|
Obecny czas: 21 Mar 2025, 13:16
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Stecyk |
#863517 Wysłany:
21 Lut 2025, 07:45; Temat postu: Auto delikatnie ściąga w lewo |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Grzesiek
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Emotion
Województwo: podkarpackie [R]
|
Siemka, może mi ktoś pomoże, bo mi już sił brak. Od kiedy kupiłem kropka to ściągało mi go delikatnie w lewo. W między czasie padło wspomaganie. Założyłem nowy czujnik według instrukcji, uważając na jego pozycję. I teraz tak, ściąga minimalnie w lewo, do 60 km/h praktycznie tego nie czuć, przy 80 wzwyż no już trzeba delikatnie kierownicę trzymać bo jak puszczę to skręca w lewo. Co zauważyłem, jadąc na wprost, gdy musne kierownicę w prawo to sama tak jak by ciągnęła do neutralnego położenia. Gdy musne w lewo to kierownica nie wraca i nie ciągnie do neutralnego położenia czyli na wprost. Kolejna anomalia jest taka że im zimniej na zewnątrz tym mocniej ciągnie w lewo. Np rano -10 cały czas czuje że jedzie w lewo, wracam z pracy jest 0 i już tylko przy wyższej prędkości. Co zrobiłem Nowy czujnik kąta skrętu, rzekomo orginal, adaptacja Mes przechodzi całość, oprócz pozycji resetowanie systemu. Były wymienione amortyzatory, sprężyny, łożyska i poduszki makperso ów, łączniki stabilizatora, końcówki drążka, ustawiona zbieżność na geometrii 3d, przekładałem koła w różnej konfiguracji. Gdzie szukać przyczyny, już brak mi sił. Czujnika nie da się źle zamontować, zawleczka wyciągniętą gdsy czujnik siedział na swoim miejscu. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.
Załączniki: |
IMG_20250113_191211_812.jpg [ 89.41 KiB | Obejrzany 907 razy ]
|
IMG_20250113_191627_456.jpg [ 85.24 KiB | Obejrzany 907 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pmxoo7pI |
#863519 Wysłany:
21 Lut 2025, 16:41; Temat postu: Re: Auto delikatnie ściąga w lewo |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Na każdym rodzaju drogi jest to samo? Jedź na świeżą autostradę/obwodnicę, gdzie jest równa powierzchnia, to się może okazać, że jest OK, a ciągnie tylko na starych ulicach z profilem wypukłym (o koleinach nie wspominając). Wtedy jest do zaakceptowania, że po krzywych drogach się nie jeździ bez trzymanki.
Zbieżność/geometria, to jest "badanie statyczne", bez naprężeń w zawieszeniu i napędzie (skrzynia, dyfer, może stawiać nierówny opór na jedno koło, łożyska kół też, hamulce mogą trzymać). A bajery związane ze wspomaganiem (resety/kalibracje), powinno się robić w trakcie zbieżności/geometrii, a nie osobno. PS Napięcia coś za niskie chyba? Ładowanie/zasilanie dobre ("masa" zdrowa itd.)?
|
|
Góra |
|
 |
Stecyk |
#863520 Wysłany:
06 Mar 2025, 14:29; Temat postu: Re: Auto delikatnie ściąga w lewo |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Grzesiek
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Emotion
Województwo: podkarpackie [R]
|
Próbowane było na super nowych drogach oraz na dziurawych. Niby nowy Aku, chociaż ostatnio zauważyłem w duże mrozy że po odpaleniu chyba alternator lekko piszczy. Myślisz że może mieć coś wspólnego z tym? Dziś przykład rano do pracy jadę -8 ściąga cały czas nie ważne jaka prędkość, tylko bardzo delikatnie. Wracam z pracy, 0 stopni i czasem czuć ściąganie powyżej 60, ale to mega delikatne i tylko czasem. Najbardziej dziwi mnie że przy jeździe na wprost jak ruszę kierownica w prawo to czuć delikatne ciągnięcie w lewo, a jak dam w lewo to nie ciągnie w prawo.
[ Dodano: 06 Mar 2025, 13:29 ]
No i dobra, problemem ściągania auta był.... Pęknięty alternator. Dziad został zmieniony, ładowanie się poprawiło przez co i przestało go ściągać. Aż nie do uwierzenia, ale skoro wspomaganie elektryczne to bardzo duży wpływ ma ilość prądu który produkuje altek. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
pmxoo7pI |
#863541 Wysłany:
06 Mar 2025, 23:54; Temat postu: Re: Auto delikatnie ściąga w lewo |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
No i super. Po to jest forum (kończymy swoje tematy - żeby ludzie to rozumieli, a moderacja pilnowała, sprzątała, ale jest 10 lat za późno). Alternator powoduje ściąganie w bok? Na Fejsbuku by cię wyśmiali, kazali wymieniać czujnik skrętu albo i całą kolumnę.  "Na chłopski rozum" zależność nie do końca logiczna, ale jednak. W technice/przemyśle nie takie cuda się dzieją... A zasilanie/ładowanie, często nie tyle jest niższe, co niestabilne (w sumie na mierniku tylko niższe, a na oscyloskopie syf, "szpilki", skoki, zapady).
|
|
Góra |
|
 |
Julia08 |
#863576 Wysłany:
18 Mar 2025, 20:55; Temat postu: Re: Auto delikatnie ściąga w lewo |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto Bertone
Silnik: 1.2 16V 86KM
Województwo: lubuskie [F]
|
Stecyk napisał(a): Siemka, może mi ktoś pomoże, bo mi już sił brak. Od kiedy kupiłem kropka to ściągało mi go delikatnie w lewo. W między czasie padło wspomaganie. Założyłem nowy czujnik według instrukcji, uważając na jego pozycję. I teraz tak, ściąga minimalnie w lewo, do 60 km/h praktycznie tego nie czuć, przy 80 wzwyż no już trzeba delikatnie kierownicę trzymać bo jak puszczę to skręca w lewo. Co zauważyłem, jadąc na wprost , gdy musne kierownicę w prawo to sama tak jak by ciągnęła do neutralnego położenia. Gdy musne w lewo to kierownica nie wraca i nie ciągnie do neutralnego położenia czyli na wprost. Kolejna anomalia jest taka że im zimniej na zewnątrz tym mocniej ciągnie w lewo. Np rano -10 cały czas czuje że jedzie w lewo, wracam z pracy jest 0 i już tylko przy wyższej prędkości. Co zrobiłem Nowy czujnik kąta skrętu, rzekomo orginal, adaptacja Mes przechodzi całość, oprócz pozycji resetowanie systemu. Były wymienione amortyzatory, sprężyny, łożyska i poduszki makperso ów, łączniki stabilizatora, końcówki drążka, ustawiona zbieżność na geometrii 3d, przekładałem koła w różnej konfiguracji. Gdzie szukać przyczyny, już brak mi sił. Czujnika nie da się źle zamontować, zawleczka wyciągniętą gdsy czujnik siedział na swoim miejscu. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź. ja ostatnio miałam podobnie ze mnie ściągało i okazało sie ze jak ostatnio wymieniałam opony to źle mi wyważyli
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|