|
Obecny czas: 03 Maj 2025, 06:10
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
bialko0019 |
#707715 Wysłany:
28 Gru 2013, 00:47; Temat postu: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Województwo: mazowieckie [W]
|
Witajcie. Mam mały problem. Jakiś czas temu, wracając do domu, ok 100km zgasiłem go, po 10min chciałem odpalić, odpalił z problemem, za krótymś razem. Po pol godziny jazdy, znowu zgasiłem i po chwili chciałem jechać i odpalić, jednak już nie odpalił. Jako że to była noc, szarpałem go, aż mi aku padł. Na drugi dzień, kablami od drugiej fury odpalłem z małymi problemami. I traf chciał, że znów nie chciał odpalić, więc awyjnie dałem lekko plakiem i odpalił. Minąłem tydzień, codzienni odpałał - teraz w wigilię - już nie. Znwó aku padł od tego szarpania, ani na gazie ani na benzynie. Spróbowałem go jeszcze leciuteńko plakiem - i w momencie pryśnięcia - chodził. Puściłem pryskanie plakiem po pół sekundy - i już nic. Chodził tylko gdy powąchał plaka. Na lince również nie dał rady, więc dziś naładowałem do pełna akumulator i dalej problem. Rozrusznik chodzi, kręci ładnie, nie dawno szczotki wymieniane. Dzisiaj zauwayłem że odchodząca taka gruba rura od fltra powietrza jest pęknieta przy silniku (na zdj zaznaczyłem rurkę zielonm kolorem, tylko że pęknieta jest ona od strony silnika).  Z niej wyciekło troche oleju, m.in w okolicach dwóch swiec pod spodem, jest trochę mokro. Więc pomyślałem, że zalało świece - odkręciłem wyczyściłem i nic. Rozrusznik chodzi kręci ładnie szybko, nooo ale nie odpala.. Przycisk antywstrząsowy nie jest wcisnięty, styki przepatrzyłem i jest raczej okey... Codziennie odpałał i nagle - kompletna klapa.. Co mi doradzicie koledzy? Zatkałem odmę (o ile to się nazywa odma) sciereczka by nie puszczała powietrza, jutro kupie i włoże nową, ale chyba to nie przez nią dostaje za dużo powietrza czy coś?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dawido03 |
#707742 Wysłany:
28 Gru 2013, 11:12; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Wola Rzędzińska, Tarnów Rejestracja: 07 Sie 2011, Posty: 495 Pomógł: 7
|
Panie ten przewód co pokazałeś że jest pęknięty to jest przewód ODMY - czyli odpowietrzenie silnika i odprowadzenie kropel oleju do obiegu dolotowego .
Jeśli jest on pęknięty to musisz go wymienić , ale nie jest od powodem dlaczego nie odpala.
Po drugie widzę że w swoim opisie masz kropka 1.2 8V + LPG na gazie również nie pali ?
_________________ MÓJ KROPEK http://fiatpunto.com.pl/topic42807.html
|
|
Góra |
|
 |
michu0802 |
#707744 Wysłany:
28 Gru 2013, 11:25; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Kalisz Rejestracja: 03 Mar 2010, Posty: 1618 Pomógł: 9
|
Sprawdź czy dochodzi paliwo i czy pompa podaje dobre ciśnienie 
_________________ FIAT PUNTO I 1998r. 185 000
|
|
Góra |
|
 |
Zioło94 |
#707748 Wysłany:
28 Gru 2013, 11:37; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Wersja: S
Miejscowość: Miechów Rejestracja: 06 Maj 2013, Posty: 84 Pomógł: 1
|
Miałem podobnie, posłuchaj czy wgl pracuje Ci pompka paliwowa. Moja często nie łapała styku na pompce i po prostu nie pracowała 
_________________ Zielony ma moc http://fiatpunto.com.pl/topic42487.html
|
|
Góra |
|
 |
bialko0019 |
#707750 Wysłany:
28 Gru 2013, 11:44; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
nooo wlasnie, kurcze gdzie jest ten prsewod pod maska bo nie moge gozlokalizowac zeby odlaczyc i zobaczyc czy paliwko dochodzi? tal myslalem , odme i tak wymienie. ani na gazie ani na benzynie nie odpala. pompa sama w sobie chodzi bo ja slychac tylko czy daje dobre cisnienie - jak odkrecilem ja to z wylotu paliwko leci ale czy dolatuje do silbika? w fiacie brawa ten prsewod pod silbikiem paliwka jest niebieski tutaj nie moge go znalesc.. ale odpalil by za ktoryms razem na gazie zawsze odpalal bes zarsutow
|
|
Góra |
|
 |
dawido03 |
#707753 Wysłany:
28 Gru 2013, 12:24; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wola Rzędzińska, Tarnów Rejestracja: 07 Sie 2011, Posty: 495 Pomógł: 7
|
|
Góra |
|
 |
michu0802 |
#707766 Wysłany:
28 Gru 2013, 13:01; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Kalisz Rejestracja: 03 Mar 2010, Posty: 1618 Pomógł: 9
|
bialko0019, Na benzynie auto zachowuje sie normalnie? Zobacz czy podaje dobre cisnienie.
