Witajcie,
kilka dni wstecz w moim Grande Punto 1.4 8V pojawił się błąd „Sprawdz Silnik” i to zmobilizowało nie do poszukania kabla diagnostycznego.
O kablach na forum już było dość sporo, ale nie znalazłem żadnej opinii na temat złącza diagnostycznego łączącego się po bluetooth-cie.
Postanowiłem zaryzykować i kupiłem poprzez allegro złącze ELM327 Bluetooth.
Ponieważ trochę mnie ten błąd naciskał (ciekawość co jest) to ze względu na szybkość przesyłki kupiłem drożej ale u polskiego sprzedawcy. W ramach ciekawostki na alibaba.com można taki interfejs zakupić poniżej 40 zł.
Jako program diagnostyczny pobrałem bezpłatne aplikacje na androida (OBD AutoDoctor i Torque). Jedyna niedogodność to konieczność wyłączania połączenia telefonu z Bluetooth-em samochodu. Urządzenie łączy się bardzo szybko i sprawnie z telefonem a soft bezproblemu pobrał dane z komputera samochodu.
Z laptopem jeszcze nie łączyłem bo wszystko załatwiłem poprzez telefon.
Co prawda jak na razie wykonałem proste operacje – sprawdzenie błędu i skasowanie, ale pewnie dla wielu będzie to wystarczające. Pozatym jest parę fajny opcji jako wykorzystanie telefonu w postaci dodatkowych informacji w postaci liczników, wykresów i cyferblatów.
No i najważniejsze, jak się z tym jedzie to kable się nie plątają po samochodzie

Nazwa urządzenia w Bluetooth: TOPONE
Kod sparowania: 1234
Mam nadzieję że komuś to pomoże.