|
Obecny czas: 02 Maj 2025, 05:55
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
kociniak |
#61742 Wysłany:
08 Lis 2007, 12:54; Temat postu: Jak rozebrac kluczyk-scyzoryk? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 03 Sty 2007, Posty: 115
|
tak sie przygladalem ostatnio, moze ktos "przerabial" juz ten temat?
znalazlem bowiem producenta takich malutkich centralek do sterowania zamkiem centralnym i tam mozna sobie dokupic kluczyk-scyzoryk, swietnie tylo trzeba wnetrze przelozyc no i sam kluczyk
_________________ >>>Wielka Ruda Kropa <<<GP 1.4 8V
|
|
Góra |
|
 |
|
|
adrian |
#62045 Wysłany:
09 Lis 2007, 09:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kolobrzeg Rejestracja: 03 Mar 2007, Posty: 183
|
ciekawe, ciekawe, tez bym sobie zmienil opcje na przycisk w kluczyku
_________________ GP 1.3 MJ 75 KM
|
|
Góra |
|
 |
uzziah |
#62255 Wysłany:
09 Lis 2007, 21:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 11 Wrz 2007, Posty: 508
|
Po otwarciu "scyzoryka" jest taka mała śrubka czy jak to nazwać - to ona służy do "otwierania" tego kluczyka.
_________________ GP 5d 2007 czarny crossover
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut
|
|
Góra |
|
 |
kociniak |
#62535 Wysłany:
10 Lis 2007, 20:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no i nie moge znalezdz tej "srubki", jak dla mnie to trzeba znaczek urwac
|
|
Góra |
|
 |
dzioby125 |
#62537 Wysłany:
10 Lis 2007, 20:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 13 Lip 2007, Posty: 219
|
śrubka jest w miejscu, w ktróym 'mieszka' po złozeniu kluczyk 
|
 |
kociniak |
#62840 Wysłany:
11 Lis 2007, 20:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no to ja nic takiego nie mam
moze ja sjakis inny kluczy mam bo bez sterowania centralem jest?
|
|
Góra |
|
 |
dzioby125 |
#62843 Wysłany:
11 Lis 2007, 20:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 13 Lip 2007, Posty: 219
|
na 10 str. instrukcji stoi, że ta śrubka służy do wyjęcia baterii, więc ja już nie wiem [ Dodano: 11 Lis 2007 19:11 ]kociniak napisał(a): no to ja nic takiego nie mam  moze ja sjakis inny kluczy mam bo bez sterowania centralem jest?
faktycznie nie masz 
|
 |
bbanditoss |
#62898 Wysłany:
11 Lis 2007, 22:03; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
dzioby125 napisał(a): na 10 str. instrukcji stoi, że ta śrubka służy do wyjęcia baterii, więc ja już nie wiem [ Dodano: 11 Lis 2007 19:11 ]kociniak napisał(a): no to ja nic takiego nie mam  moze ja sjakis inny kluczy mam bo bez sterowania centralem jest? faktycznie nie masz 
takie rzeczy to tylko w fiacie 
|
 |
garys |
#62920 Wysłany:
11 Lis 2007, 23:14; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 519
|
Dziwne że nie masz tej śrubki.
U mnie ona wygląda tak:

|
|
Góra |
|
 |
kociniak |
#62938 Wysłany:
11 Lis 2007, 23:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no ale ty masz kluczyk ze sterowaniem centralnym i faktycznie jest tam srubka
no i teraz po odkreceniu tej srubki to sie wysuwa jakas "szufladka" na baterie czy rozpolawia sie calosc? czy jak sie rozpolawia to sa jakies zatrzaski czy rozpada sie samo?
|
|
Góra |
|
 |
garys |
#63138 Wysłany:
12 Lis 2007, 16:08; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
kociniak napisał(a): no ale ty masz kluczyk ze sterowaniem centralnym i faktycznie jest tam srubka
Racja, przeoczyłem to. Ty nie masz sterowania centr.
A wymiana baterii wygląda tak:

|
|
Góra |
|
 |
kociniak |
#63416 Wysłany:
13 Lis 2007, 11:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
czyli jestem w punkcie wyjscia
|
|
Góra |
|
 |
uzziah |
#63487 Wysłany:
13 Lis 2007, 16:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kociniak wydaje mi sie ze w twoim kluczyku sa jakies zatrzaski (skoro nie ma srubki) sprobuj ostroznie jakims niewielkim wkretakiem z waska i cienka koncowka podwazyc na laczeniu:D moze sie uda?!
