|
Obecny czas: 01 Maj 2025, 05:09
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
seitedo |
#822729 Wysłany:
05 Maj 2017, 09:26; Temat postu: schemat podłączenia wiatraka chłodnicy |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: małopolskie [K]
|
Witam. Kupiłem ostatnio Punto 2 2003r silnik 1.2 8V. Przy wentylatorze na chłodnicy brak kabelka, i silnik się grzeje. Proszę tak łopatologicznie napisać mi jak i gdzie podłączyć ten wentylator? Rozumiem że temperatura wody chłodzącej powinna byc odczytywana przez czujnik, z niego sygnał chyba idzie do modułu? A silnik wentylatora gdzie jest podłączany? Jak to wygląda w praktyce? Pozdrawiam.
[ Dodano: 05 Maj 2017, 09:26 ]
Witam ponownie. Nie mogę znaleść edycji wątku więc piszę ponownie. Mój problem polega na tym, że nie mam gdzie podpiąć wentylatora chłodnicy. Tak w skrócie: córka jest po świeżo zdanym prawku, więc aby wprawiała się w jazdę kupiłem auto Punto 2 (wersja 188, 3D) z 2003r., silnik 1.2 8V 60KM benzyna wtrysk z LPG. W pewnym momencie, przy zwiększonym obciążeniu silnika, zauważyłem że zapaliła się jej kontrolka temperatury silnika. Zatrzymaliśmy auto, podnoszę maskę aby sprawdzić pracę wentylatora - nie obraca się, brak kabla od wentylatora. No to myslę, kupię nowy i po sprawie. Będąc na szocie, w rozbitym punto był wentylator podmieniony już z poloneza (żółty) z kablem, więc go kupiłem i wymieniłem całość. Chcę go wpiąć do prądu a tu zonk: nie ma gdzie. Pojechałem do warsztatu, ogladnęlismy z kanału całą instalację i klopot: żadnej wtyczki gdzie mozna to wpiać, nawet nie ma luźnych kabli, które sugerowałyb że ktoś ją wyciął. Kompletnie nic. Spotkał się ktoś z czymś takim? Jak teraz wpiąć się z tym wentylatorem? Może ktoś opisze na jakiej zasadzie włącza się wentyalor. Na obudowie chłodnicy nie ma żadnego czujnika. Z tego co widziałem to tylko czujnik za termostatem. Proszę o sugestie. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
rafisz |
#822983 Wysłany:
06 Maj 2017, 07:59; Temat postu: Re: schemat podłączenia wiatraka chłodnicy |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Rafał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Sound
Województwo: mazowieckie [W]
|
wg schematu zamieszczonego w książce Sam naprawiam, wentylator chłodnicy jest podłączony do styku 87 przekaźnika R6, przekaźnik powinien znajdować się w skrzynce bezpieczników pod maską, kabel wg tego schematu powinien być koloru szarego, tyle mogę pomóc, ktoś chyba ten kabel albo urwał albo uciął nie wiadomo z jakiego powodu... musisz poszukać w instalacji, innego wyjścia nie ma zasada działania jest prosta - czujnik mierzy temperaturę chłodziwa wysyła sygnał do komputera sterującego silnikiem, gdy komp stwierdzi że silnik się zbyt mocno rozgrzał załącza przekażnik R6, a przekaźnik załącza wentylator Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
seitedo |
#822984 Wysłany:
06 Maj 2017, 08:34; Temat postu: Re: schemat podłączenia wiatraka chłodnicy |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: małopolskie [K]
|
Witam. Dziękuję za odpowiedź. Tak własnie zrobiłem, tylko z małą modyfikacją. Wpiąłem się pod przekaźnik R1 odpowiedzialny za kontrolę sterowania wentylatorem. Do nóżki 87 podciągnąłem kabelek z wtyczki od silnika wentylatora, a drugi do minusa w aku. Wszystko działa. A tak na marginesie czy możesz mi powiedzieć skąd ściągnąć tą książkę? Mam jakieś ściągniete, ale tam nie było takiej rozpiski. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#822988 Wysłany:
06 Maj 2017, 09:25; Temat postu: Re: schemat podłączenia wiatraka chłodnicy |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
seitedo napisał(a): A tak na marginesie czy możesz mi powiedzieć skąd ściągnąć tą książkę? Z księgarni, np. internetowej. Wtedy ściągają Ci ją do wskazanego punktu odbioru (lub do domu, jeśli tak wybierzesz)  Są 2 książki do naprawy Punto 2: różowa i brązowa.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
rafisz |
#823037 Wysłany:
07 Maj 2017, 17:03; Temat postu: Re: schemat podłączenia wiatraka chłodnicy |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Rafał
Wersja: Sound
Województwo: mazowieckie [W]
|
ja z neta ściągnąłem, okładka różowa, książka wydana przez WKŁ, w tym co mas nie ma schematów?
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|