.pl/viewtopic.php?t=11749 Bo Mogę Więcej
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#666931 Wysłany:
13 Maj 2013, 08:14; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Silnik: 1.2 16V 80KM
|
Unpre napisał(a): (...) samochód będzie sobie stał w miejscu i mam na to papiery to mogą mnie ścigać za brak przedłużenia OC przez 6dni ( aktualnie dzisiaj mija ) berry pisze jaka kara Ci grozi Berry napisał(a): 1,5 tys. zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu wynosi od 4 do 14 dni; Radziłbym Ci telefon do wydziały komunikacji czy ubezpieczalni, dowiedzieć się o ewentualnych karach. Już masz brak ciągłości i podlegarz karze.... Z ciekawości napisz potem, co się dowiedziałeś. Będzie to informacja dla innych zainteresowanych tematem. Unpre napisał(a): Mam się obawiać czy spać spokojnie? raczej nie możesz spać spokojnie. OC jest obowiązkowe, musi być ciągłość. "Uwaga! Karę za brak OC dostaniesz, nawet jeśli auto nie jeździ" - http://regiomoto.pl/portal/finanse/uwag ... ie-jezdzi/pieta napisał(a): Poza tym nie wiem za bardzo jak mozna zapomniec ze sie nie ma ubezpieczenia ????  Właściciel samochodu nie zapomni, ale współwłaściciel czy "obdarowany" może nie wiedzieć, co to OC/AC, przegląd rejestracyjny itp. Wie tylko taki "obdarowany", że trzeba lać paliwo i to wszystko he... Berry dobrze napisał, aby przestrzec osoby, które nie znają takich "haczyków". Tylko i wyłącznie od dobrej woli (czytaj "chęci zarobku") obecnego ubezpieczyciela zależy, czy nam podeśle propozycję przedłużenia. Tak będzie pewnie długo, bo każdy z ubezpieczycieli chce zarobić 
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
Unpre |
#666947 Wysłany:
13 Maj 2013, 09:52; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Więc Pani powiedziała wprost, skończyła się umowa i nową zawieramy jeżeli Pan chce, przeliczyła i tylko 2550zł :o No to stwierdziłem że kupię sobie sam w youcandrajw. Spiszę umowę odnośnie samochodu, że dopiero jutro go odebrałem od blacharza, jutro go zarejestruję i inne pierdoły zrobię  Co do kary to ona sama nie wie co i jak...
_________________ http://forum.bmw-3city.pl/viewtopic.php?t=11749 Bo Mogę Więcej
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#666950 Wysłany:
13 Maj 2013, 10:05; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Unpre napisał(a): (...) tylko 2550zł :o LOL nieźle Unpre napisał(a): Co do kary to ona sama nie wie co i jak... Mało osób wie konkretne przepisy, najczęściej są to ludzie "z przypadku", którzy mają tylko wyliczyć/sprzedać. Jaka płaca = taka praca. Polecam Ci i tak "zasięgnąć języka", nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania. A system mimo iż może być "dziurawy", to i tak Cię znajdą i zapłacisz - wtedy już z odsetkami. Podobnie jak Ci co nie płacili abonamentu, teraz płacą i płaczą, niektórzy mają do zapłacenia prawie 1.500 zł - http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /130419790. Skontaktuj się z Ubezpieczeniowym Funduszem Gwarancyjnym - http://www.ufg.pl/web/guest/home/. Teraz kiedy masz kilka dni przerwy, jeszcze możesz coś ewentualnie zdziałać, potem to już tylko siedzieć i płakać, jak machina urzędowa ruszy. I nie popuszczą, tak jak w sprawie abonamentu, skarbówka ściąga zaległy abonament http://finanse.wp.pl/kat,104130,title,S ... aid=110941 Nie ma co lekceważyć sprawy, to są Twoje pieniądze. Jeżeli skarbówka Ci ściągnie zaległości, to pół biedy, nie policzą "kosztów operacyjnych". Jeżeli komuś do głowy by wpadło, aby ściągać zaległości przez e-Sąd, wtedy dochodzą niemałe koszty sądowe. Jak na razie nie słyszałem, aby e-Sąd czy inny powszechny się za to zabrał, ale znając polskie realia.... kiedyś to nastąpi. Państwo na wszystkim zarabia, trzeba dziurę budżetową łatać.
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
Unpre |
#666952 Wysłany:
14 Maj 2013, 13:45; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dobra dzwonię zobaczę co mi powiedzą  No więc tak by się dodzwonić 30 min i następnie 8min by się dogadać  Jedyne co mi Pani powiedziała to że muszę wykupić OC no i jedynie jak zechcą mnie sprawdzić to przyślą mi wtedy do płacenia, a jak nie to po 5 latach mam spokój  Teraz czeka mnie 5lat nieprzespanych nocy  Płatność można rozłożyć na raty oraz starać anulować, oni to sprawdzą dokładnie i pomyślą co i jak.
