|
Obecny czas: 21 Mar 2025, 12:50
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
fullxda |
#756692 Wysłany:
31 Gru 2014, 20:15; Temat postu: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
witam , chcialbym zalożyc temat szczegolnie do uzytkownikow diesla 1.3jtd ktory ma bardzo malo wydajne ogrzewanie ,ogolnie istnieje możliwość o doposażenie w te urzadzenie naszych kropkow ale bardzo malo ludzi o tym wie i nie korzysta a koszt zamawiania czesci do samochodu uzywanego z serwisu sa malo oplacalne ; w internecie znalazlem fajny temat z forum suzuki http://www.suzuki.info.pl/forum/viewtop ... =25&t=7215[quote][/quote] szło by takie grzałki zaadoptowac do naszych samochodow uruchamiane ręcznie przez wlącznik w kabinie tylko podczas zalączonego wentylatora nawiewu tylko w jakie miejsce musialaby byc osadzona nagrzewnica ?
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
|
|
nissanek_3 |
#815285 Wysłany:
18 Lis 2016, 18:12; Temat postu: Re: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Wersja: Emotion
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Mielec Rejestracja: 26 Sie 2009, Posty: 248 Pomógł: 3
|
witam Ruszyłeś może temat nagrzewnicy PTC??
_________________ GP 1.3 MultiJet 110 KM ; 230 Nm EGR OFF Dołożone : dodatkowe ogrzewanie PTC, ogrzewanie przednich foteli, czujniki parkowania PDC , ABS/ESP/ASR/MSR/HBA/HHC-w trakcie P II 1.2 8V
|
|
Góra |
|
 |
puntoevodynamic |
#815352 Wysłany:
19 Lis 2016, 15:09; Temat postu: Re: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
|
Witam Przy dieslach jest to fajne urządzenie. Nagrzewnica PTC z tego pamiętam działa automatycznie, gdy temperatura zewnętrzna jest poniżej +12 stopni i działa do momentu osiągnięcia pewnej temperatury przez silnik samochodu. Ogrzewa jedynie powietrze nawiewane do wnętrza. Wymaga mocowania w nagrzewnicy pojazdu i wiązki do podłączenia. Lepszym rozwiązaniem jest zamocowanie ogrzewania opartego o świece żarowe na przewodzie wodnym. Grzeje płyn chłodzący co jest korzystne dla silnika i dla ludzi.
_________________ MOJE PUNTO EVO: doposażony o klimatyzację automatyczną z grzałką PTC, tylne szyby elektryczne, tylne hamulce tarczowe, czujnik deszczu, ASR, ESP, HH, boczne poduszki powietrzne i kurtyny, Pwr 115, 3 KM, Tq 255,2 Nm http://fiatpunto.com.pl/topic54732.html
|
|
Góra |
|
 |
fullxda |
#815505 Wysłany:
21 Lis 2016, 12:57; Temat postu: Re: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
raczej mam ogrzewanie wpiete w przewod wodny i grzeja mi 2-lub 3 swiece powiem tak jak jest zimno lepsze jest ogrzewanie powietrza grzalka ptc szybciej robi sie cieplej w samochodzie a te na swiece jest trocjhe za malo wydajne jak w 1.3jtd jest chyba ponad 7 litrow plynu cos tam daje ale....wolalbym grzalke ptc zasada taka jak w suszarce podgrzewa spirala powietrze wlatujace do kabiny;)
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
nissanek_3 |
#841744 Wysłany:
18 Wrz 2018, 17:37; Temat postu: Re: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Witajcie Udało mi sie założyć grzałkę PTC do mojego diesla, jeszcze jest w fazie testów ale grzeje ładnie
_________________ GP 1.3 MultiJet 110 KM ; 230 Nm EGR OFF Dołożone : dodatkowe ogrzewanie PTC, ogrzewanie przednich foteli, czujniki parkowania PDC , ABS/ESP/ASR/MSR/HBA/HHC-w trakcie P II 1.2 8V
|
|
Góra |
|
 |
puntoevodynamic |
#841849 Wysłany:
23 Wrz 2018, 23:05; Temat postu: Re: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
|
Fajna rzecz i fajna informacja. Poprosimy o więcej szczegółów. Może jakiś manual. A gdzie zakupiłeś nagrzewnicę PTC i centralkę sterującą.
