|
Obecny czas: 03 Maj 2025, 06:22
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Vixa |
#819694 Wysłany:
21 Lut 2017, 14:08; Temat postu: Blow Off do 1.3 Multijet 75KM? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Mateusz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
|
Witajcie Mam do was dwa pytania. Czy da się bezpiecznie założyć Tuningowany zawór blow off z gwizdkiem ? Żeby uzyskać fajny efekt ? Lub czy są jakieś przeciwskazania ? Oraz mam drugie pytanie jeśli chodzi o rurę dolotowa odcinek z przodu maski który wchodzi w plastikowa obudowę na silniku. On u was też luźno lata na boki ? Zastanawiam się czy to szczelne jest ponieważ ma spore luzy chociaż spinki trzymają.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
lpql |
#819696 Wysłany:
21 Lut 2017, 14:33; Temat postu: Re: Blow Off do 1.3 Multijet 75KM? |
|
 |
Włodarz pałki |
 |
Imię: Łukasz
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 23 Sie 2012, Posty: 1885 Pomógł: 1
|
|
Góra |
|
 |
Vixa |
#819702 Wysłany:
21 Lut 2017, 16:22; Temat postu: Re: Blow Off do 1.3 Multijet 75KM? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
VagKilla czyli te wszystkie filmiki z blowoffem w 1.3 to fake ? A tak z ciekawostki czemu ? Nie jestem mechanikiem ale zasada działania turbo dla benzyny jak i diesla chyba jest ta sama to jakie są przeciwskazania ?
|
|
Góra |
|
 |
lpql |
#819705 Wysłany:
21 Lut 2017, 16:52; Temat postu: Re: Blow Off do 1.3 Multijet 75KM? |
|
 |
Włodarz pałki |
 |
Imię: Łukasz
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Sport
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 23 Sie 2012, Posty: 1885 Pomógł: 1
|
Vixa napisał(a): VagKilla czyli te wszystkie filmiki z blowoffem w 1.3 to fake ? A tak z ciekawostki czemu ? Nie jestem mechanikiem ale zasada działania turbo dla benzyny jak i diesla chyba jest ta sama to jakie są przeciwskazania ? Diesel nie ma przepustnicy, a to po odjęciu gazu i zamknięciu przepustnicy jest nadmiar cisnienia, który uchodzi przez BOV. Te wszystkie filmiki to pewnie bedzie fejk BOV, elektroniczny, który daje tylko dźwięk, ale jak to działa i gdzie się wpina, to nie mam pojęcia, bo w życiu dieslem się nie interesowałem;)
Góra |
|
 |
PawełG |
#819707 Wysłany:
21 Lut 2017, 17:48; Temat postu: Re: Blow Off do 1.3 Multijet 75KM? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Cze 2011, Posty: 713 Pomógł: 29
|
Da się zamontować, ale efekt będzie tylko i wyłącznie akustyczny. Potrzebujesz blow off, elektrozawór gazowy, przewody gumowe i elektryczne, oraz włącznik który zamontujesz przy pedale gazu. http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to ... psss_.html tutaj masz opis
_________________ '05 Punto IIFL 1.2 8V with Diego G3 LPG
|
|
Góra |
|
 |
Vixa |
#819764 Wysłany:
22 Lut 2017, 17:49; Temat postu: Re: Blow Off do 1.3 Multijet 75KM? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki za info  jak mówiłem pytanie zadane z ciekawości czysto bo myślałem ze tak samo jak w benzyniaku da się to zrobić. Dzięki za info panowie poczytam sobie zęby się dowiedzieć czegoś nowego.
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#843578 Wysłany:
15 Lis 2018, 11:20; Temat postu: Re: Blow Off do 1.3 Multijet 75KM? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
W dieslu da się zamontować, tylko jak pisze PawełG, dla doznań akustycznych. Zmniejszając nadciśnienie w dolocie turbo będzie musiało dopompować, więc jest minus lag czasowy wydłużający turbo dziurę, ale pewnie dla większości nieodczuwalny będzie.
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|