_________________ FIAT PUNTO I 1998r. 185 000
|
|
Góra |
|
 |
TheStig |
#707771 Wysłany:
28 Gru 2013, 13:23; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Województwo: pomorskie [G]
|
Najprawdopodobniej czujnik położenia wału odmówił posłuszeństwa. Ale sprawdź jeszcze, czy pompa paliwa chodzi po przekręceniu kluczyka.
|
|
Góra |
|
 |
Bezendu |
#707790 Wysłany:
28 Gru 2013, 14:43; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Konrad
Województwo: śląskie [S]
|
a moze poprostu kable wysokiego napiecia jest rypniety i bierze na dwie / trzy swiecie i temu sa problemy z odpaleniem ten węzyk od odmy i tak musisz wymienic / sprobuj przeczyscic kable wysokiego napiecia moze dostal sie tam olej sam mowiles ze przy swiecach byl
|
|
Góra |
|
 |
bialko0019 |
#707793 Wysłany:
28 Gru 2013, 15:06; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
kieys kieys mialem problem z pompa paliwa no nie bylo cisnienia i mechanik mi ja zrobil i przeczyscil wtryskiwacze, kable sa czyste ale moze jednak juz padniete swiece bo na gazie ani rusz nie odpala a na benzynie co kilka sekund prawie zalapuje ale nie trsyma w ogole, mozs znowu pompka padla i do tego swiece nie sa za idealne i na gazie to nie odpala, na benzynie odpalil by moze ale pompka pada... hmm szkoda ze dzisiaj dzien swiateczny bo w warszawie nawet klucza do swiec nie moglem teraz kupic... mam ze stacji ale nie chce nic urwac bo bym sprawdzil gdy jest widno te swiece jeszcze raz  a czujnik kabelek wydaje ske byc w porzadku, nie mam drugiego by sprawdzic, wyczyscilem tylko..
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#707806 Wysłany:
28 Gru 2013, 16:35; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Odnośnie zaznaczonego elementu na zdjęciu: Odma (Odpowietrzenie skrzyni korbowej) określana jest w przypadku części zamiennych Fiata „przewodem giętkim” nr części 7537699. Można zamiennie kupić taki element od Fiata Uno. Oryginalny element będzie kosztował ok. 20 kilka zł. Zamiennik z Uno, lub podobny, bez oznaczeń Fiata ok. 7 – 10 zł. Odmę należy oczyścić ze szlamu olejowego, podobnie należy postąpić ze znajdującą się w środku odmy metalową siateczką ( filtr spiralny). Siateczkę - spiralkę metalową można wymyć benzyną ekstrakcyjną. 
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
lukk |
#707808 Wysłany:
28 Gru 2013, 16:47; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
dawido03 napisał(a): jezeli masz sekwencje to nie odpali Powinien odpalić gdyby to była wina układu zasilania Pb.
Góra |
|
 |
Bezendu |
#708010 Wysłany:
29 Gru 2013, 12:54; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Konrad
|
Ja mialem kiedys tak ze tez nie chcial odpalic myslalem o wszystkim ze malo paliwa dolalem 7 L nic ze swiece wykrecilem przeczyscilem nic , myslalem ze pompa poszla ale bylo ja slychac tak samo wtryski bylo slychac pojechalem do znajomego mechanika nic nie zrobil tylko raz posluchal auta i odrazu wskazał KWN , wymienilem i elegancko chodzi , byc moze swiece zalane i temu nie chce załapać tam jest bodajze 16 klucz sprawdz i napisz co i jak
|
|
Góra |
|
 |
lukk |
#708039 Wysłany:
29 Gru 2013, 14:28; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A nie zapowietrza się gdzieś przynajmniej pompa paliwa ?