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#63490 Wysłany:
13 Lis 2007, 17:00; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
a jak nie to młotek 5kg i też ta radę  :E
|
 |
uzziah |
#63509 Wysłany:
13 Lis 2007, 17:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
bbanditoss napisał(a): a jak nie to młotek 5kg i też ta radę  :E
... + przecinak - to byl zestaw nr1
zestaw nr2 butla a w nim propan butan + palnik
zestaw nr3 imadlo + szlifierka katowa
... cos napewno pomoze 
|
|
Góra |
|
 |
Jaco |
#63511 Wysłany:
13 Lis 2007, 17:39; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Podbeskidzie Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 1211
|
Jak nie ma centralnego to może to być "nieotwieralne" bo po co  jak nic tam nie ma, baterii ani układu.

_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet
|
|
Góra |
|
 |
garys |
#63520 Wysłany:
13 Lis 2007, 18:01; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Jaco napisał(a): Jak nie ma centralnego to może to być "nieotwieralne" bo po co  jak nic tam nie ma, baterii ani układu. 
Nie wierze w to
Nie wierze żeby ruchomy element "scyzoryka-kluczyka" był montowany na stałe w plastikowej obudowie.
Nie robili by chyba dwóch rodzajów kluczyków, tych na zatrzask i tych zgrzewanych, bo po co komplikować sprawe...ale kto ich tam wie 
|
|
Góra |
|
 |
bestfiat |
#63627 Wysłany:
13 Lis 2007, 22:03; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
U mnie i wydaje mi,że we wszystykich grande punto,żeby rozebrać pilot należy podważyć ten niebieski znaczek FIAT,który jest na pilocie,wyjąć go i pod nim jest śrubka ,po jej odkręceniu nasz pilot da rozebrać na pół i tym samym wymienić baterie i nie tylko cały środek(płytkę elektroniczną) i część metalową scyzoryka.Z boku natomiast pilota pod scyzorykiem ,gdy jest ten scyzotyk złożony jej nie widać---jest druga śrubka,o której ktoś pisał chyba wcześniej,którą da ustawić w dwóch pozycjach i służy tylko do wymiany baterii!!!!!!!!!!!!!!!
Szukać więc śrubki pod niebieskim znaczkiem FIAT na pilocie,po jego wyjęciu,uprzedzam jest mocno przyklejony ,więc trzeba mocno go podważać,po wyjęciu go---odkręcamy śrubkę,rozkładamy śmiało na pół i wszystko jasne.  Pozdrawiam 
Ostatnio edytowany przez bestfiat 15 Lis 2007, 21:52, edytowano w sumie 2 razy
|
|
Góra |
|
 |
misiu_k |
#63744 Wysłany:
14 Lis 2007, 10:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 13 Paź 2007, Posty: 113
|
bestfiat napisał(a): Z boku natomiast pilota pod scyzorykiem ,gdy jest ten scyzotyk złożony jej nie widać---jest druga śrubka,o której ktoś pisał chyba wcześniej,którą da ustawić w dwóch pozycjach i służy do zmiany funkcji przycisków włańczania i wyłańczania centralnego zamka i alarmu,nią pilota nie rozbierzemy i ją lepiej nie kręcić,bo można zwalić pilot!!!!!!!!!!!!!!!
Bestfiat co ty za głupoty wypisujesz? Ta śrubka z boku służy do otwarcia wkładki z baterią. Po jej podważeniu wyciągniesz z pilota baterie.
Co do podważania znaczka to nie będę się wypowiadał ale pilot składany jest na zatrzaski. Wątpię aby pod znaczkiem Fiata była jakaś śrubka.
Jeżeli miałaby tam być to znaczek nie byłby przyklejany.
_________________ Grande Punto 1.4 8v Dynamic
AR MiTo 1.4 TB 120KM Distinctive
Punto Evo 1.4 8v Estiva Blue & Me
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#63753 Wysłany:
14 Lis 2007, 11:16; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
bestfiat napisał(a): Szukać więc śrubki pod niebieskim znaczkiem FIAT na pilocie,po jego wyjęciu,uprzedzam jest mocno przyklejony ,więc trzeba mocno go podważać,po wyjęciu go---odkręcamy śrubkę,rozkładamy śmiało na pół i wszystko jasne
nawet jeśli tak jest jak mówisz to co później z tym znaczkiem ?  kropelka? ośmiorniczka ? butapren ? 
|
 |
filip76 |
#63767 Wysłany:
14 Lis 2007, 12:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A co z dodatkowymi pilotami do alarmu - mam takie okrągłe i nie wiem jak toto otworzyć, bo bateria mi niedługo zdechnie...
