A nie wiecie, czy na piąte miejsce siedzące wystarczy biodrowy pas bezpieczeństwa? Bo na stacji kontroli coś bąkali o tym, że od 2003 czy 2004 roku musi już być trzypunktowy

Moje Punto jest z 2004. A dostać taką kanapę, która ma wychodzący ze środka pas to też problem...
Dlatego zastanawiam się czy nie da się tego jakoś obejść
[ Dodano: 01 Paź 2010 12:12 ]Mam już wszystko za sobą, właśnie jestem w trakcie rejestracji OSOBOWEGO Punto
Odświeżam temat, żeby następni użytkownicy w przyszłości mogli użyć opcji 'szukaj', co wprawdzie rzadko kto robi, ale ja próbowałem i nic nie znalazłem :]
ZATEM:
Z przerabianiem Punciaka na osobowy największym problemem są ludzie. W różnych serwisach i różnych stacjach diagnostycznych można trafić na 3 kategorie ludzi:
1. Gbury, które za punkt honoru wzięły sobie przeszkodzić klientowi w przeróbce i podaja horrendalne ceny, bądź mówią, że się czegoś nie da zamontować (np. pasa bezpieczeństwa)
2. Nic nie wiedzące Matołki, bądź mało lub źle wiedzące matołki, które podają niewłaściwe informacje, co powoduje wiele frustracji, dodatkowych problemów i nerwów, a przede wszystkim więcej biegania.
3. Właściwi ludzie na właściwym miejscu - bezproblemowi i sympatyczni.
Droga do przerobienia samochodu wygląda następująco (podaję przykład Punto ciężarowego 4-osobowego wyprodukowanego po 2003 roku - do 2003 są mniejsze wymogi):
1. Należy zakupić kanapę tylną z trzema zagłówkami oraz środkowy pas bezpieczeństwa (może być biodrowy).
2. Kanapa oraz pas bezpieczeństwa muszą być formalnie zamontowane przez serwis uprawniony do dokonywania zmian konstrukcyjnych pojazdu. Podobnie z demontażem kratki. Jednak w serwisie mogą się zgodzić na wydanie samej faktury, a robotę można wykonać samemu. Ja za fakturę bez roboty zapłaciłem 50zł. Były w niej zawarte: demontaż kratki, zmiana kanapy, montaż pasa bezpieczeństwa
3. Z fakturą udajemy się do OKRĘGOWEJ Stacji Kontroli Pojazdów celem wykonania badania technicznego. Jest to zwykłe badanie rejestracyjne z dodatkiem sprawdzenia, czy pojazd jest przystosowany do zarejestrowania jako 5-osobowy. Trzeba pokazać fakturę z serwisu. Koszt badania to 180zł.
4. Z pozytywnym wynikiem badania udajemy się do urzędu z kompletem dokumentów do rejestracji + wynik badania technicznego i faktura z serwisu. Następuje zwykły proces rejestracji.
Jedna uwaga - stanowczo warto kupować używane kanapy i pasy

W ASO chcą za biodrowy pas bezpieczeństwa 500zł, podczas gdy używany kosztuje 50zł.