|
Obecny czas: 25 Kwi 2025, 06:15
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
marcinGP |
#562454 Wysłany:
22 Mar 2012, 23:27; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
|
Śruby ze stalówek jak i z oryginalnych alu, wystają jednakowo - niecałe 2 cm.
Ostatnio edytowany przez marcinGP 24 Mar 2012, 09:29, edytowano w sumie 2 razy
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Mario |
#562455 Wysłany:
22 Mar 2012, 23:38; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 28 Cze 2011, Posty: 940 Pomógł: 1
|
Ile za to zapłaciłeś? Ja w sumie lubię malować  czarny połysk to dobry wybór. [ Dodano: 22 Mar 2012 22:38 ]Panowie to jakiej długości mam kupić te śruby? 28mm czy lepiej te dłuższe 36mm?
|
|
Góra |
|
 |
virus2xxx |
#562470 Wysłany:
22 Mar 2012, 23:50; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 16V 135KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sport
|
|
Góra |
|
 |
polandmet |
#562502 Wysłany:
23 Mar 2012, 03:09; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Cieszyn Rejestracja: 23 Lis 2010, Posty: 544
|
Blacharz co mi auto robil zdemontowal, wypiaskowal i zawiozl do malowania. Ale generalnie ani piaskowanie ani malowanie proszkowe duzo nie kosztuje. Wiecej przy tym chodzenia niz kosztow. A w/g mnie jednak proszkowo trzyma sie lepiej niz jakakolwiek farba inna
_________________ TOPIC: Fiat Grande Punto Dynamic 1.4 16V 95KM 2006 Lato: 205/45/17" - CONTINENTAL PremiumContact 6 + HIJOIN H-302 Zima: 205/55/16" - DAYTON DW510 + ORI ALU Cieszyn
|
|
Góra |
|
 |
Janush |
#562886 Wysłany:
24 Mar 2012, 15:33; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Piekary Śl. Rejestracja: 29 Kwi 2010, Posty: 228
|
już je miałem, dopóki nie zostały przymierzone na aucie http://moto.allegro.pl/felgi-z-oponami-i2225325674.htmlna zdjęciach kiepsko wglądają, ale na aucie elegancko. Niestety wystają za błotnik i to nie mało 
_________________ Grande Punto 1.4 8V 5D 2009 CZARNY CROSSOVER YOU'LL NEVER WALK ALONE LIVERPOOL FOOTBALL CLUB
|
|
Góra |
|
 |
marew |
#562893 Wysłany:
24 Mar 2012, 15:53; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Piekary Śląskie Rejestracja: 07 Mar 2011, Posty: 411 Pomógł: 1
|
Janush napisał(a): już je miałem, dopóki nie zostały przymierzone na aucie http://moto.allegro.pl/felgi-z-oponami-i2225325674.htmlna zdjęciach kiepsko wglądają, ale na aucie elegancko. Niestety wystają za błotnik i to nie mało  pokaż fotki
Góra |
|
 |
Janush |
#562895 Wysłany:
24 Mar 2012, 16:04; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Nie zrobiłem zdjęć bo warsztat już zamykali i nie było czasu, a felga wystaje jakieś 2 cm. niestety ale muszę poszukać czegoś innego Felga nie może ciut wystawać? Żeby na upartego je założyć? Limetowa felga też jest niezła, ale ciężko takie znaleźć http://moto.allegro.pl/felga-grande-pun ... 89863.htmldodam jeszcze, że za 2-letnie Bridgestone 15' chciał mi dać 400zł
_________________ Grande Punto 1.4 8V 5D 2009 CZARNY CROSSOVER YOU'LL NEVER WALK ALONE LIVERPOOL FOOTBALL CLUB
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#562944 Wysłany:
24 Mar 2012, 18:57; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Seba
Samochód: Abarth Punto Evo
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 03 Sty 2010, Posty: 2559 Pomógł: 12
|
|
Góra |
|
 |
Mario |
#562956 Wysłany:
24 Mar 2012, 19:23; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Chłopaki nie będę dublować postów.. w temacie mojego Kropka jest zdjęcie felg, które po wielu bojach nabyłem  Jestem naprawdę bardzo zadowolony, świetnie wyglądają, pasują idealnie, a autko prowadzi się wręcz wzorcowo... post514970.html#p514970ET 40 Szerokość 6,5 J Opona 205/50 Śruby 4x100 R16 w komplecie nawet miałem pierścienie, które pasują idealnie  Lepiej trafić chyba nie mogłem  nic nie wystaje, nic nie obciera.. co ciekawe przy parametrach których wymieniłem opona licuje się na równo z karoserią ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) jakbym wziął 7J, ET 35 na pewno sporo by wystawało ...
