|
Obecny czas: 03 Gru 2024, 23:32
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
pmxoo7pI |
#861311 Wysłany:
08 Gru 2023, 13:06; Temat postu: Re: Uszkodzenie skrzyni biegów |
|
|
Puntoświr |
|
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Masz jakieś fotki z wymiany, albo i pomiary? Na przykład kielichy półosi, wielowypusty (ile ząbków itd.). 1. W zdrowej skrzyni nic ma nie latać, ani nie stawiać oporu (że na określony bieg trzeba mieć sposób, bo inaczej nie wchodzi, to NIE jest "normalne"). 2. Do hałasu człowiek się przyzwyczaja z biegiem lat i dopiero po wymianie skrzyni na lepszą, czuć drastyczną różnicę (też tak miałem w Grande). Poza tym spalanie może (powinno) spaść (przedział 0,5-1,5 litra nawet). W sprawnym, zdrowym wozie, to głównym źródłem hałasu powinny być opony (a nie skrzynia, silnik - że np. powyżej 100 km/h muzyki się źle słucha).
3. To tylko Fiat. Strach ma wielkie oczy. Uszczelka głowicy? Skrzynia? Sprzęgło? Żadna "tragedia". Naprawiasz i jeździsz dalej. Akurat przy używanych skrzyniach ryzyko jest najmniejsze. Gorzej z silnikami/głowicami (tu jest więcej cwaniaków/oszustów). PS Dawaj rozkręć starą skrzynię na kawałki. Fajna przygoda/nauka.
_________________ Mini-poradnik PDF dla nowych posiadaczy Fiatów, typowe wady modelu Grande/EVO.
|
|
Góra |
|
|
|
|
rafisz |
#861313 Wysłany:
08 Gru 2023, 16:00; Temat postu: Re: Uszkodzenie skrzyni biegów |
|
|
Puntoświr |
Imię: Rafał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Sound
Województwo: mazowieckie [W]
|
pmxoo7pI napisał(a): Dawaj rozkręć starą skrzynię na kawałki. Fajna przygoda/nauka. a no właśnie, zróbcie jej sekcję zwłok, dużo rozkręcania nie ma, sam jestem ciekaw co padło, a przy okazji po oddzieleniu stali od alu więcej kasy na złomie dostaniesz, czyli więcej odzyskasz w całości policzą ci jak za złom stalowy, a jak z obudowy wykręcisz wszystkie szpilki, śruby itp. to obudowa pójdzie jako alu, wiadomo że są różne stopy i na złomie maja rózne stawki, ale to i tak bedzie duż wiecej niż za stal, przy okazji się czegoś nauczysz, masz darmowe laboratorium z budowy skrzyni biegów
|
|
Góra |
|
|
pmxoo7pI |
#861319 Wysłany:
09 Gru 2023, 02:44; Temat postu: Re: Uszkodzenie skrzyni biegów |
|
|
Puntoświr |
|
|
|
Góra |
|
|
Dawfil |
#863271 Wysłany:
02 Paź 2024, 08:23; Temat postu: Re: Uszkodzenie skrzyni biegów |
|
|
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: S
Województwo: pomorskie [G]
|
Niestety wszystko poszło na złom . Kumpel mi to robił powiedział że za 350 nie opłaca się rozbebeszac skrzyni i kupować dodatkowe części które mogłyby kosztować podobnie . A ja potrzebowałem do pracy auta . Narobiłem już nią 40 tys i nadal jest w porządku . Ostatnio przy wymianie przegubu kumpel zauważył luzy na skrzyni niestety . Mówił żeby się nie przejmować żeby jeździć , oby te 3 lata jeszcze wytrzymała. Cos z tymi skrzyniami jest, w grandę Punto podobno wstawili lepsze łożysko tak czytałem. Stara skrzynią zjeździła 225 tys nie wiem czy to mało czy dużo , było minęło . Czasem pierwszy bieg mi nie chce wejść na postoju ,( nie zawsze ) ale tak reszta biegów elegancko działają . Po wymianie skrzyni kultura pracy dźwięki staly się poezja , silnik pracuje cicho w porównaniu do starej . I to nie przez opony . Gdybym miał warunki to może i bym zostawił sobie skrzynie , choć nawet gdybym rozebrał to nie miałbym gdzie tych części przechowywać . . .
|
|
Góra |
|
|
pmxoo7pI |
#863272 Wysłany:
02 Paź 2024, 11:20; Temat postu: Re: Uszkodzenie skrzyni biegów |
|
|
Puntoświr |
|
|
To stara rodzina skrzyń (C514) i wywodzi się z lat osiemdziesiątych, ze słabych modeli (pierwsze Uno i podobne pierdziawki po 40 koni mocy). Teraz się sypią w modelach od P2 wzwyż. W Grande była próba ratowania poprzez zmianę typu łożysk (kryte na otwarte), ale nie rozwiązuje to wszystkich przypadłości. Zostaje stary słaby dyfer (poza tym, tam raz w życiu trzeba by wyregulować zacisk, podkładkę się kupuje na grubość), ale NIKT tego na świecie nie robi nigdy. Są wersje wzmocnione, "rajdowe" dyfry, ale nieoficjalnie robione, na sztuki wręcz (na zamówienie). Nic nie zrobisz...
|
|
Góra |
|
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|