|
Obecny czas: 05 Gru 2024, 08:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kocan |
#853786 Wysłany:
25 Sie 2020, 12:56; Temat postu: Sworzeń w punto evo |
|
|
Forumowicz |
Imię: Krzysztof
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: łódzkie [E]
|
Witajcie.Czy ktoś z was samemu wymieniał sworzeń ? Dzisiaj na przeglądzie zwrócił uwagę pan diagnosta:-)Na co uważać czy macie jakiś instruktaż? Z góry dzięki.
|
|
Góra |
|
|
|
|
lach.andrzejp |
#853793 Wysłany:
25 Sie 2020, 23:06; Temat postu: Re: Sworzeń w punto evo |
|
|
Puntoświr |
Imię: Andrzej
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 09 Mar 2019, Posty: 114
|
Przed robotą druciakem przejedź gwint i dobry odrdzewiacz nabądź. Ponadto jakąś małą łapkę lub łyżke i duży młotek żeby po odkręceniu opukać mocowanie sforznia w zwrotnicy żeby puścił i wyszedł. Jak odkręcisz końcówkę stabilizatora to nie będzie tak prężyło. Wydaje mi się że przy zawieszeniu i hamulcach powinno się wymieniać osiami, czyli z obu stron. Może potem jakaś kontrola zbieżności?
|
|
Góra |
|
|
Jachaś |
#853798 Wysłany:
25 Sie 2020, 23:32; Temat postu: Re: Sworzeń w punto evo |
|
|
Moderator |
|
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Co do wymiany parami, zasada przy zawieszeniu bardziej dotyczy amortyzatorów i sprężyn niż elementów gumowo-metalowych. Co do zbieżności, nie wiem ile lat ma samochód i jaki przebieg, ale tak czy siak, wykonanie zbieżności (albo samego sprawdzenia, jeśli nic nie trzeba będzie poprawiać) raczej nie jest złym pomysłem
_________________ Moje Punto Easy Sport MY2012
|
|
Góra |
|
|
lach.andrzejp |
#853804 Wysłany:
26 Sie 2020, 20:36; Temat postu: Re: Sworzeń w punto evo |
|
|
Puntoświr |
Imię: Andrzej
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 09 Mar 2019, Posty: 114
|
Co do wymiany parami miałem raczej na myśli, że np wymieniając sforzeń, końcówkę drążka z jednej strony warto wymienić też z drugiej bo powinny mieć żywotność podobną, a potem dopiero zbieżność zrobić żeby w niedługim czasie nie płacić za nią znowu.
|
|
Góra |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|