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#563002 Wysłany:
24 Mar 2012, 20:34; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Seba
Samochód: Abarth Punto Evo
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 03 Sty 2010, Posty: 2559 Pomógł: 12
|
|
Góra |
|
 |
Mario |
#563198 Wysłany:
25 Mar 2012, 08:25; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
virus2xxx napisał(a): Skoro 28mm wystarczy, to nie ma sensu kupować dłuższych, nie jestem pewien, ale mogły by być zbyt długie... Potwierdzam  Kupiłem zestaw nowych śrub o długości 28 mm M12x1,50 i pasują idealnie do GP  Dzięki virus2xxx za dokładne info 
|
|
Góra |
|
 |
Janush |
#563473 Wysłany:
25 Mar 2012, 20:34; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Do Szczytna mam spory kawałek, a zastanawiam się czy nie wziąć tych felg "w ciemno" http://moto.allegro.pl/alufelgi-oz-16-o ... 34788.htmli czy w ogóle wpasują się do Grande? ET 37, Średnica otworu centrującego 60mm?
|
|
Góra |
|
 |
Mario |
#563498 Wysłany:
25 Mar 2012, 21:22; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Średnice otworu w GP mamy 56,5mm więc będziesz musiał dokupić pierścienie centrujące... koszt ok. 35zł
Szerokość tych felg to prawdopodobnie 7J więc wg. mnie z przodu będą wystawać poza karoserie przy ET 37...
|
|
Góra |
|
 |
marew |
#563503 Wysłany:
25 Mar 2012, 21:34; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Janush napisał(a): Do Szczytna mam spory kawałek, a zastanawiam się czy nie wziąć tych felg "w ciemno" http://moto.allegro.pl/alufelgi-oz-16-o ... 34788.htmli czy w ogóle wpasują się do Grande? ET 37, Średnica otworu centrującego 60mm? 195/45 przy seryjnym zawieszeniu będzie średnio wyglądało
Góra |
|
 |
Belerophont |
#563520 Wysłany:
25 Mar 2012, 22:10; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Rafał
Wersja: Energy
Miejscowość: Ruda Śląska Rejestracja: 13 Sie 2011, Posty: 69
|
Pierścienie kupisz za ok 20 pln. Allegro. Felgi 7cali z et 38 (opona 205) nie wystają - chociaż wyglądają przesadnie..mieszczą się w górnej części błotnika a poza tym nic nie obciera. Najlepiej żebyś znalazł coś w okolicach fabrycznego ET... ale z takimi też jest ok.