Góra |
|
 |
bialko0019 |
#709304 Wysłany:
06 Sty 2014, 15:11; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
a wiedz tak, wczesniej wieczorkiem odkrefilem swiece i niby bylo okey ale pomyslalem na drugi dzien wszystkie ale ze jak mialem odkrecac mowie wymienie, i tak bedzie trseba juz nie dlugo. ii wymienilem swiece i kable i... odpalil!  co prawda na gazie tylkl, na benzynie wydaje mi sie ze znowu padla pompka ( pomogli byscie mi wskazac przewod ktory mozna odczepi i sprawdzic jak leci benzynka pod maska? ) ale rozgrzal sie i zgasl na gazie.. dlaczego? zapowietrzyl sie, parownik oszroniony a bulo gdzies z 5stopni na zew. i cos syczalo w okolicach chlodnicy tylko nie moglem trafic na miejscr tego syczennia, bo z minuta i juz brak.. potem odpalal ale na sekunde nie trzymal obrotow i gasl. ale odpalal. rzecz jasna tylko na gazie, na benzynie po jakims czasie odpalalnia tez odpalal i na kilka sekund, prserywa jak traktor i znowu gasnie. a zdarsyl sie juz rozgrzac pod pierwsza kreske... doradzicid cos jeszcze? powoli powoli i wroce nim do domu hehe 
|
|
Góra |
|
 |
lukk |
#709427 Wysłany:
06 Sty 2014, 20:53; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A masz tyle płynu w chłodnicy ile ma być ?
Góra |
|
 |
bialko0019 |
#709500 Wysłany:
07 Sty 2014, 07:25; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
tak, tak mam jakis czas przed ta cala akcja dolewalem plynu i na zimnym jest powyzej polowy min a max. przez ta peknieta odme oleju troche ubylo ale plynu nie zauwazylem zeby przez to przybylo... ? i co oznacza skrow KWM?
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#709544 Wysłany:
07 Sty 2014, 16:43; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
bialko0019 |
#710144 Wysłany:
10 Sty 2014, 21:53; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
pierwszy raz slyszalem taki skrot - dziekuje  kable wymienione i swiece i odpala, na benzynie i na gazie, ale na benzynie odpali chwile raz pochodzi jak nie chce odpalic albo przerywa jak traktor i slabnie, a na gazie odpala, nawet potrafi sie rozgrzac ( ok pierwszej kreski moze mniej) no i parownik zamarza i gasnie. jak przejechalem z 500m parownik sie troche odszronil ale jak na gazie odpalal to po sekundzie gasl... podpowiedzcie cos  troszeczke cos syczy jak jest rozgrzany e okolicach hlodnicy ale jest za mokro zeby zlokalizowac, moze jakis specyfik na dziurawa chwilowo? moze to wina popki paliwa i wypadalo by ja wymienic i chodzil by lepiej? bo na benzynie lepiej samochod chodzi jak jest zapowietrzony niz na gazie.. wtey bylo by latwiej przyzyne znalezc.. moze macie jakis sposob zeby swoimi metodami sprawdIc zy jest w miare ok cisnienie pompy? sama popka chodzi. a pompa wody wymieniana nie dawno.. i jak zlikalizowac kabel co leci benzynka?
|
|
Góra |
|
 |
karol1994 |
#710161 Wysłany:
10 Sty 2014, 22:45; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Karol
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Iłowo-Osada Rejestracja: 06 Gru 2013, Posty: 109 Pomógł: 1
|
Odnośnie wycieku z chłodnicy jeśli chcesz na "chwilę" jakoś ją załatać to masz dwa typy środków do wyboru - w proszku i w płynie. http://allegro.pl/uszczelniacz-do-chlod ... 43458.htmlhttp://allegro.pl/uszczelniacz-do-chlod ... 67860.htmlJakbyś wybrał proszek to nie sugeruj się instrukcją, że każą Ci wsypać całość. Na początek wsyp połowę, i w razie gdy Ci jeszcze będzie ciekło to wsyp resztę. Ja u siebie wsypałem całość, to musiałem wymienić płyn i zrobić płukankę układu chłodzenia, bo gdzieś dotarła zbyt duża ilość owego proszku, powstał zator i całość mi się zapowietrzała 
_________________ Najpierw był Maluch 83' Później Siena 98' a teraz jest Kropek 96' - poszedł na żyletki... http://polskajazda.pl/Profil/23127 - klik
|
|
Góra |
|
 |
cedec1 |
#710164 Wysłany:
10 Sty 2014, 22:53; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Klubowicz |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Emotion
