Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem Grande Punto 1.4 8V 77. Niestety nie powiem, że szczęśliwym posiadaczem ponieważ mam z tym samochodem ciągle problemy. Choć to moja wina ponieważ kupiłem na szybko i trochę kota w worku

Ale stało się.
A teraz do rzeczy dziś trochę siedziałem przy samochodzie i zdjąłem tą czarną pokrywę nad silnikiem (tą z filtrem powietrza). Przepraszam za niefachowy język, na mechanice nie znam się wcale

Zauważyłem 2 dziwne rzeczy: Pod tą czarną " skrzynka" jest duży wylot który "nasadza" się na silnik, od tego wylotu odchodzi plastikowa rurka, która rozdziela się na dwoje:
Załącznik:
20151212_121039.jpg [ 76.48 KiB | Obejrzany 2346 razy ]
No i ta rurka była cała zapchana dziwnym żółtym oleistym szlamem. Co to było? A przede wszystkim skąd się wzięło i co mogło powodować ?
Druga jeszcze bardziej niepokojąca sprawa to taka, że na ta plastikową rurkę przychodzą 2 węzę gumowe ( mniejszej i większej średnicy), no i jeden z tych węzy mam popękany jak sitko

Ten mniejszy.
Załącznik:
20151212_121010.jpg [ 71.59 KiB | Obejrzany 2346 razy ]
Moje pytania są następujące: za co odpowiedzialny jest ten wężyk? Jak jego popękanie może wpływać na samochód? I czy jako, nie mechanik jestem w stanie sam wymienić ten wężyk, schodzi on bowiem gdzieś pod silnik, nie widać gdzie, a próby delikatnego wyciągnięcia nic nie dawały ???
P.S. Przy okazji tego wszystkiego zauważyłem że przepustnica też jest zachlapana jakby olejem ??? Co sadzicie o tym ??
Załącznik:
20151212_121002.jpg [ 67.69 KiB | Obejrzany 2346 razy ]
Z góry dziękuje za informacje.