|
|
Góra |
|
 |
Janush |
#563535 Wysłany:
25 Mar 2012, 22:50; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Mario |
#563598 Wysłany:
26 Mar 2012, 06:50; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Belerophont napisał(a): Pierścienie kupisz za ok 20 pln. Allegro Dolicz sobie przesyłkę ok 15zł i Wyjdzie Ci cena, którą podałem. Najtańszych pierścieni też bym nie brał... lepiej kupić raz a żeby służyły na dłużej... Belerophont napisał(a): Felgi 7cali z et 38 (opona 205) nie wystają Tutaj bym taki pewny tego nie był - ja mam 6,5J z ET40 przy oponce 205 i wg mnie taka konfiguracja jest na równo z błotnikiem w moim GP Janush napisał(a): http://moto.allegro.pl/anzio-drift-4x10 ... 78530.html te są fajne, ale z drugiego końca Polski marew, albo kupię lepsze alumy, albo trochę tańsze i może w sierpniu byłby gwint ale do tego jeszcze daleko... może jeszcze bym zalicytował te oz, które wcześniej pokazałem, tylko opony nadają się już do wymiany (tak mi się wydaje) http://moto.allegro.pl/kola-felgi-oz-su ... 40529.html Przy 17" i oponkach 205/40 GP przy seryjnym zawieszeniu będzie bardzo źle wyglądać.. Obniżenie będzie wręcz konieczne. Poza tym komfort jazdy mega spadnie (bo o zamuleniu auta czy spalaniu już nie wspomnę). Mi przede wszystkim bardzo zależało na komforcie dlatego zdecydowałem się na 16" (który i tak jest już troszkę gorszy niż przy 15" felgach z profilem 185/65). Jednak coś kosztem czegoś bo auto lepiej się prowadzi na zakrętach, jest sztywniejsze, nawet jak się na wprost jedzie to jest jakby lepiej  W Krakowie gdzie najwięcej jeżdżę na obniżenie zawieszenia nie mogę sobie pozwolić... wszędzie pełno progów zwalniających, wysokich krawężników itp. Z wiekiem człowiek uczy się sam na błędach  Wolę wsiąść do auta i nie martwić się czy po drodze będą jakieś przeszkody  Wczoraj wyskoczyła mi ekstremalna przejażdzka bo miałem wrzucone do auta 300KG + dwie osoby - Wszystko było OK, raz tylko tył przytarł jak wjechałem we wgłębienie w drodze utwardzonej przy prędkości ok 40km/h.. zwolniłem do 20 i było ok  Dla mnie auto oprócz ładnego wyglądu musi być też praktyczne. Jeżeli komuś nie zależy na komforcie, walą go drogi jakie mamy w PL, liczy się tylko lans to 17" może brać  Wejść wejdą, owszem będą ładnie wyglądać tylko potem mogą być problemy. Takie jest moje zdanie... Autem nie jeżdżę od roku tylko od lat 8, zrobiłem ok. 140 tys km i jako amator mniej więcej wiem o co w tym wszystkim chodzi  Felgi 17" są też sporo cięższe od choćby 16" co za tym idzie zawieszenie dostanie po dupie, nie wspomnę o rozkletających się plastikach wewnątrz pojazdu. Fabryczne 17" są dopasowane w taki sposób aby te uszkodzenia przeciągły się w czasie, auto utrzyma dłużej swoją ,,świeżość,, .. wiadomo przy każdej innej nieoryginalnej 17" feldze z parametrami innymi niż są wymienione w książce serwisowej Kropek będzie się szybciej sypał. Jeżeli ktoś chce go sprzedać za 2-3 lata to ok, ale jak ktoś chce zostawić na dłużej to po 4-5 latach już to odczuje. Nie napisałem tego żeby Was zniechęcać do 17".. napisałem tylko moje skromne odczucia 
|
|
Góra |
|
 |
virus2xxx |
#563608 Wysłany:
26 Mar 2012, 08:55; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 16V 135KM
|
