ManfredBee napisał(a):
Kontaktowałem się telefonicznie z dwoma serwisami (wszak to zły montaż u Fiata a nie mój), ale twierdzą, że nic groźnego się nie stało i mogę podjechać, jeżeli sam nie potrafię dobrze zamocować obudowy filtra.
Po konsultacjach z paroma jeszcze osobami podjechałem do serwisu, opisałem problem i poprosiłem sprawdzenie oraz wyczyszczenie, co zrobiono na koszt gwaranta.
W międzyczasie tankowałem na godnej zaufania stacji benzynowej, z dokładnie tego samego dystrybutora co zwykle i wyszło mi rekordowe spalanie - 6,01l/100km, to jest ponad litr więcej niż norma, jaką na podstawie doświadczenia przyjmowałem dla tego samochodu. Komputer pokazał 4,9l/100km, co powinno być prawidłowe (jazda z klimatyzacją), ale nie było.
Problem z pewnym rozjeżdżaniem się tych liczb zauważyłem ostatnio - starałem się coraz delikatniej jeździć, komputer pokazywał kolejno 5,0l/100km, 5,4l/100km (ach te ekspresówki

), 5,1l/100km, 5,0l/100km no i te 4,9l/100km ostatnio. Odpowiadały tym liczbom wyliczone na podstawie ilości benzyny odmierzonej na dystrybutorze, kolejno 5,72l/100km, 5,40l/100km, 5,83l/100km, 5,95l/100km i wspomniane 6,01l/100km.
Tankuję zwykle przy przebiegu rzędu 650km, więc pozycja wskazówki na wskaźniku paliwa potwierdza orientacyjnie pomiary dystrybutora na stacji paliw. Zresztą tak się składa, że korzystają z niego również rodzina i znajomi i nie dopatrzyli się zmian w zużyciu paliwa w swoich
toczydełkach 
.
Mam nadzieję, że czyszczenie i poprawne zamocowanie filtra przywrócą normalne spalanie mojego Kropka

.