|
Obecny czas: 08 Cze 2025, 06:53
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Carlito |
#805366 Wysłany:
14 Maj 2016, 18:39; Temat postu: Dołożenie sterowania z kiery do przełącznika zespolonego |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: mazowieckie [W]
|
Czy da się zrobić coś takiego? Szkoda mi wydawać 2 stówek, znalazłem uszkodzony przełącznik i pomyślałem o przeszczepie wtyczki. Może da się wymienić samą taśmę z obudową, a resztę zostawić?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
artekL |
#805468 Wysłany:
15 Maj 2016, 23:45; Temat postu: Re: Dołożenie sterowania z kiery do przełącznika zespolonego |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Arek
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź - Piotrków Tryb. Rejestracja: 02 Mar 2015, Posty: 136 Pomógł: 6
|
Wymieniałem niedawno przełącznik zespolony na taki z tempomatem, kierownice mam 6 - przyciskową. Jak wymontujesz poduszkę z kierownicy to z taśmy wychodzą trzy wiązki, dwie do poduchy a trzecia zakończona czarną kostką na 8 pinów. Ta kostka łączy się z przyciskami wraz z ich podświetleniem (w zależności od wersji), klaksonem i być może sterowaniem skrzyni biegów łopatkami (w 500 coś takiego widziałem w grande nie). Jak robiłem wymianę przełącznika to wszystkie kostki były te same. Jeśli masz inną kostkę to taśmę z wtyczką zewnętrzną i wewnętrznymi wiązkami też da się wymienić (sprawdzałem na wypadek zerwania się taśmy przy montażu). Autor postu otrzymał pochwałę
Góra |
|
 |
Carlito |
#805517 Wysłany:
16 Maj 2016, 21:27; Temat postu: Re: Dołożenie sterowania z kiery do przełącznika zespolonego |
|
 |
Puntomaniak |
|
Kolejny raz dzięki  Może jutro dojdzie manetka, to się zabiorę za to. A jeszcze jedna sprawa, mam kierę z 8 przyciskami, czy biała wtyczka 2-pinowa jest od blu & me?
|
|
Góra |
|
 |
artekL |
#805538 Wysłany:
17 Maj 2016, 03:22; Temat postu: Re: Dołożenie sterowania z kiery do przełącznika zespolonego |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Łódź - Piotrków Tryb. Rejestracja: 02 Mar 2015, Posty: 136 Pomógł: 6
|
Biała wtyczka jest od klaksonu wpinana jest do poduszki powietrznej (jest podłączona pod gniazdo 8 pin w kierownicy). W sumie do poduszki powietrznej są podłączone trzy wiązki: jedna wspomniana już oraz dwie wiązki systemu airbag. Do b&m jak i sterowanie radiem są używane te same przewody.
Góra |
|
 |
Carlito |
#805542 Wysłany:
17 Maj 2016, 07:40; Temat postu: Re: Dołożenie sterowania z kiery do przełącznika zespolonego |
|
 |
Puntomaniak |
|
U mnie w nowej kierownicy biała jest póki co luźna, od klaksonu jest czarna.
|
|
Góra |
|
 |
artekL |
#805577 Wysłany:
17 Maj 2016, 17:54; Temat postu: Re: Dołożenie sterowania z kiery do przełącznika zespolonego |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Po kolei z przełącznika zespolonego (z taśmy zwijacza) wychodzą trzy wiązki: -osiem przewodów w czarnej koszulce zakończone czarną wtyczką 8 pin -dwa przewody w koszulce żółtej zakończone zielono-czarną wtyczką 2 pin -dwa przewody w koszulce żółtej zakończone żółto-białą wtyczką 2 pin W kierownicy jest jedno gniazdo 8 pin, z niego wychodzą przewody do przycisków orz dwa przewody zakończone wtyczką białą 2 pin Poduszka powietrzna ma dwa czarne gniazda 2 pin oraz dwa gniazda 2 pin żółte i zielone, w jednym czarnym gnieździe będzie już wtyczka biała jej przewód będzie podłączony do poduszki. Czyli od przełącznika zespolonego wtyczka czarna 8 pin do gniazda 8 pin w kierownicy, dwie wtyczki żółto-biała do gniazda żółtego oraz czarno-zielona do zielonego gniazda w poduszce, z kierownicy białą wtyczkę do wolnego czarnego gniazda w poduszce. Autor postu otrzymał pochwałę
Góra |
|
 |
Carlito |
#805609 Wysłany:
17 Maj 2016, 23:49; Temat postu: Re: Dołożenie sterowania z kiery do przełącznika zespolonego |
|
 |
Puntomaniak |
|
Jest tak jak piszesz  A za co odpowiada ta biała wtyczka 2 pinowa?
|
|
Góra |
|
 |
artekL |
#805664 Wysłany:
18 Maj 2016, 17:31; Temat postu: Re: Dołożenie sterowania z kiery do przełącznika zespolonego |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Obydwie białe kostki stanowią obwód klaksonu, tej wpiętej w poduszce nie ruszaj za to tą drugą będziesz musiał wpiąć z kierownicy do poduszki w drugie wolne czarne gniazdo. Autor postu otrzymał pochwałę
Góra |
|
 |
Carlito |
#805889 Wysłany:
27 Maj 2016, 22:41; Temat postu: Re: Dołożenie sterowania z kiery do przełącznika zespolonego |
|
 |
Puntomaniak |
|
Wszystko już jest proste i oczywiste, w momencie gdy miałem już przełącznik w ręce  Niestety nie udało się nic wykombinować, taśma była przerwana i nie chciałem już rzeźbić, czeka mnie zakup kolejnego przełącznika, najlepiej z tempomatem - jak ktoś ma, to proszę dać znać [ Dodano: 27 Maj 2016, 22:41 ]Tak jak pisałem w innym temacie, sterowanie nie działa pomimo sprawnych podzespołów i dołożonej prawidłowo instalacji. Przyciski na kierownicy się nie podświetlają, komp nie wykrywa sterowania z kiery.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|