Mario napisał(a): Przy 17" i oponkach 205/40 GP przy seryjnym zawieszeniu będzie bardzo źle wyglądać.. Obniżenie będzie wręcz konieczne. Poza tym komfort jazdy mega spadnie (bo o zamuleniu auta czy spalaniu już nie wspomnę). Mi przede wszystkim bardzo zależało na komforcie dlatego zdecydowałem się na 16" (który i tak jest już troszkę gorszy niż przy 15" felgach z profilem 185/65). Jednak coś kosztem czegoś bo auto lepiej się prowadzi na zakrętach, jest sztywniejsze, nawet jak się na wprost jedzie to jest jakby lepiej  W Krakowie gdzie najwięcej jeżdżę na obniżenie zawieszenia nie mogę sobie pozwolić... wszędzie pełno progów zwalniających, wysokich krawężników itp. Z wiekiem człowiek uczy się sam na błędach  Wolę wsiąść do auta i nie martwić się czy po drodze będą jakieś przeszkody  Wczoraj wyskoczyła mi ekstremalna przejażdzka bo miałem wrzucone do auta 300KG + dwie osoby - Wszystko było OK, raz tylko tył przytarł jak wjechałem we wgłębienie w drodze utwardzonej przy prędkości ok 40km/h.. zwolniłem do 20 i było ok  Dla mnie auto oprócz ładnego wyglądu musi być też praktyczne. Jeżeli komuś nie zależy na komforcie, walą go drogi jakie mamy w PL, liczy się tylko lans to 17" może brać  Wejść wejdą, owszem będą ładnie wyglądać tylko potem mogą być problemy. Takie jest moje zdanie... Autem nie jeżdżę od roku tylko od lat 8, zrobiłem ok. 140 tys km i jako amator mniej więcej wiem o co w tym wszystkim chodzi  Felgi 17" są też sporo cięższe od choćby 16" co za tym idzie zawieszenie dostanie po dupie, nie wspomnę o rozkletających się plastikach wewnątrz pojazdu. Fabryczne 17" są dopasowane w taki sposób aby te uszkodzenia przeciągły się w czasie, auto utrzyma dłużej swoją ,,świeżość,, .. wiadomo przy każdej innej nieoryginalnej 17" feldze z parametrami innymi niż są wymienione w książce serwisowej Kropek będzie się szybciej sypał. Jeżeli ktoś chce go sprzedać za 2-3 lata to ok, ale jak ktoś chce zostawić na dłużej to po 4-5 latach już to odczuje. Nie napisałem tego żeby Was zniechęcać do 17".. napisałem tylko moje skromne odczucia  Święte slowa  Nic dodać nic ująć  W pełni sie z Tobą zgadzam i również piszę to z 8 letniego doświadczenia (mam porównanie jazdy na oponach niskoprofilowych i utwardzonym zawieszeniu oraz tym bardziej komfortowym). Ten tekst powinien zostać zawieszony jako szablon przy każdym temacie dotyczącym wyboru felg  ha - POZDRAWIAM
_________________ JEST: Citroen DS3 1,6 120HP BYŁO: Fiat Punto Evo Sport 1,4 16V MultiAir Turbo 135HP WCZEŚNIEJ: Fiat Grande Punto Sport 1,4 16V A JESZCZE WCZEŚNIEJ: Fiat Punto II 1,2 8V
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#563620 Wysłany:
26 Mar 2012, 09:29; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
Superturismo nie mają opon bo to co jest na zdjęciu nadaje sie na śmietnik. Co do tych Anzio bardzo ładne, poproś kogoś z CBR niech podjedzie zobaczyć, ewentualnie odebrać i na OZ sobie je odbierzesz.
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#563630 Wysłany:
26 Mar 2012, 10:01; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
Takie Anzio do szarego zanabyłem niedawno 
|
 |
Belerophont |
#563636 Wysłany:
26 Mar 2012, 10:44; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntomaniak |
|
Mario napisał(a): Dolicz sobie przesyłkę ok 15zł i Wyjdzie Ci cena http://allegro.pl/pierscienie-centrujac ... 29992.html - pierścienie 20 pln z przesyłką. Mario napisał(a): Przy 17" i oponkach 205/40 GP przy seryjnym zawieszeniu będzie bardzo źle wyglądać.. Obniżenie będzie wręcz konieczne. Poza tym komfort jazdy mega spadnie Kilka postów wyżej wrzuciłem zdjęcie - na takich właśnie oponach...wygląd każdy oceni sobie sam. Samochód robi się twardy - czy mega twardy - to również względne odczucie. Mario napisał(a): (bo o zamuleniu auta czy spalaniu już nie wspomnę) Jeśli już mamy traktować tę wypowiedź jako "wzorcową" nie mieszajmy zamulania z rozmiarem felgi i profilem opony. Odnosiłbym się raczej do szerokości opony - i tutaj zgoda na 77 KM opona 205 to "za dużo" samochód gorzej przyspiesza (nie sprawdzałem ze stoperem ale czuć delikatną różnicę) za to odwdzięcza