|
Obecny czas: 13 Cze 2025, 11:47
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Liper |
#9376 Wysłany:
26 Lut 2007, 19:34; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Bytów Rejestracja: 18 Gru 2006, Posty: 930
|
|
Góra |
|
 |
|
|
golab |
#9401 Wysłany:
26 Lut 2007, 20:43; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Morąg Rejestracja: 11 Lip 2006, Posty: 1988
|
pepepe napisał(a): Golab ... moim zdaniem do Twojego ladniejsze bylyby OZ SportTurismo GT a nie WRC. Widzialem kolorek Twojego Kropka i wydaje mi sie, ze skoro lakier jes jasny, ladnie mieni sie w sloneczku to eluminiowa wersja bedzie ladniejsza. No właśnie myślę o ciemniejszym kolorku, bo z białymi to mógłby być za mały kontrast...  leszczur napisał(a): a ja kurcze mam opony niby UNIWERSALNE jak kupowałem takie dostałem i troszke sniezku i mrozu i masakra przy 30/h niezle sie slizga, a nie ma juz mowy o jezdzie 80/h na tych oponach
Z czystej ciekawości spytam: co to za oponki? 
_________________ Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły!
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#9411 Wysłany:
26 Lut 2007, 20:56; Temat postu: |
|
|
A ja juz pisalem chyba i zastanawiam sie czy na polskie drogi dobrym wyborem sa alu.
Czasami jak jechalem po drodze to nie omijalem dziur tylko autentycznie wybieralem mniejsze, sa takie drogi kolo W-wy, ktore trudno nazwac drogami.
Na razie i tak sie splukam na Grande ale pomysle, szkoda mi wywalic duzej kasy na felgi, ktore moge miec dlugo a moze i po miesiacu beda pogiete.
|
|
Góra |
|
 |
Synek |
#9446 Wysłany:
26 Lut 2007, 21:36; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles Rejestracja: 19 Paź 2006, Posty: 1310
|
faktycznie, jak bylem w polsce to az i zal bylo zawieszenia. Nie wyobrazam sobie samochodu z przebiegiem np. 100tys po tych dziorach, szczegolnie we wroclawiu. Ja juz mam prog pogiety...  Jutro moze fotke zrobie
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#9450 Wysłany:
26 Lut 2007, 21:40; Temat postu: |
|
|
Synek napisał(a): faktycznie, jak bylem w polsce to az i zal bylo zawieszenia. Nie wyobrazam sobie samochodu z przebiegiem np. 100tys po tych dziorach, szczegolnie we wroclawiu. Ja juz mam prog pogiety...  Jutro moze fotke zrobie
Moj Kropek ma 230 tys. i przednie wachacze i koncowki robilem przy okolo 180-200 tys. tylne zas wachacze wymienilem raz i ze 2-3 razy sworznie + raz gumy na belce.
Wiele zalezy od konkretnych drog po ktorych sie ktos porusza ale i od stylu jazdy.
|
|
Góra |
|
 |
Synek |
#9455 Wysłany:
26 Lut 2007, 21:53; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles Rejestracja: 19 Paź 2006, Posty: 1310
|
Kolega w Polsce ma passata, przez piec lat dwa razy wymienial przednie wahacze (cztery na kazde kolo), ale mieszka we Wrocku...
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#9462 Wysłany:
26 Lut 2007, 22:08; Temat postu: |
|
|
Wow, niezle.
Mysle, ze masa auta tez robi swoje.
Inna sprawa, ze duze maja lepiej pod tym wzgledem, ze maja wieksze kolka.
