|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 09:59
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
sqbnc |
#806541 Wysłany:
01 Cze 2016, 10:18; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 24 Maj 2016, Posty: 46 Pomógł: 1
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Kamillo |
#806545 Wysłany:
01 Cze 2016, 11:05; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
Czy w 2007 r znaczki Fiat nie powinny być jeszcze niebieskie? I znów brak tych znaczków Giugiaro na tylnych drzwiach.... może to być nic wielkiego a może.... ?
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#806552 Wysłany:
01 Cze 2016, 18:09; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzych
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sporting
Miejscowość: Tarnowskie Góry Rejestracja: 06 Lut 2012, Posty: 813 Pomógł: 11
|
sqbnc napisał(a): http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-punto-1-4-t-jet-120km-szwajcar-klimatronic-panoramadach-podgrzewane-fotele-ID6yoEBx.html ktoś coś wie na temat tego kropka trochę daleko żeby jechać oglądać Przegladalem to ogloszenie ostatnio i tez sie nim zainteresowalem pod katem poprawnosci opisu vs. zdjec. To jest chyba pierwszy w historii przypadek ze sprzedawca zanizyl rocznik auta  Calosc wskazuje wlasnie na rocznik 2008 wg. mnie. Najprosciej zapytac o VIN i wszystko sie wyjasni. Ja zainteresowalbym sie doglebnie bo moze byc fajna sztuka wg. mnie 
|
|
Góra |
|
 |
Killaz |
#806576 Wysłany:
01 Cze 2016, 22:23; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cześć wszystkim  Mam kilka pytań, wybaczcie, jeśli powtarzają się pierdyliard razy, jak będę miał chwilę czasu to obiecuję grzecznie przejrzeć całe forum, ale jeśli ktoś będzie na tyle miły i coś odpowie: 1. Czy jest sens szukać Grande Punto do 14 tys. zł (+1 tys. zł w zapasie) w silniku najlepiej 1.4 8v, rocznik obojętny, przebieg w sumie tez mam gdzieś, byleby miało klimę i było faktycznie w dobrym stanie. 2. Czy miały miejsce w trakcie produkcji GP jakieś zmiany (liftingi czy mniejsze pierdółki) po których można łatwo rozpoznać składaka? 3. Co w tym aucie/silniku jest najkosztowniejszego w razie, gdybym jakimś cudem kupił kompletnego trupa? Jestem w stanie wykonać większość eksploatacyjnych napraw sam. 4. Jak stoją ceny części, czy coś się zmieniło czy do Fiatów nadal znajdę dość tanie zamienniki? 5. Są w tym aucie mankamenty gatunku "ten typ tak ma" którymi nie warto sobie głowy zaprzątać jeśli pojawią się w trakcie jazd testowych? To chyba tyle na razie. Zależy mi na odpowiedzi na pytanie nr 1 i 3, niestety, 1 tys. zł zapasu w razie czego to niewiele, chociaż może we Fiacie wcale nie tak niewiele? Dlatego wolę chuchać na zimne i założyć, że następnego dnia po kupnie wyjdzie jakaś wada ukryta która będzie bardzo kosztowna, trochę studzi to zapał człowieka na kupno auta sercem, nie rozumem  Raz jeszcze, będę wdzięczny za odpowiedzi a w wolnej chwili przewertuję forum.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#806586 Wysłany:
01 Cze 2016, 23:51; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
1. Da się znaleźć, choć przyzwoite egzemplarze najczęściej kosztują w granicy 16-17 tys zł, do negocjacji. Ale kto szuka znajdzie - za te 14 tys to rocznik 2007/2008 można typować. 2. GP z 2008 roku powinny mieć już czerwone znaczki Fiat i nie mają na tylnych drzwiach/tylnych błotnikach znaczka Giugiaro Design. 3. No takiego czegoś to chyba przy silniku 1.4 8V nie ma  przełącznik zespolony kierunkowskazy/wycieraczki lubi się popsuć. Jak się ma dużego pecha to może coś z elektrycznym wspomaganiem. 4. Zamienników jest sporo i ceny są atrakcyjne. To chyba najtańsze auto klasy B jeśli o części chodzi. Za to w ASO ceny części potrafią zaskoczyć negatywnie. 5. Dość głośne zawieszenie, czasem jak jest wilgotno potrafi skrzypnąć przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające.