się dużo większą przyczepnością. W kwestii szerokości - spalanie - również nie ma większej różnicy, zmiana o 0,2 / 0,3 litra/100km będzie raczej wynikała z różnic w przejechaniu tej samej trasy (zmienne warunki itp.) To również kwestia do wyboru - coś za coś. Mario napisał(a): Felgi 17" są też sporo cięższe od choćby 16" To również zależy od porównania konkretnych modeli felg - moje 17 są akurat o ok 1 Kg lżejsze od fabrycznych 16 (mówię o całych kołach - nie ważyłem osobno elementów) Mario napisał(a): Fabryczne 17" są dopasowane w taki sposób aby te uszkodzenia przeciągły się w czasie, auto utrzyma dłużej swoją ,,świeżość,, .. wiadomo przy każdej innej nieoryginalnej 17" feldze z parametrami innymi niż są wymienione w książce serwisowej Kropek będzie się szybciej sypał. Tutaj Autor chyba za bardzo zaczął wróżyć z fusów - znasz jakieś opracowanie mówiące o wpływie parametrów felgi na trwałość pojazdu ? (nie za bardzo widzę czym poza ET mogą się różnić felgi 17 "inne" od fabrycznych, zakładam że rozstaw śrub nie podlega dyskusji, a szerokość dobraliśmy wcześniej do opony). Ja po kilku latach jeżdżenia na 195/55@16 nie widzę specjalnej różnicy w twardości po zmianie na 205/45@17 - ale to oczywiście subiektywne wrażenie. Generalnie zgadzam się z sensem Twojej wypowiedzi, tylko drażni mnie momentami dorabianie argumentów do założonej tezy. Fabrycznie fabrycznie dobrane parametry będą najlepsze. do silnika 77Km szerokość 195 (195/55@16 to były największe felgi) ET ok 43/45 - nie będzie głupio wyglądać (38 niby się mieści ale tylko górą, dołem nadkola wystaje) Najważniejsze jest pytanie - jakie koła chcesz mieć w swoim aucie, 16 będą optymalne a na 17 samochód wygląda dużo lepiej - nie wspominam o kosztach bo jeśli szukasz na rynku wtórnym to praktycznie nie ma różnicy w cenach.
|
|
Góra |
|
 |
marew |
#563651 Wysłany:
26 Mar 2012, 11:56; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
virus2xxx napisał(a): Mario napisał(a): Przy 17" i oponkach 205/40 GP przy seryjnym zawieszeniu będzie bardzo źle wyglądać.. Obniżenie będzie wręcz konieczne. Poza tym komfort jazdy mega spadnie (bo o zamuleniu auta czy spalaniu już nie wspomnę). Mi przede wszystkim bardzo zależało na komforcie dlatego zdecydowałem się na 16" (który i tak jest już troszkę gorszy niż przy 15" felgach z profilem 185/65). Jednak coś kosztem czegoś bo auto lepiej się prowadzi na zakrętach, jest sztywniejsze, nawet jak się na wprost jedzie to jest jakby lepiej  W Krakowie gdzie najwięcej jeżdżę na obniżenie zawieszenia nie mogę sobie pozwolić... wszędzie pełno progów zwalniających, wysokich krawężników itp. Z wiekiem człowiek uczy się sam na błędach  Wolę wsiąść do auta i nie martwić się czy po drodze będą jakieś przeszkody  Wczoraj wyskoczyła mi ekstremalna przejażdzka bo miałem wrzucone do auta 300KG + dwie osoby - Wszystko było OK, raz tylko tył przytarł jak wjechałem we wgłębienie w drodze utwardzonej przy prędkości ok 40km/h.. zwolniłem do 20 i było ok  Dla mnie auto oprócz ładnego wyglądu musi być też praktyczne. Jeżeli komuś nie zależy na komforcie, walą go drogi jakie mamy w PL, liczy się tylko lans to 17" może brać  Wejść wejdą, owszem będą ładnie wyglądać tylko potem mogą być problemy. Takie jest moje zdanie... Autem nie jeżdżę od roku tylko od lat 8, zrobiłem ok. 140 tys km i jako amator mniej więcej wiem o co w tym wszystkim chodzi  Felgi 17" są też sporo cięższe od choćby 16" co za tym idzie zawieszenie dostanie po dupie, nie wspomnę o rozkletających się plastikach wewnątrz pojazdu. Fabryczne 17" są dopasowane w taki sposób aby te uszkodzenia przeciągły się w czasie, auto utrzyma dłużej swoją ,,świeżość,, .. wiadomo