|
Obecny czas: 04 Maj 2025, 06:43
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
el_wito |
#862298 Wysłany:
03 Sie 2024, 23:47; Temat postu: Body Computer - zmiana konfiguracji samochodu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: małopolskie [K]
|
Cześć. Bawiłem się w Alfa OBD funkcjami: Body Computer - zmiana konfiguracji samochodu. Jest tam m. in. możliwość włączenia/ wyłączenia świateł hamowania awaryjnego- kierunkowskazy pulsują przy gwałtownym hamowaniu. Komputer mi tę opcję przyjmuje, zapamiętuje, ale funkcja nie działa. Jest również opcja zmiany funkcji klawisza City na Sport- jak w Bravo. Również ją przyjmuje, ale... ja różnicy raczej nie czuję. Czu ktoś z Was wie coś więcej na temat "zmiany konfiguracji samochodu"? Robiłem osiowanie po zmianach.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pmxoo7pI |
#862309 Wysłany:
07 Sie 2024, 09:31; Temat postu: Re: Body Computer - zmiana konfiguracji samochodu. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Do modelu Grande jest kilkadziesiąt (około 50) odmian np. ECU (więc pewnie inne moduły też, Body, zegary), fizycznie. Programowo do każdego też po kilka wersji i poprawek (dostępnych tylko posiadaczom kompa diagnostycznego "Examiner" lub nowszy "wiTech", gdzie na wstępie dają paczkę wsadów 300 GB, do wszystkich modeli, ale to i tak gigantyczna ilość). Zależnie od rocznika, wersji samochodu, rynku przeznaczenia (nie wspominając o różnicach np. Brazylia - Europa). Na to nałóż różne wersje programów do Fiatów: FES, MES, AlfaOBD - one mają różne funkcje zależnie od wersji (raz się pojawia opcja, raz znika, "bo tak"). Więc to normalne, że opcja jest, a nie działa (a wydaje ci się, że powinna, a nie prawda, bo masz niekompatybilną wersję softu Body). Nic nie zrobisz sam pod domem. A w ogóle, to po co grzebiecie w ustawieniach oraz "osiowaniach Proxy"? To ostatnia rzecz jaką się robi w tym samochodzie przez OBD2. Najpierw błędy, parametry, "logi danych" w trakcie jazdy przy diagnostyce, ale też rutynowym serwisie (patrzymy co się zmienia na lepsze). Po to jest OBD2.
Góra |
|
 |
Jachaś |
#862310 Wysłany:
07 Sie 2024, 17:47; Temat postu: Re: Body Computer - zmiana konfiguracji samochodu. |
|
 |
Moderator |
 |
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Z doświadczenia własnego powiem ci że to, że jest jakaś opcja do odchaczenia w AlfaOBD, nie znaczy że ona zadziała. Po prostu nie każde Body przyjmie każde kodowanie. Z city na sport akurat u mnie zadziałało, ale w taki sposób, że dla wspomagania dalej włącza się tryb city, ale reakcja na pedał gazu jest dużo bardziej bezpośrednia (choć przy 1.2 8v za wiele to nie zmienia  )
_________________ Moje Punto Easy Sport MY2012
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|