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
yacek _b |
#806588 Wysłany:
02 Cze 2016, 05:46; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jacek
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 25 Kwi 2010, Posty: 339 Pomógł: 1
|
Kamillo napisał(a): przełącznik zespolony kierunkowskazy/wycieraczki lubi się popsuć Zaczął szwankować mi w czasie gwarancji , coś czasem nie łączyło przy pokrętle włączenia świateł . Cena to 500 zł w ASO . ( dobrze że była jeszcze gwarancja )
_________________ Punto Evo Estiva Blue&Me (był ) Ford Focus Trend Sport 1.6 Ti-VCT 125 KM ( jest )
|
|
Góra |
|
 |
pannaAleksandra |
#806597 Wysłany:
02 Cze 2016, 10:40; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Aleksandra
Województwo: łódzkie [E]
|
Koledzy a powiedzcie mi bo np w tym ogłoszeniu gdzie również cena wydaje się atrakcyjna, http://olx.pl/oferta/fiat-grande-punto- ... fUPPR.htmlna kierownicy jest przycisk ze słuchawka do czego to ma służyć? Czy Grande Punto różni się czymś między rokiem 2006 a 2009? Czy po 2009 roku będzie miało już DPF i dwumase, jeśli chodzi o silnik jtd 75KM? GP wychodziły z silnikami 1.3jtd 75,90KM z wersją wyposażenia tj. sportową? Chodzi mi dokładnie o kubełkowe fotele.
_________________ Grzebień i nożyczki
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#806599 Wysłany:
02 Cze 2016, 11:10; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Tak rozni sie... zmiana znaczka z niebiskiego byla we wrzesniu 2007 a od 2009 jest tez inna instalacja elektryczna (skrzynka bezpiecznikow jest kwadratowa zamiast starszej prostokatnej pod maska) Jest tez kilka innych detali ktorymi roznia sie roczniki, co 2 lata byly zmiany wygladu licznikow, zarowno w wersjach zwyklych jak i sport. Byly inne wykonczenia srodkowej listwy ktora byla w roznych kolorach a w sportach jako szczotkowane aluminium lub cos ala karbon.
DPF byl zdaje sie dopiero w EVO, dwumasy nie bylo nigdy! Wyjatkiem jest silnik 1,3mjtd 90KM w polaczeniu ze skrzynia 6cio biegowa... czyli wlasnie w wersji sport, tam jest dwumasa. Kubelkowe fotele wlasnie byly w Sportach... nie sa to kubelki z prawdziwego zdazenia... ale sa nieco inne niz te zwykle fotele.
Aha... a kieronica z 8mioma przyciskami to znak ze jest tam wlozony system Blue&Me czyli fiatowski system multimediow z obsluga rozmow glosnomowioacych poprzez Bluetooth. Czyli rozmawiasz przez telefon nie odrywajac rak od kierownicy.
Ostatnio edytowany przez kris84 02 Cze 2016, 13:46, edytowano w sumie 2 razy
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#806604 Wysłany:
02 Cze 2016, 12:59; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Silnik: 1.4 16V 95KM
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
Ile razy mam pisać o kolorach znaczków... ZMIANA ZNACZKÓW Z NIEBIESKICH NA CZERWONE NASTĄPIŁA MNIEJ WIĘCEJ W POŁOWIE 2007 ROKU !!! [ Dodano: 02 Cze 2016 12:59 ]pannaAleksandra napisał(a): Czy po 2009 roku będzie miało już DPF i dwumase, jeśli chodzi o silnik jtd 75KM? DWUMASU W 1,3 75KM NIE MA BEZ WZGLĘDU NA ROCZNIK, PISAŁEM TEŻ JUŻ ZE STO RAZY !