_________________ MOJE PUNTO EVO: doposażony o klimatyzację automatyczną z grzałką PTC, tylne szyby elektryczne, tylne hamulce tarczowe, czujnik deszczu, ASR, ESP, HH, boczne poduszki powietrzne i kurtyny, Pwr 115, 3 KM, Tq 255,2 Nm http://fiatpunto.com.pl/topic54732.html
|
|
Góra |
|
 |
Brutal123 |
#843447 Wysłany:
10 Lis 2018, 21:28; Temat postu: Re: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysztof
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: łódzkie [E]
|
nissanek_3 miałeś bezpieczniki przy aku ? dzisiaj się zorientowałem że mam jeden a muszą być trzy . Już zamówiłem od jakiegoś diesla i chyba ruszę z tematem  chociaż wątpliwości mam spore że to odpali w bynie  puntoevodynamic napisał(a): ... A gdzie zakupiłeś nagrzewnicę PTC i centralkę sterującą. graty znajdziesz na all... i to czasem w śmiesznej kasie a od jakich aut pasują to nie wiem czy mogę pisać bo to wszystko kolega nissanek_3 rozkminił 
_________________ Fiat Grande Punto 1.2 65 KM EsseeEssee , 17" Dołożone: El.szyby tył ,światła pm ,tempomat, sub,,webasto ,ham. tarcz. tył ,podłokietnik,LPG,TPMS,ASR,ESP,HH,PTC.
|
|
Góra |
|
 |
puntoevodynamic |
#843521 Wysłany:
13 Lis 2018, 16:16; Temat postu: Re: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
|
To poproszę o info na PW.
|
|
Góra |
|
 |
Brutal123 |
#843761 Wysłany:
20 Lis 2018, 13:52; Temat postu: Re: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysztof
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: łódzkie [E]
|
Jako że czasem też mnie wq... że jak ktoś coś zrobi i nie chce się podzielić wiedzą to nie będę taki  Grzałka pasuje od Forda Ka mk2 nr A52101400 gorzej jest z centralkami sterującymi . Od grande jest tego mało a od forda nie wiem czy będą działać . Przykładowe nr takich centralek (nie wiem czym się różnią ) 55702470 ; 50513907 Ja mam centralkę 50513907 i klima automat . Wiązkę z dwoma przekaźnikami trzeba zrobić samemu chociaż czasem idzie też coś takiego wyhaczyć . U mnie koszty zamknęły się w 300PLN (nagrzewnica , centralka , wiązka , klema plusowa z trzema bezpiecznikami ) roboty nie liczę bo wszystko sam ogarnąłem . Na koniec trzeba aktywować PTC w ALfaobd (MES nie ogarnia) osiować i smiga 
_________________ Fiat Grande Punto 1.2 65 KM EsseeEssee , 17" Dołożone: El.szyby tył ,światła pm ,tempomat, sub,,webasto ,ham. tarcz. tył ,podłokietnik,LPG,TPMS,ASR,ESP,HH,PTC.
|
|
Góra |
|
 |
puntoevodynamic |
#843777 Wysłany:
20 Lis 2018, 22:55; Temat postu: Re: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
|
Dziękuję za informacje. Jak dokładałem klimatronika to dokupiłem nową wiązkę i tam są przekaźniki i całe podłączenia.
|
|
Góra |
|
 |
nissanek_3 |
#845526 Wysłany:
23 Sty 2019, 20:03; Temat postu: Re: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
3 bezpiecznika nie mam, ale zamiast niego poleci w to miejsce obudowa z dodatkowym bezpieczniki do PTC, narazie jest bez z braku czasu( podpięte bodajże pod wspomaganie), w planach mam zamiar sprawdzić czy centralki od Forda będą dzialac,ale narazie z czasem ciezko Dzięki kolego Brutal123 że trochę wspomogles i opisałeś temat za mnie, kiedyś może uda się zrobić manualna bo mam trochę gratów do PTC więc zdjęcia będą. Jak by ktoś coś potrzebował to pisać na PW lub w tym temacie.
|
|
Góra |
|
 |
pmxoo7pI |
#863531 Wysłany:
01 Mar 2025, 13:14; Temat postu: Re: elektryczna nagrzewnica ptc |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: dolnośląskie [D]
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|