Jest różnica kolosalna ! na postoju zacząłem patrzeć na obrotomierz czy auto nie zgasło
. Przyjemniejsza jazda jest również podczas jazdy na +/- 4 000 obrotów a tutaj był największy ból
.
Przygotowanie grodzi pod jej wygłuszenie:
1. Demontaż obudowy filtra powietrza ( 2 śruby )
2. Demontaż przewodów wysokiego napięcia wraz z tą przetwornicą ( nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa- wchodzą w to przewody wysokiego napięcia, znajduje się na pokrywie zaworów) (3 śrubki)
3. Demontaż przepustnicy (4 śrubki ) + wcześniej poodpinać od niej wszystkie wtyczki (2 z prawej strony przepustnicy)
4. Demontaż kolektora ssącego ( 2 nakrętki na dole , 4 nakrętki na górze ) -
UWAGA! trudny dostęp do dolnych nakrętek. Wcześniej poodpinać 2 wtyczki od czujników po lewej stronie kolektora.
Listwy wtryskowej na kolektorze nie trzeba odkręcać ! Wystarczy wypiąć ją z wtyczki i po odkręceniu kolektora przesunąć całość na przód silnika ( fragment kolektora widoczny na ostatnim zdjęciu) .
Ale zaraz.. po co tyle demontażu?
Kolektor ssący jest na tyle blisko grodzi silnika, że nie dacie rady wykleić grodzi należycie.
Można próbować wyklejać mniejszymi kawałkami, ale zasada jest jedna - im większy kawałek maty/pianki tym lepsze wygłuszenie.
Gołą blachę grodzi
dokładnie odtłuszczamy, ja użyłem nitro rozpuszczalnika.
Po odparowaniu odtłuszczacza przystępujemy do naklejania alubutylu. Jest sztywny i za razem trudny w kształtowaniu, mierzymy metrówką prostokąt uwzględniając wszelkie wgłębienia blachy (podpowiem, że są w zasadzie 2 ułożone poziomo
) ( u mnie był chyba kawałek 75 cm x 50 lub 55 cm ).
Dziur na śruby w sumie nie trzeba robić, mocne dociśnięcie maty zrobi w tym miejscu dziurę. Ale pozostawiam to Waszej kwestii
Alubutyl starajcie się docisnąć wszędzie, głównie we wgłębieniach bo odpowiada on za pochłanianie drgań i wygłuszenie dźwięku silnika.
Na matę naklejacie piankę (nic nie odtłuszczacie) , ja dałem 10mm, ale dla jeszcze lepszego komfortu możecie jeszcze próbować z 15 mm pianką, myślę że da radę.
Piankę też dociśnijcie z każdej strony po 3 razy.
UWAGA! Zarówno mata jak i pianka mają bardzo mocny klej, ułóżcie dobrze wszystko i dopiero naklejajcie. Opis niby zawiły, ale jak zwykle się rozpisałem
.
Powodzenia