|
 |
Killaz |
#806619 Wysłany:
02 Cze 2016, 18:35; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Kamillo napisał(a): 5. Dość głośne zawieszenie, czasem jak jest wilgotno potrafi skrzypnąć przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające. Dzięki śliczne za wyczerpujące odpowiedzi, mam przez nie kolejne dwa pytania  Widzę, że jeździsz GP z silnikiem 1.2, daje toto radę w miarę jeździć i wyprzedzić jakiegoś tira przy 80 kmh, żeby nie otrzec się o śmierć? Drugie pytanie, czy te auta są głośne w środku? Chodzi mi o szum opon, wiatru, prace zawieszenia.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#806642 Wysłany:
02 Cze 2016, 21:16; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
1.2 8V to fajny silnik i był idealny w Pandzie. W Punto też jakoś jeździ ale.... Grande jest o sporo (150 kg?) cięższe od Pandy. Powiem, że rozpędza się dostojnie. Ale 1.4 nie jest specjalnie dużo szybsze  są to silniki o takiej charakterystyce gdzie właściwie przy 2500-2750 masz już maksymalny moment obrotowy. Wyprzedzania często zaczynam trzecim biegiem, kończę czwartym. Wyciszenie wnętrza nie jest źle. Jak dla mnie tylko ten krótki piąty bieg powoduje że powyżej 100 km/h masz już 3000 obr/min i to od silnika jest hałas. Zawieszenie z pewnością głosniejsze niż w Citroenie C3 czy Fordzoe Fiesta. Jest dość twarde i fajnie ie trzyma w zakrętach (brak przechyłów w zakrętach) pomimo tego że w wersji 1.2 brak stabilizatora.
|
|
Góra |
|
 |
Monika |
#806678 Wysłany:
03 Cze 2016, 18:09; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Monika
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Emotion
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Ślesin Wlkp Rejestracja: 20 Wrz 2013, Posty: 48
|
_________________ Wcześniej: Fiat Punto II 5d., 1.2 8V 65 KM, benzyna+LPG, wersja ELX
|
|
Góra |
|
 |
adamcior |
#806681 Wysłany:
03 Cze 2016, 19:40; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: Adam
Samochód: Punto Evo 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 17 Kwi 2010, Posty: 1264 Pomógł: 11
|
Monika napisał(a): Moim zdaniem nie warto, na pierwszy rzut oka widać że miał przygodę z przodu ( czerwony znaczek ) a na reszcie samochodu, kierownica, klapa bagażnika niebieski, w środku widać że wszystko plakiem wypsikane pod sprzedaż, auto od handlarza więc i przebieg 148kkm budzi wątpliwości, tym bardziej że to auto z Niemiec.
_________________ MOJE PUNTO EVO http://fiatpunto.com.pl/topic55029.html MOJA BYŁE GP http://fiatpunto.com.pl/topic45699.html
|
|
Góra |
|
 |
sqbnc |
#806682 Wysłany:
03 Cze 2016, 20:01; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
kris84 napisał(a): sqbnc napisał(a): http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-punto-1-4-t-jet-120km-szwajcar-klimatronic-panoramadach-podgrzewane-fotele-ID6yoEBx.html ktoś coś wie na temat tego kropka trochę daleko żeby jechać oglądać Przegladalem to ogloszenie ostatnio i tez sie nim zainteresowalem pod katem poprawnosci opisu vs. zdjec. To jest chyba pierwszy w historii przypadek ze sprzedawca zanizyl rocznik auta  Calosc wskazuje wlasnie na rocznik 2008 wg. mnie. Najprosciej zapytac o VIN i wszystko sie wyjasni. Ja zainteresowalbym sie doglebnie bo moze byc fajna sztuka wg. mnie  http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-pu ... yoEBx.html ZFA19900000332279 vin kropka jest ktoś w stanie go rozszyfrować
_________________ vl38/tip/ic/wtryski/dp/przelot - 182hp
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#806821 Wysłany:
06 Cze 2016, 13:55; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
