|
Obecny czas: 15 Paź 2024, 14:45
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
luki1 |
#863250 Wysłany:
26 Wrz 2024, 10:16; Temat postu: Pomylone światał przeciwmgielne i cofania? |
|
|
Forumowicz |
Imię: lukasz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: małopolskie [K]
|
Witajcie, mam nietypową sytuacje, jak włączam bieg wsteczny to świeci mi się z tyłu światło przeciwmgielne. Czy jest możliwe ze podczas konserwacji auta( był zdejmowany zderzak), zamienili miejscami żarówki? Na necie znalazłem jak to wygląda z tyłu i wydaje mi się ze kabel z lewej strony nie starczył by do prawej.
Załączniki: |
Komentarz do pliku: kable w zderzaku
zderzak.png [ 1.97 MiB | Obejrzany 588 razy ]
|
|
|
Góra |
|
|
|
|
pmxoo7pI |
#863251 Wysłany:
26 Wrz 2024, 11:52; Temat postu: Re: Pomylone światał przeciwmgielne i cofania? |
|
|
Puntoświr |
|
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
|
Góra |
|
|
luki1 |
#863253 Wysłany:
26 Wrz 2024, 16:17; Temat postu: Re: Pomylone światał przeciwmgielne i cofania? |
|
|
Forumowicz |
Imię: lukasz
Wersja: Active
Województwo: małopolskie [K]
|
pmxoo7pI napisał(a): No nie wiem, czy by się "nie dało". Nie takie rzeczy robili zawodowcy... Wiązka wychodzi prawie na środku, więc zależy ile luzu jest (wtedy może się okazać, że zamienili i wystarczyło). Tylko by musieli odpiąć całkowicie przewody z mocowań. Zobacz czy masz przewody przyłapane świeżymi opaskami ("trytytki"). Chociaż nie musieli mocować (np. jeden może być napięty i iść w prostej linii z otworu/przepustu w pasie tylnym do lampy w zderzaku). Przy samochodzie można się położyć i chyba łeb wejdzie (można zajrzeć w zderzak, coś tam będzie widać może). Lampki spróbuj wyjąć, też będzie widać ile luzu jest na wiązkach. Kombinuj. Te samochody nie mają żadnych zagadek i tajemnic (jest tylko lenistwo i mechaników i właścicieli, nic nie robią i chcą na wszystko gotowca przez internet). Załącznik: Tylne_oswietlenie_(zderzak).jpg Poza tym można by próbować znaleźć schemat i kolory żył (i porównać ze stanem faktycznym). Tylko silnik i rocznik wybierz (były zmiany). https://aftersales.fiat.com/elearnsections/main.aspx?nodeID=199001207&languageID=2&markID=1&modelID=199000000&valID=199000000&prodID=199000000&modelName=Fiat%20-%20199%20-%20Grande%20Punto&langDesc=English§ionName=Impianto%20Elettrico&validityName=1.2%208vSkróty literowe kolorów żył można znaleźć przez Google. https://www.google.com/search?q=fiat+wiring+color+codesDziękuje, bardzo dobry pomysł z kolorem żył, faktycznie w lampie przeciwmgielnej jest żarówka z kolorami czarny i biało-czarny czyli światło cofania, tylko zastanawiam się dlaczego w żarówce przeciwmgielnej mam kabel czarny i czarno-brązowy, auto z 2008 roku, a na schematach jest inny kolor do tej żarówki.
|
|
Góra |
|
|
Jachaś |
#863254 Wysłany:
26 Wrz 2024, 20:15; Temat postu: Re: Pomylone światał przeciwmgielne i cofania? |
|
|
Moderator |
|
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Nie musieli nawet ciąć trytytek, wystarczyło że wypinali z zaczepów żeby konserwować tylną ścianę. Na lewą i prawą stronę idzie taka sama ilość uchwytów i trytytek ze spinką (3 uchwyty + 1 trytytka na końcum), sprawdziłem na swoich zdjęciach jak montowałem czujniki i miałem zdjęty zderzak. Na 99% zamienili miejscami
_________________ Moje Punto Easy Sport MY2012
|
|
Góra |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|