|
|
Góra |
|
 |
leszczur |
#9498 Wysłany:
27 Lut 2007, 01:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kielce Rejestracja: 28 Sty 2007, Posty: 180
|
sprawdze co to za oponki mam jutro i napisze popoludniu, bo wiem ze niby uniwersalne ale nie pamietam jakiej firmy ale jutro napisze (znaczy sie dzis bo juz po północy ;p)
_________________ Grande Punto 1.4 8V 5d Czerwony Bolero
|
|
Góra |
|
 |
Kubi |
#9626 Wysłany:
27 Lut 2007, 16:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 20 Gru 2006, Posty: 169
|
co do alusów, też się troszkę obawiam, bo są podatniejsze na odkształcenia, ale generalnie jeżdżę sprawdzonymi "traktami" i znam każdy kanał i dziurę (no chyba że mnie zaskoczą czymś nowym) więc jednak zdecyduję się na alu (przekładanie opon co sezon też niszczy felgę stalową, nie mówiąc o oponach zimowych czy letnich)
a myślę o typie N, S, V lub V-DARK
http://www.dezent-wheels.com/436_DE.0
do mojego srebrnego, cenowo to na szybko obadałem i chyba wychodzi od około 290 za sztukę
_________________ GP szary chemik 1.4 77KM Estiva Blue&Me 12.2008 - przebieg 1440 km
|
|
Góra |
|
 |
grzesiuh |
#9681 Wysłany:
27 Lut 2007, 17:41; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Hajnówka Rejestracja: 16 Sty 2007, Posty: 14
|
a jakie maja parametry felgi do GP ?? chodzi mi rozstaw szpilek itp ??
_________________ Jak na razie mk1 1,1 (niesprawny zobaczymy czy zostanie czy bedzie cos innego)
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz f |
#9693 Wysłany:
27 Lut 2007, 18:18; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Ruda Śląska Rejestracja: 08 Sty 2007, Posty: 56
|
grzesiuh napisał(a): a jakie maja parametry felgi do GP ?? chodzi mi rozstaw szpilek itp ??
Chyba chodzi ci o rozstaw śrub ?? jeśli tak to 4X100.
A wymiar oryginalnych felg to: 6 JX15-43 zgodnie ze świadectwem homologacji.
_________________ Grande Punto 3D 1.4/8V Energy+Comfort, Szary Chemical
|
|
Góra |
|
 |
Jaco |
#9695 Wysłany:
27 Lut 2007, 18:31; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Podbeskidzie Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 1211
|
leszczur napisał(a): jesli chodzi o opony zimowe , jak bede kupowął są jakies które szczegolnie ktos poleca jesli chodzi o dobrą przyczepność w zime? Fakt Ultra Grip 7 są eleganckie co potwierdzają testy zresztą, ale to jest większy wydatek. Chwalę też sobie Fulda Kristall Montero 2 nie mam nic do zarzucenia i nie zawiodły. Pytanie gdzie chcesz jeździć, bo na taką zimę jak w tym roku  to zaryzykuję, że zimówki (w zasadzie) nie były potrzebne [ Dodano: Wto Lut 27, 2007 5:38 pm ]pepepe napisał(a): A ja juz pisalem chyba i zastanawiam sie czy na polskie drogi dobrym wyborem sa alu. Czasami jak jechalem po drodze to nie omijalem dziur tylko autentycznie wybieralem mniejsze, sa takie drogi kolo W-wy, ktore trudno nazwac drogami. Na razie i tak sie splukam na Grande ale pomysle, szkoda mi wywalic duzej kasy na felgi, ktore moge miec dlugo a moze i po miesiacu beda pogiete.
Zgadzam się ... nasze drogi są po prostu  Nie jedną alu już pokrzywiłem ech. Trzeba się niestety z tym liczyć  że alu nie klepniesz dwa razy młotkiem  tylko to jest wydatek zawsze spory w zależności od szkody takie prostowanie. Zauważyłem za to, że felgi typu Alessio są bardziej podatne  dość trwałe są niemieckie. Ale to moja opinia 
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet
|
|
Góra |
|
 |
stivi |
#12383 Wysłany:
10 Mar 2007, 15:46; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Mam pytanie czy ktoś zważył tą felge Dezent V lub wie gdzie znajdę takie informacje czy jest ona lżejsza od stalowej. Mam tylko taką stronę ale tam nie ma tej felgi http://wheelweights.net/
_________________ Grande Punto 1.4 77KM Active - niebieski metalik, 5-drzwiowy
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#12561 Wysłany:
11 Mar 2007, 02:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
Ja sie tam nie znam  Ale felga aluminiowa charakteryzuje sie tym ze jest lzejsza od stalowej oczywiscie mówiac o tej samej srednicy, i z tego co sie orientuje to felgi aluminiowe sa mocniejsze od stalowych trudniej je pogiac ale jak sie juz pognie to kaplica  a co do felg oryginalnych sa podobno felgami trwalszymi niz dokupowane i do fiata chyba robi to odlewnia O-Z Racing badz Mille Miglia 
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#12584 Wysłany:
11 Mar 2007, 09:18; Temat postu: |
|
|
Sadoo - masz racje , alu jak juz peknie to lepiej jej nie spawac.