_________________ alfa romeo robi auto na najbliższy salon w Genewie. Honda - na lata
|
|
Góra |
|
 |
kociniak |
#63770 Wysłany:
14 Lis 2007, 12:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
bbanditoss napisał(a): bestfiat napisał(a): Szukać więc śrubki pod niebieskim znaczkiem FIAT na pilocie,po jego wyjęciu,uprzedzam jest mocno przyklejony ,więc trzeba mocno go podważać,po wyjęciu go---odkręcamy śrubkę,rozkładamy śmiało na pół i wszystko jasne nawet jeśli tak jest jak mówisz to co później z tym znaczkiem ?  kropelka? ośmiorniczka ? butapren ? 
raczej nowy znaczek, to dranstwo jest mocno przyklejone 
|
|
Góra |
|
 |
garys |
#63772 Wysłany:
14 Lis 2007, 12:41; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
misiu_k napisał(a): bestfiat napisał(a): Z boku natomiast pilota pod scyzorykiem ,gdy jest ten scyzotyk złożony jej nie widać---jest druga śrubka,o której ktoś pisał chyba wcześniej,którą da ustawić w dwóch pozycjach i służy do zmiany funkcji przycisków włańczania i wyłańczania centralnego zamka i alarmu,nią pilota nie rozbierzemy i ją lepiej nie kręcić,bo można zwalić pilot!!!!!!!!!!!!!!! Bestfiat co ty za głupoty wypisujesz? Ta śrubka z boku służy do otwarcia wkładki z baterią. Po jej podważeniu wyciągniesz z pilota baterie. Nie ma żadnego strachu z tą śrubką, ona służy jedynie do wysunięcia szufladki z baterią, wkleiłem przecież foto: garys napisał(a):
|
|
Góra |
|
 |
bestfiat |
#64262 Wysłany:
15 Lis 2007, 20:36; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Temat brzmi rozkładanie,rozbieranie pilota,kluczyka,a nie wymiana bateri w pilocie,więc temu tak pisałem powyżej.
U mnie napisałem jak powyżej pilot rozbiera,pod niebieskim znaczkiem jest śrubka i ją odkręca,z boku też jest,owszem baterie da wyjąć,śrubkę tą da tylko w dwóch pozycjach ustawić,przy drugiej pozycji otworzonej kuteczce wyjmiemy baterie,za mocno przekręcić nie wolno bo zwali zatrzask w tej śrubce.Kumpel ma inny model na zamówienie to u niego pilot da rozlożyć tylko po zdjęciu znaczka,z boku bateri nie wymieni ani nic nie rozkręci,tylko od góry,są różne modele pilotów.
Natomiast na żadne zatrzaski ten pilot w grande się nie rozkłada i nie składa,trzeba wyjąć igłą,lub czymś ostrym,małym śrubokrętem itp. niebieski znaczek fiat!!!!!!!!! Fabrycznie mocno go mocują więc trzeba uważać, tak żeby go nie uszkodzić i odkręcić śrubkę i wtedy rozłożyć pilot na pół.Najlepiej z tym udać się do zegarmistrza on fachowo wyjmie znaczek,odkręci tą śrubkę i wtedy rozłozy na pół.Potem to złoży skręci i przyklei spowrotem ten znaczek na specjalną taśmę dwustronną,nie budapren,superglu itp.  ,bo tym wtedy na amen zakleisz i wtedy czeka wymiana pilota w razie czego(zamoknięcia płytki itp.).Daje specjalną taśmę,żeby potem go lekko już wyjąć  i rozłożyć jeszcze kiedyś w razie czego,wymiany bateri,płytki od centralnego zamka,lub części metalowej kluczyka
misiu_k----jakby ten znaczek nie był przyklejony mocno to by chyba odpadł i każdy by gubił i temu go mocno fabrycznie montują...........i dobrze pilot skręcają,żeby nie rozpadł.
Sam kolega tu głupoty wypisuje  jak nie zna  i tego nie robił i widzę ,że ma podobny pilot  ,ale pod niebieskim znaczkiem fiat na 100 procent powinna i jest śrubka i ją wykręca i wtedy można cały pilot rozłożyć na pół po mocniejszym pociągnięciu.U mnie baterie z boku da wyjąć,ale również po rozłożeniu na pół ją wyjmę i nie tylko samą baterie!!!!!!!!!!
Jakoś też muszą go składać,żeby dało w razie czego rozłożyć
Tylko pamiętajmy,żeby tak samo go złożyć jak rozłożyliśmy i odpowiednio potem założyć sprężynkę od scyzoryka i płytkę.
Pozdrawiam. 
|
|
Góra |
|
 |
PartyzantGP |
#188527 Wysłany:
11 Lis 2008, 20:06; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Brzeg Rejestracja: 01 Cze 2008, Posty: 34
|
Dziś:( rozwaliłem sobie kluczyk bez pilota, rozkładany:( był w drzwiach i trach. Nie chciał się rozkładać tak jak się rozkładał więc go rozebrałem. Pod znaczkiem jest śrubka ( znaczek przyklejony na taśmę dwustronną z gąbką ) , po rozkręceniu stwierdziłem że mały kawałek plastiku odpowiedzialny za blokowanie się złamał i sprężyna puściła, ale nakręciłem ją na nowo i jest w miarę ok. może blokada nie trzyma super , ale kluczyk rozkłada się jak dawniej.
_________________ Grande Punto GP 2008 1.4 8v 77KM
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|