Podbiję wątek bo nadal jest widoczny w google a nigdzie nie było sensownej odpowiedzi
Lampy z fioletową kostką da się zaadaptować na lampy z białą kostką i najprawdopodobniej odwrotnie
Samo złącze można wyciągnąć z lampy przez otwór z jednym ze świateł bez uszkadzania jej i przelutować.
Kliknij w obrazek, aby zobaczyć większą wersję

Jeżeli foto nie działa to link do innego forum gdzie dodałem to samo zdjęcie
https://fiatklubpolska.pl/grande-punto-469/schemat-pinow-przedniej-lampy-35609/Na fotce powyżej jest cały układ elektryczny wyjęty z popękanej lampy
Wszystkie przewody idące do lamp powinno dać się łatwo zidentyfikować z multimetrem więc odpuszczę sobie opis
Jeden gruby przewód rozchodzący się do każdego z elementów to przewód masowy
Do samego silniczka idą 3 przewody które ciężko/niemożliwe będzie zidentyfikować multimetrem. Jeden z nich to masa idąca od najgrubszej z wiązek. Dwa następne - oznaczone czerwoną taśmą - to przewód zasilający i sygnał zwrotny z silniczka.
Poprowadzone w tą samą stronę (widoczne przy przyłożeniu oka w odpowiednie miejsce lampy) są przewody od jednej z lamp ale je da się łatwo zidentyfikować multimetrem.
Przy pierwszej próbie przelutowania kompletnie odpuściłem sobie podłączanie silniczka i reflektor bez problemu działał i bez niego - tracimy jedynie regulację wysokości przyciskiem.
Z racji na niemożliwość identyfikacji losowo przelutowałem te 2 oznaczone na czerwono przewody z odpowiadającymi im przewodami z działającego reflektora - regulacja nie działała i nic się nie spaliło.
Przy przelutowaniu ich na odwrót wszystko zaczęło działać bez problemu. Auto jeździ już tak kilka miesięcy i nie ma z tym najmniejszego problemu
Niestety nie znalazłem na polskim rynku internetowym lamp z białym złączem - jedynie z fioletowym. Z informacji które wyczytałem na tym forum oraz innych wychodzi że gdzieś koło 2008 był wewnętrzny lift grande punto i modele z przed mają białe złącza a nowsze fioletowe więc warto mieć to na uwadze szukając czegoś czy lokalnie czy w internecie.