przy każdej innej nieoryginalnej 17" feldze z parametrami innymi niż są wymienione w książce serwisowej Kropek będzie się szybciej sypał. Jeżeli ktoś chce go sprzedać za 2-3 lata to ok, ale jak ktoś chce zostawić na dłużej to po 4-5 latach już to odczuje. Nie napisałem tego żeby Was zniechęcać do 17".. napisałem tylko moje skromne odczucia  Święte slowa  Nic dodać nic ująć  W pełni sie z Tobą zgadzam i również piszę to z 8 letniego doświadczenia (mam porównanie jazdy na oponach niskoprofilowych i utwardzonym zawieszeniu oraz tym bardziej komfortowym). Ten tekst powinien zostać zawieszony jako szablon przy każdym temacie dotyczącym wyboru felg  ha - POZDRAWIAM Sratatata , co kto lubi Jeden woli miękko a drugi twardo. Też mam doświadczenie z obizonymi autami. Seicento miałem kilka lat obniżone do tego koła 13x7 i opona 175/50. Zeszły sezon przejeździłem Grande z 16" kołami i opona 195/45, na seryjnym zawieszeniu prawie nie odczułem różnicy, założyłem gwint, opuściłem na maxa i odczułem wielką różnicę, przestało autem bujać i zrobiło się twardo( nie mege twardo). Postanowiłem sprzedać 16" bo mi za małe były, za jakiś czas pakuję 17" i 205/40. No ale ja to lubię, mi twardość nie przeszkadza
Góra |
|
 |
Belerophont |
#563688 Wysłany:
26 Mar 2012, 13:51; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntomaniak |
|
marew napisał(a): Sratatata , co kto lubi Jeden woli miękko a drugi twardo. Dokładnie. A ja pozwolę sobie jeszcze jedno pytanie zadać - może odpowiedź dla pozostałych będzie pomocna. Fabryczne koła do fiata mają ok 620.9 mm (195/55@16) średnicy - i opony dla kół o takiej średnicy wychodzą dość drogo, bo jest nietypowa w stosunku do szerzej stosowanej ok 631.9 mm (205/55@16) - pochodne rozmiary opon przy tej średnicy koła są dużo tańsze. Używa ktoś takiego rozmiaru w swoim GP ? Chodzi mi o obcieranie w nadkolach i przy skręcie - niby tylko 2% ale na + - więc ? Może to byłby pomysł na kombinowanie z kołami do GP - zmniejszy się przebieg o ok 2%, prędkościomierz będzie mniej przekłamywał a i opony będą tańsze...
|
|
Góra |
|
 |
Mario |
#563765 Wysłany:
26 Mar 2012, 18:27; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
marew napisał(a): Jeden woli miękko a drugi twardo. Przecież napisałem: virus2xxx napisał(a): Nie napisałem tego żeby Was zniechęcać do 17".. napisałem tylko moje skromne odczucia Ja osobiście kupiłem GP ze względu na komfort, który oferuje  I tak lubię miękko 
|
|
Góra |
|
 |
karolina1639 |
#566502 Wysłany:
02 Kwi 2012, 15:05; Temat postu: Re: Felgi do Grande Punto |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Adam
Paliwo: ON
Miejscowość: Knurów Rejestracja: 02 Kwi 2012, Posty: 56
|
Poszukuje już od jakiegoś czasu felg do Naszego Grande Punto. Wszystko jest uzależnione od opon - są standardowe 175/65/15 - i nie opłaca się ich sprzedawać bo mają przejechane raptem 5000 tys. Poszukuje czegoś do max 1100 zł. Co mi polecacie ? Na allegro znalazłam takie: - http://allegro.pl/ft2-felgi-alu-15-4x10 ... 21461.html ponoć pasują bez dodatkowych dystansów i są o parametrach prawie jak felgi stalowe oryginalne - mi podobają się takie http://allegro.pl/alufelgi-4x100-15-kia ... 25417.html - jednak parametry odbiegają od oryginalnych - pytałam sprzedawcę i zapewnia mnie że wszystko będzie pasować i opona do felgi i felga do samochodu W Norauto można kupić komplet felg za 999 zł + 100 zł zestaw montażowy + 150 montaż (trochę drogo) - sprzedawca tak samo zapewnia że et jest zamienne i szerokość też. Proszę o poradę co i jak - na co patrzeć i czy można zamieniać ewentualne et 43 na 35 i szerokość J6 na J6.5
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|