Ostatecznie zdecydowalem, ze GP ma bardzo ladne kolpaki i przy tym zostane.
Nie kupuje alusow, pomyslalem o miejscach w ktore zwyczajowo jezdze, sa tam dziury i szkoda mi kasy wyrzucac w ten sposob na drodze.
Dunlopy sa fajne, ladnie wygladaja , moim zdaniem sa ciche, zobacze jak sie trzymaja  jak sie troszke wprawie w autko ... 
|
|
Góra |
|
 |
pegaz |
#12674 Wysłany:
11 Mar 2007, 16:00; Temat postu: alumy - jak to jest z tym offsetem (ET) ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Tarn. Góry Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 6
|
Witam,
myśle nad felgami aluminiowymi do mojego GP; wybór padł na Dezenty N lub V (może dark) - ponoć dobra jakość i cena też dla mnie do zaakceptowania. W związku z tym mam klika pytań do forumowiczów:
1) czy może ktoś posiada w/w felgi i mógłby podesłać zdjęcia z reala?
2) jak to jest z tym offsetem? wg instrukcji dla standardowych felg jest to 43, te alumy - zalecane przez konfiguratory, mają różne offsety: 28 lub 38 najczęściej; sprawdzałem na stronie producenta - te felgi występują z offsetem od 20-pare do 40-pare; proszę o radę! Będe zobowiązany 
_________________ GP 3D Active 1.4 8v Niebieski New Orleans + A/C + pakiet "Style"
|
|
Góra |
|
 |
datz |
#12803 Wysłany:
11 Mar 2007, 23:50; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
 |
|
a tak z ciekawości spytam jaki rozmiar kupujesz ?
|
|
Góra |
|
 |
pegaz |
#12812 Wysłany:
12 Mar 2007, 07:59; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Z tego co podają konfiguratory oraz z tego co wyczytalem tutaj na forum to odpowiedni rozmiar to 6,50x15 ET: 38, rozstaw: 4x100. Bylem w sobotę z ciekawości w Point-S i tak tez mi powiedzieli - dziś maja dzwonić z ofertą. Też jeszcze będę szukał w innych miejscach - muszę mieć pewność, ze dobrze kupie.
Oryginalne stalowe do mojego to 6x15 ET: 43 Opony 175/65 i takie chce zostawić.
_________________ GP 3D Active 1.4 8v Niebieski New Orleans + A/C + pakiet "Style"
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#12813 Wysłany:
12 Mar 2007, 08:05; Temat postu: |
|
|
Tylko ponoc 175-ki letnie sa nieco za waskie do alusow dlatego tez Fiat dajac alusy montuje 185-ki.
Tak mi tez mowili w wiekszosci serwisow oponiarskich.
Oczywiscie, zalozyc zalozysz ale podobno opona bedzie nienaturalnie ulozona i bedzie sie niszczyc ...
|
|
Góra |
|
 |
pegaz |
#12814 Wysłany:
12 Mar 2007, 08:17; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No właśnie... Ile miejsc, tyle opinii. Taka szerokość 6 cali to wg Fiata jest wszędzie, aż do do felg 17" - dopiero te maja 6,5. Cały czas sie rozbiega o ok 12 mm; ani to dużo, ani to mało przy tych szerokościach - ważne tyle, żeby uniknąć czegoś takiego, że kant felgi wystaje poza oponę  coś takiego widziałem kiedyś.
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#12815 Wysłany:
12 Mar 2007, 08:31; Temat postu: |
|
|
Pegaz , mi w wiekszosci serwisow oponiarskich mowili, ze 175 za waska.
Sklonny jestem im uwierzyc, poniewaz mowilem, ze chce u nich kupic i zalozyc - jesli byloby ok, nie powiedzieliby mi tego.
U swojego Wulkanizatora dostalem te sama informacje.
Fiat takze zaklada wieksze opony na alusy.
Sam tez chcialem kupic alusy i sprzedac 175-ki ale nie udalo mi sie i stwierdzilem w koncu, ze kolpaki sa fajne i nie bede zmienial - po pierwsze z powodu dosc sporego wydatku a po drugie z powodu naszych drog.