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#667210 Wysłany:
14 Maj 2013, 14:35; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Unpre napisał(a): jedynie jak zechcą mnie sprawdzić to przyślą mi wtedy do płacenia, a jak nie to po 5 latach mam spokój  Podsumowując, dobrze że Berry napisał ten wątek, niewiedza mogłaby Ciebie i być może kogoś innego drenowanie portfela. Berry napisał(a): Więc tym którym kończy się OC szybciutko do ubezpieczalni, bo fundusz gwarancyjny już czeka z wysłaniem kwiteczków z karami do was Unpre już wie, że jest "na cenzurowanym", pytanie na ile system jest "dziurawy", gdyż z tego co piszą, to wprowadzili (lub mają wprowadzić) elektroniczny system, podobnie do abonamentu. Wtedy nie będzie zmiłuj.... Jedyne pocieszenie, że można na raty itd. Napisz za 5 lat czy Ci się udało 
|
|
Góra |
|
 |
noobio |
#692065 Wysłany:
22 Wrz 2013, 12:27; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Karol
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Zgorzelec Rejestracja: 08 Kwi 2011, Posty: 318 Pomógł: 5
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#692067 Wysłany:
22 Wrz 2013, 12:34; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
noobio napisał(a): jeśli czyjegoś auta nie ma w bazie na stronie poniżej tzn, że nie ma w ogóle ubezpieczenia? Niekoniecznie. Tutaj masz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania - http://www.ufg.pl/web/guest/zaswiadczen ... is-oc-i-acI jest odpowiedź na Twoje zapytanie, cytuję ze strony: Cytuj: Co oznacza ‘brak danych' w odpowiedzi na zapytanie o ochronę ubezpieczeniową? Odpowiedź negatywna "BRAK DANYCH" może być udzielona z wielu powodów. Poniżej przedstawiono listę przyczyn dla jakich została wygenerowana odpowiedź negatywna: - brak ubezpieczenia pojazdu, - opóźnienie w przekazaniu danych do UFG przez zakład ubezpieczeń, - ubezpieczyciel nie przekazał danych do UFG, - dane o polisie OC, przekazane przez firmę ubezpieczeniową nie zostały zapisane w centralnej bazie polis UFG (np. z powodu niskiej jakości przekazanych danych), - błędy w danych przekazywanych przez zakłady ubezpieczeń.
Jednocześnie informujemy, iż odpowiedź jest udzielana w oparciu o ten sam zbiór danych. Dlatego też, niezależnie od sposobu skierowania do nas pytania, odpowiedź będzie identyczna.
|
|
Góra |
|
 |
Unpre |
#692096 Wysłany:
22 Wrz 2013, 16:06; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
pata74 |
#694459 Wysłany:
09 Paź 2013, 12:31; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.7 70KM TD
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Dźwierzuty Rejestracja: 23 Lut 2013, Posty: 254 Pomógł: 1
|
Witam, Nie chcę tworzyć nowego tematu więc piszę tu, tym bardziej, że chodzi o ubezpieczenie OC. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem samochodu na osobę, które nie widnieje ani na umowie ani w dowodzie rejestracyjnym. Wiadomo o co chodzi. Zniżki. Jest taka możliwość w ogóle? Ktoś coś słyszał, albo miał podobną sytuację?
_________________ http://fiatpunto.com.pl/topic42301.html
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#694484 Wysłany:
09 Paź 2013, 16:31; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
OC nie musi wykupić właściciel pojazdu, przynajmniej ja tak wnioskuję po tym, że mój ojciec niedawno ubezpieczył mój pojazd wolnobieżny (ja jestem jedynym właścicielem), OC jest na jego imię i nazwisko 
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
pata74 |
#694580 Wysłany:
10 Paź 2013, 08:18; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
esder |
#694594 Wysłany:
10 Paź 2013, 11:50; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
|
Teoretycznie nie można, a że niektórzy agenci tak robią to inna sprawa. W przypadku szkody może być problem, bo wtedy trzeba wysłać wszystkie dokumenty.
|
|
Góra |
|
 |
pata74 |
#694604 Wysłany:
10 Paź 2013, 12:58; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
esder napisał(a): Teoretycznie nie można, a że niektórzy agenci tak robią to inna sprawa. W przypadku szkody może być problem, bo wtedy trzeba wysłać wszystkie dokumenty. Ale w OC masz przecież wpisany nr rej. samochodu, nr VIN itd także myślę, że nie powinno być większych problemów.
_________________ http://fiatpunto.com.pl/topic42301.html
|
|
Góra |
|
 |
KIMCarSerwis |
#701464 Wysłany:
19 Lis 2013, 10:03; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Linea
Silnik: 1.6 8V 90KM
|
Akurat jeżeli chodzi o ubezpieczenie to ja akurat zawsze korzystam z porównywarek cenowych i dzięki temu wiem która firma oferuje aktualnie najlepsze promocje i korzystne warunki.
|
|
Góra |
|
 |
Majky |
#716028 Wysłany:
12 Lut 2014, 13:34; Temat postu: Re: UBEZPIECZENIA - warto przeczytać! |
|
 |
Forumowicz |
Województwo: dolnośląskie [D]
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 20 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|