You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 20 Cze 2025, 21:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #93460 Wysłany: 18 Lut 2008, 13:56; 
 Temat postu: Zgieta felga i problem ... ze zbieżnością?
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Witam

Żonka niestety skrzywdziła kropka :(
Ja co rano jechała do pracy tylko że w sobotę popadał mocno śnieg, efekt taki że autko zatańczyło na drodze - krawężnik, poręcz ... i straty
Mocno porysowany zderzak, stłuczone szkło kierunkowskazu (13zł już wymieniłem) ale najgorsza jest felga, po spotkaniu z krawężnikiem przygieła się lekko na rancie (opona cała, bez śladu uszkodzenia)
Felgi nie wymieniałem (bo niedziela) i dzisiaj wymienie, ale jedno mnie zaskoczyło - jadąc na wprost muszę mieć lekko skręconą kierownicę (na bank była prosto) jak wyprostuję autko skręca - coś się przestawiło
od dołu wszystko wygląda dobrze (dokładnie wszystko sprawdziłem) autko nie ściąga na prostej drodze, przy hamowaniu też nie, nic się nie tłucze. Fakt że test robiłem na pogiętej feldze i dzisiaj dopiero wymienie ale to mnie już zaniepokoiło.
Kolega powiedział że może się to naprawić jak felgę wymienie, ma racje?
Autko stoi w garażu, trochę lipnie tak jeżdzić, ale jak "testowałem uszkodzenia" to przy 80km/h "czułem zgiętą felge" brrrr .. strach mnie obleciał i autko w garażu...
Tak czy inaczej na jutro jestem u mechanika umówiony (lepiej niech ktoś to sprawdzi) już po wymianie felgi i tu moje pytanie: na co mam się przygotować? jakie koszty? czy ktoś z Was miał podobny przypadek?

Post #93471 Wysłany: 18 Lut 2008, 14:11; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Nie mam punto mk1 ale cos w temacie wiem. Podobna sytuacje mialem dawno temu w seicento. Napewno powinienes pojechac na sprawdzenie zbieznosci, bo najpewniej cos sie przestawilo - przy okazji popros o ustwienie kierownicy. Co do felgi, to faktycznie da sie naprawiac (prostowac) glownie te stalowe. Wszystko jednak zalezy od uszkodzen i jak bardzo sie zgiela. Jezeli da sie naprawic to podmien sobie z zapasowa felga (o ile jest w 100% sprawna), a ta naprawiana bedziesz mial na awaryjne sytuacje.
Wszelkie wibracje odczuwalne na kierownicy najprawdopodobniej spowodowane byly wygieta felga.

Post #93480 Wysłany: 18 Lut 2008, 14:25; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań
Najpierw zainteresuj sie zbieżnością a później ewentualnie wymianą felgi ;)

***Ty ze spaloną gumą, patrz jak się toczę z dumą... ***

Post #93486 Wysłany: 18 Lut 2008, 14:39; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Lancia Delta
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: NDM-Mazowieckie
A ja myślę, że najpierw felga bo na krzywej może się nie udać idealnie ustawić zbieżności. Oczywiście wszystko zależy od wielkości "skrzywienia"

Ford Fiesta MK7 GoldX 82KM (2011)
Jest:
Ford Fiesta MK7FL EcoBoost 125KM (2012)<<<link
Lancia Delta MOMO 1,9TT Boosted by Cinek (2013)<<<link
Seicento 1,1MPI (2005)

Post #93512 Wysłany: 18 Lut 2008, 15:28; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Mi tez wydaje sie ze lepiej pojechac najpierw do wulkanizatora jakiegos (czy jak tam go nazwac) porosic o zdjecie felgi i sprawdzic na tej specjalistycznej maszynie (znow nie wiem jak sie nazywa) zeby pokazali co jest nie tak i w jak duzym stopniu. Pozniej juz z prosta felga pojechac na zbieznosc. Jezeli juz golym okiem widac jakies zgiecie to napewno jest cos nie tak. W przypadku opisywanym przeze mnie wczesniej, felga na pierwszy rzut oka wydadala sie ok. Natomiast przy sprawdzeniu wyszlo jak bardzo "bije".

Post #93797 Wysłany: 18 Lut 2008, 23:50; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: zielona góra
nie bedzie zle... spokojnie...
pare lat temu zaliczylem dzwona felga sie wykrzywila tak ze nikt nie chcial sie podjac jej prostowania a poza tym bylo to nieoplacalne... przelozylem felge z zapasu, oczywiscie przestawila sie zbieznosc po regulacji wszystko ok do tej pory
tak wiec najpierw zmienic felge a pozniej na zbieznosc i zona dalej moze jezdzic :)

Post #94871 Wysłany: 21 Lut 2008, 10:13; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

ok wszystko naprawione
- wymiana felgi z zapasu + wyważanie
- skrzywiony drążek kierownicy
- wybita końcówka drążka z jednej strony
- ustawiona zbieżność
- w przyszlości wahacz do wymiany

Drążek mechanik naprostowal, powiedzial że można z tym jechać i tak zrobić, wymienione końcówki (obie) i wszystko gra, dodatkowo klosz kierunkowskazu (przód) 13zl

DZiękuje za porady i sugestie

Edit: przy okazji chciaem zapytać, facet powiedzial że przy wyważaniu do 50g można olowiu zalożyć, później prostowanie, ale ja gdzieś kiedyś czytaem żę jedynie do 35g powinno się wieszać ??

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)