Na wstępie zaznaczam, że sam przez to przechodziłem ale nie zrobiłem manuala, ale szperając po zagranicznych forach dotyczącyh GP znalazłem fajny opis jak podłączyć oryginalne radio do linii CAN w samochodzie.
Oryginalny manual tutaj:
http://www.fiatforum.com/grande-punto-g ... tent_starta wrzucam tylko szybkie tłumaczenie bo wiele osób w prywatnych wiadomościach mnie pytało o to podłączenie.
Potrzebne będą konektory iso i 2 metry kabla. Radzę odpiąć akumulator na czas wykonywania czynności.
Załącznik:
1.jpg [ 39.41 KiB | Obejrzany 14760 razy ]
Na schemacie widać w które miejsca kable muszą być podpięte od strony radia. Jest też widok wtyczki. Numer 1 to CAN A, numer 2 to CAN B.
Załącznik:
2.jpg [ 35.66 KiB | Obejrzany 14760 razy ]
Załącznik:
3.jpg [ 56.81 KiB | Obejrzany 14760 razy ]
Z drugiej strony kabla najprościej podłączyć się do złącza diagnostycznego, które jest za plastikową zaślepką po lewej stronie, tam gdzie są bezpieczniki.
CAN A podłączamy do pinu nr 9 a CAN B do pinu nr 1. Najlepiej odszukać odpowiednie kable z tyłu złącza i użyć szybkozłączek albo użyć lutownicy.
Załącznik:
4.jpg [ 26.34 KiB | Obejrzany 14760 razy ]
Po wszystkim podłączamy akumulator i sprawdzamy czy wszystko działa. Radio zapyta o kod, lepiej się nie pomylić bo im więcej razy podamy zły kod tym dłużej będziemy musieli czekać na kolejną możliwość wpisania kodu, w oryginalnym artykule piszą, że po 10 nieudanych próbach radio zostanie zablokowane.
Jeszcze raz zaznaczam, że manual nie jest mojego autorstwa, wszelkie prawa autorskie należą się autorowi z oryginalnego wątku.