sqbnc napisał(a): kris84 napisał(a): sqbnc napisał(a): http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-punto-1-4-t-jet-120km-szwajcar-klimatronic-panoramadach-podgrzewane-fotele-ID6yoEBx.html ktoś coś wie na temat tego kropka trochę daleko żeby jechać oglądać Przegladalem to ogloszenie ostatnio i tez sie nim zainteresowalem pod katem poprawnosci opisu vs. zdjec. To jest chyba pierwszy w historii przypadek ze sprzedawca zanizyl rocznik auta  Calosc wskazuje wlasnie na rocznik 2008 wg. mnie. Najprosciej zapytac o VIN i wszystko sie wyjasni. Ja zainteresowalbym sie doglebnie bo moze byc fajna sztuka wg. mnie  http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-pu ... yoEBx.html ZFA19900000332279 vin kropka jest ktoś w stanie go rozszyfrować Wstawiam print_screena z eper'a
Załączniki: |
ZFA19900000332279.jpg [ 38.62 KiB | Obejrzany 4080 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
Killaz |
#806973 Wysłany:
09 Cze 2016, 14:22; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Co sądzicie o tym? http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-pu ... yp0uZ.htmlCena podejrzanie niska, jak na 1.4 z klimą, ale z drugiej strony AAA Auto raczej nie leciałoby w kulki, biorąc pod uwagę jak starają się wybić na rynku. Wiem, że ta gwarancja jest nic nie warta (podobno jest to ubezpieczenie na jakąś śmiesznie małą kwotę i jeśli koszt naprawy ją przewyższy, to NIC nie dostaniecie).
|
|
Góra |
|
 |
synek5418 |
#806987 Wysłany:
09 Cze 2016, 21:27; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
|
3-drzwiowy, na zdjęciu widzę że prawy bok poobcierany. Szału nie ma...
|
|
Góra |
|
 |
Killaz |
#806996 Wysłany:
09 Cze 2016, 22:14; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Akurat trzydrzwiowy mi odpowiada, a to, że bok poobdzierany to mi nie przeszkadza, sam sobie to ogarnę, a jak nie to drzwi wymienię i tyle. Ale cena i tak jakoś mała...
|
|
Góra |
|
 |
pannaAleksandra |
#807008 Wysłany:
09 Cze 2016, 23:24; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Aleksandra
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#807019 Wysłany:
10 Cze 2016, 07:15; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Pierwszy to składak. Po wypadku chyba go mniej było niż więcej Drugi - przebieg traktować z przymrużeniem oka. Fotele, białe tarcze wskaźników, nakładki na progach itp = wersja sport. Tego może bym zadał sobie trud obejrzeć
|
|
Góra |
|
 |
sqbnc |
#807024 Wysłany:
10 Cze 2016, 09:05; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#807035 Wysłany:
10 Cze 2016, 15:42; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Na dodatek jeszcze fotel pasażera zniszczony niesamowicie. I poobrywane wygłuszenie grodzi. A tej rudej jakoś dużo, masz rację
|
|
Góra |
|
 |
ghostbuster |
#807053 Wysłany:
11 Cze 2016, 00:30; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
|
Chciałem się was zapytać czy jest szansa znaleźć Grande Punto w okolicach 10 000zł w Dieslu w przyzwoitym stanie czy tylko egzemplarze po przejściach? Samochód bez luksusów, bo z przeznaczeniem na firmę. Potrzebuję jedynie klimatyzacji, żeby pokonywać trasy w przyjemnych temperaturach latem 
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#807055 Wysłany:
11 Cze 2016, 01:43; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Nie ma szans. Za 10 tys to mina pewna.
|
|
Góra |
|
 |
ghostbuster |
#807064 Wysłany:
11 Cze 2016, 10:06; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
|
A tak plus minus w jakich pieniądzach zaczynają się kropki, które jeszcze mogą mi posłużyć?
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|