Przemyslalem moje 10 lat Kropkiem I i pamietam, ze musialem prostowac czasem felge ... z alusami nie bedzie tak rozowo 
|
|
Góra |
|
 |
pegaz |
#12855 Wysłany:
12 Mar 2007, 10:45; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
pepepe napisał(a): Sam tez chcialem kupic alusy i sprzedac 175-ki ale nie udalo mi sie i stwierdzilem w koncu, ze kolpaki sa fajne i nie bede zmienial - po pierwsze z powodu dosc sporego wydatku a po drugie z powodu naszych drog.
Ja właśnie rozmawiałem z jednym dużym salonem - powiedzieli że mają te które bym chciał na stanie - mogę przyjechać, założą, sprawdzi się, oceni - nic za to nie będę płacił... chyba się wybiorę
Inna sprawa: nie wiem jak sie to dokładnie przelicza, ale wiele razy spotkałem się z takim stwierdzeniem, że różnica między 175 a 185 to po około 6mm na każda stronę... Jak znajdę czas to się do nich wybiorę. Na razie pozostaje czujny ;-)
|
|
Góra |
|
 |
pepepe |
#12861 Wysłany:
12 Mar 2007, 11:10; Temat postu: |
|
|
175x65x15
175 to szerokosc opony 175 mm , 17,5 cm
65 to wysokosc opony ale !!! to 65 % ze 175 mm
15 to oczywiscie srednica w calach
Zerknij koniecznie tutaj :
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
2% to maksymalna roznica, wpisz swoj rozmiar opony i zobaczysz jaka jest zamiennikiem.
Np. sam szukalem chetnego na zakup 175x65x15 a chcialem kupic 195x60x15 - 5.5 mm jak dobrze pamietam roznicy - dopuszczalna
|
|
Góra |
|
 |
stivi |
#13319 Wysłany:
14 Mar 2007, 17:08; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Co do wagi ausów to nie jest to takie oczywiste że są lżejsze. wszystko zależy od jej budowy i niestety niekiedy zdarza się że jest odwrotnie!. Od producenta Dezenta wiem że waga modelu V to 7,8 a modelu A 8,8kg. W przypadku Enzo (jak mnie poinformowano montowane przez fiata jako fiatowskie) to 7,9 kg. Może ktoś ma i może zważyć felgi stalowe do Grande?
_________________ Grande Punto 1.4 77KM Active - niebieski metalik, 5-drzwiowy
|
|
Góra |
|
 |
pegaz |
#13829 Wysłany:
17 Mar 2007, 11:43; Temat postu: udany zakup |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Takie jakie miałem plany - tak zrobiłem. Byłem wczoraj w dużym salonie felg i opon. Zakup - Dezent N 6,50x15 ET: 38 zgodnie z zamówieniem.
Byłem przygotowany na to, żeby dokupić większe opony - typu 195/60 ale mimo wszystko nie było to konieczne. Felgi oryginalnie zapakowane miały TUV z dopuszczalnymi oponami: zaczynały sie na 175/65/15" - czyli standardowych z GP, kończyły na 205 czy coś takiego.
W serwisie wrzucili mi na te felgi moje standardowe, oraz 2 rodzaje 195/60 (Barum i Fulda). Różnica była znikoma. Owszem - bieżnik szerszy, ale sam styk opona - felga, czy tez osadzenie felgi względem opony - praktycznie to samo. Te 195-ki nie miały rantu ochronnego dla alumów - ponoć coś takiego ro raczej przy profilach typu 55 lub w oponach wyższej klasy.
SUMUJĄC: mam standardowe opony założone na felgi o szerokości 6,5" i leżą dobrze - nic nie wystają poza szerokość opony (nic takiego jak oryginalne kołpaki), prezentują się też bardzo ładnie - 100 razy lepiej niż na konfiguratorach; jakbym miał coś dalej działać, to wrzucę prędzej jakieś 205/55 w przyszłości, choć wydaje mi się to lekkim przerostem formy nad treścią dla takiego auta ;-) Nie ukrywam, że aż się prosi jakiś rozmiar typu 16", ale teraz to już ciut za późno. Teraz tylko jeździć i nie przejmować się - także tym, że mogliby marudzić że na gwarancji wrzucam szersze opony.
Mogę wrzucić jakieś zdjęcia, tylko nie wiem czy tutaj mogę an forum.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|