|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 04:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
davwvid |
#857199 Wysłany:
13 Paź 2021, 14:14; Temat postu: Po przekreceniu kluczyka na pozycje I wariuje elektronika. |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Fresh
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
|
Cześć,
Mam problem ze swoim Grande, silnik 1.2 benzyna 8V. Po zrobieniu 70 km odstawiłem jak co dzień auto do garażu i po 2 godzinach zaczal się cyrk. Po przekreceniu kluczyka w stacyjce na pozycje I z pod maski dobiega głośne cykanie oraz wariuje elektryka w środku, wyłącza i włącza się podświetlenie, ruszają się wskazówki prędkościomierza itp. Sprawdziłem połączenie z przewodem masowym, dokladnie wszystko wyczyściłem.. akumulator, klemy czyste. Auto oczywiście nie odpala. Akumulator sprawny naładowany. Wertowalem juz kilka dni forum, ale nie znalazłem podobnego problemu. Proszę o pomoc, pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mtrzeciak |
#858909 Wysłany:
01 Lip 2022, 07:04; Temat postu: Re: Po przekreceniu kluczyka na pozycje I wariuje elektronik |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Paź 2007, Posty: 8
|
Cześć, odświeżam temat. Czy udało się znaleźć przyczynę problemu? Dzisiaj z rana dopadło mnie to samo, tzn. przełączenie stacyjki powoduje "terkotanie" pod maską a o odpaleniu i pojechaniu do warsztatu nie ma szans. Elektronika nie wariuje, ale jest ciągłe cykanie i nic nie można zrobić. Pozdrawiam,
|
|
Góra |
|
 |
sta1416 |
#858910 Wysłany:
01 Lip 2022, 07:20; Temat postu: Re: Po przekreceniu kluczyka na pozycje I wariuje elektronik |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Staszek
Samochód: Doblo
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 01 Wrz 2020, Posty: 173 Pomógł: 5
|
Punkty masowe. Od deski jest na słupku pod plastikiem za cięgnem otwierania maski. Możliwe że masa silnika się zerwała, lub są popękane przewody w środku. Ewentualnie kostka stacyjki. Wymieniłbym przewody masowe aku silnik i aku buda, i jeśli jest to silnik - buda.
_________________ Fiat Doblo 1.4 8V 77kW Malibu '09
|
|
Góra |
|
 |
mtrzeciak |
#858911 Wysłany:
01 Lip 2022, 07:29; Temat postu: Re: Po przekreceniu kluczyka na pozycje I wariuje elektronik |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki za szybką odpowiedź, dzisiaj po pracy pobawię się i dam znać. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
Jachaś |
#858912 Wysłany:
01 Lip 2022, 18:10; Temat postu: Re: Po przekreceniu kluczyka na pozycje I wariuje elektronik |
|
 |
Moderator |
 |
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Masa na podłużnicy lewej pod akumulatorem. Typowe dla GP/EVO/MY2012. Jak masz wczesne GP, to jeszcze zerknij czy odpływy są przed zmianowe (krótkie) i jeśli tak to zmień na długie, po zmianowe, altek i serwo hamulcowe podziękują
_________________ Moje Punto Easy Sport MY2012
|
|
Góra |
|
 |
mtrzeciak |
#858945 Wysłany:
06 Lip 2022, 17:00; Temat postu: Re: Po przekreceniu kluczyka na pozycje I wariuje elektronik |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No i się wyjaśniło. Padnięty akumulator. Normalnie pokazywał napięcie 12.7V, ale wystarczyło przekręcić stacyjkę i spadek napięcia poniżej 5V, nawet bez rozrusznika. Było podejrzenie zwarcia, ale po wymianie aku, problem zniknął. Swoją drogą wytrzymał 10 lat.
|
|
Góra |
|
 |
pmxoo7pI |
#861338 Wysłany:
11 Gru 2023, 19:37; Temat postu: Re: Po przekreceniu kluczyka na pozycje I wariuje elektronik |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|