|
Obecny czas: 06 Maj 2025, 06:24
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Złośnik |
#806669 Wysłany:
03 Cze 2016, 12:51; Temat postu: Nadkola, osłona silnika - oryginalne czy zamienniki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
|
Witam. Potrzebuję nadkola prawego i osłon silnika, jedna słabo się trzymała (boczna, pasków) i podczas jazdy odpadła. Pytanie czy kupować oryginalne ? (oryginalne nadkole to 90zł, komplet osłon oryginalnych to 290zł) czy jakiś dobry zamiennik ? Mnie osobiście strasznie wkurza ten tzw. otwór rewizyjny w nadkolu który napierdziela podczas jazdy na wybojach a wydaje się jakby zawieszenie się sypało, w zamienniku otwór jest przymocowany zaślepką wkrętami a nie plastikowym luźnym zaczepem. Tylko czy macie doświadczenia z jakimiś dobrymi zamiennikami które możecie polecić ? Sam wiem, że jeśli wybierać to też w porządnych, nie najniższych cenach. Widziałem osłony i plastiki formy Rezaw-Plast, wyglądają bardzo porządnie ? Możecie coś doradzić ?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
AndyPol |
#806686 Wysłany:
03 Cze 2016, 21:37; Temat postu: Re: Nadkola, osłona silnika - oryginalne czy zamienniki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Z zamiennikami nadkoli bywa różnie, inne jest tworzywo, czasem nie pasują otwory montażowe, jak również wymiary, co skutkuje później słabym chronieniem elementów przed wodą i drogowymi zanieczyszczeniami. Oryginalne elementy trochę kosztują, ale można poszukać elementów oryginalnych używanych, do dyspozycji jest giełda, stacje demontażu pojazdów, bądź ogłoszenia osób, które mają takie elementy z demontażu. Z „plastikami” bywa czasem ten problem, że osoby demontujące auto nie przywiązują specjalnie do nich wagi, dlatego często są oberwane, lub popękane, dlatego takie części najlepiej obejrzeć sobie dokładnie przed zakupem, zwracając szczególną uwagę właśnie na mocowania plastikowe, mocowania wkrętów itp. Oryginalny element dobrze się spasuje i ułoży w swojej wnęce, podobnie jak inne osłony. Współczesne samochody są budowane inaczej niż pojazdy 20 lat temu i praktycznie każda osłona wnętrza komory silnika jest bardzo ważna.
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
Magnes |
#806690 Wysłany:
03 Cze 2016, 22:20; Temat postu: Re: Nadkola, osłona silnika - oryginalne czy zamienniki ? |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: Grzesiek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Nowy Dwór Mazowiecki Rejestracja: 01 Wrz 2012, Posty: 3227 Pomógł: 23
|
|
Góra |
|
 |
Złośnik |
#806706 Wysłany:
04 Cze 2016, 10:23; Temat postu: Re: Nadkola, osłona silnika - oryginalne czy zamienniki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
AndyPol napisał(a): Z „plastikami” bywa czasem ten problem, że osoby demontujące auto nie przywiązują specjalnie do nich wagi, dlatego często są oberwane, lub popękane i tak właśnie było i w tym przypadku. Wszystkie które znalazłem używane były cholernie drogie i uszkodzone. A nowe są w cenie właśnie takich perełek. Szkoda gadać. W poprzednim aucie miałem chyba jedną osłonę rezaw-plast, wyglądała solidnie. Nie powiecie mi, że 250zł za oryginalną samą używaną dolną osłonę do GP to mało 
|
|
Góra |
|
 |
covax2 |
#806710 Wysłany:
04 Cze 2016, 10:56; Temat postu: Re: Nadkola, osłona silnika - oryginalne czy zamienniki ? |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Bart
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Active
|
|
Góra |
|
 |
Złośnik |
#806712 Wysłany:
04 Cze 2016, 14:30; Temat postu: Re: Nadkola, osłona silnika - oryginalne czy zamienniki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
O ile o jakość tych bocznych małych osłon czy giętkich nadkoli się nie boję, o tyle o dużą jednoelementową osłonę dolną centralną już trochę. Z jakich TY kolego covax2, korzystasz osłon i jak się one zachowują u Ciebie ? Centralną też masz z zamienników ? Mi np. nadkola firmy rezaw bardzo by pasowały, chociażby z braku super zamknięcia otworu rewizyjnego które hałasuje na nierównościach wydając dźwięki uszkodzonego zawieszenia  W zamienniku są wkręty cztery i koniec.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|