Miejscowość: Nowy Targ Rejestracja: 02 Lis 2011, Posty: 2265 Pomógł: 51
|
karol1994 napisał(a): Odnośnie wycieku z chłodnicy jeśli chcesz na "chwilę" jakoś ją załatać to masz dwa typy środków do wyboru - w proszku i w płynie. http://allegro.pl/uszczelniacz-do-chlod ... 43458.htmlhttp://allegro.pl/uszczelniacz-do-chlod ... 67860.htmlJakbyś wybrał proszek to nie sugeruj się instrukcją, że każą Ci wsypać całość. Na początek wsyp połowę, i w razie gdy Ci jeszcze będzie ciekło to wsyp resztę. Ja u siebie wsypałem całość, to musiałem wymienić płyn i zrobić płukankę układu chłodzenia, bo gdzieś dotarła zbyt duża ilość owego proszku, powstał zator i całość mi się zapowietrzała  po tej operacji spokojnie możesz się pożegnać z ogrzewaniem jezeli chłodnica jest dziurawa to ją wymień choć by i na używaną bez problemu znajdziesz za cenę 2 sztuk takich pseudo uszczelniaczy które to robią wiecej szkód niż pożytku
_________________ topic57539.html <---- moje Grande Punto z rzeszy
|
|
Góra |
|
 |
bialko0019 |
#710182 Wysłany:
11 Sty 2014, 19:22; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
o kurczali, powiem Wa ze jeszcze nie slyszalem o sposoboe latania chlodnicy specyfikiem w proszku - dzieki!  koledzy, dla mnie najwazniejsze jest by samochod chodzil, jesli bedzie potem potrzeba wymiany chlodnicy to oczywiscie ja wymienie  tylko pytanie, czy to moze byc zapowietrzanie sie przez dziurawa chlodnice czy moze jest jakis kabelek ktory lubi puszczac gdzies? no i pytanie czy w o ogole przez to samochod nie chodzi, tak jak opisalem po rozgrzaniu na gazie gasnie a na benzynie jesli to byla by wina pompki jutto bym kupil nowa to czy jest sens? cl ogolnie byscie poradzili zrobic? kupowac chlodnice wymieniac wszytkie rzeczy, i jeszcze inne, po kolei to na jeden raz to nie na moj portfel  a wiec czekam na Wasze porady...  z gory bardzo dziekuje [ Dodano: 11 Sty 2014 19:21 ]wlalem troche tego specyfiku o ktorym mowiliscie i podlozylem pod samochod biala scierke. no i pokropalo tym czerwonym specyfikiem kilka kropel i przestalo wiec wydaje mi sie ze i uszczelnilo jakis drobny wyciek  tylko chodzil pol godziny bez problemu odpalil ale sie zapowietrza caly czas.. zdjecie ponizej. a wiec nie wiem, pompa wody wymieniona, skad moze sie tak zapowietrzac? [ Dodano: 11 Sty 2014 19:22 ]
|
|
Góra |
|
 |
lukk |
#710315 Wysłany:
11 Sty 2014, 21:16; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Nie chce być złym prorokiem ale czy to przypadkiem nie będzie uszczelka pod głowicą ?
Góra |
|
 |
bunczu |
#710343 Wysłany:
11 Sty 2014, 22:29; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: dolnośląskie. Rejestracja: 31 Lip 2011, Posty: 641 Pomógł: 10
|
lukk napisał(a): dawido03 napisał(a): jezeli masz sekwencje to nie odpali Powinien odpalić gdyby to była wina układu zasilania Pb. Z ciekawości - jak? Zakładając, że ma uszkodzoną sekcję zasilania paliwem to przy sekwencji nie odpali w ogóle silnika bo wpierw instalacja odpala silnik na benzynie, gdy ten zagrzeje się do odpowiedniej temperatury, przełacza go na gaz. [ Dodano: 11 Sty 2014 22:27 ]bialko0019 napisał(a): o kurczali, powiem Wa ze jeszcze nie slyszalem o sposoboe latania chlodnicy specyfikiem w proszku - dzieki! Serio? Za takie porady powinien być zpp...Jeśli ten wynalazek zapcha Ci kanały chłodzenia w silniku, rozwalisz silnik. Daruj sobie łatanie chłodnicy specyfikami bo po czymś takim wydasz więcej na remont niż nowa chłodnica będzie kosztować. [ Dodano: 11 Sty 2014 22:29 ]bialko0019 napisał(a): skad moze sie tak zapowietrzac?
Odpal samochód, przed odpaleniem odkręć korek z chłodnicy i sprawdź czy w trakcie pracy w układzie będą pojawiać się pęcherze powietrza. Jeśli tak - UPG. Przy okazji, wyciągnij dywaniki spod siedzenia pasażera i kierowcy, sprawdź czy z nagrzewnicy nie cieknie. Jeśli ona przepuszcza, będziesz mieć tam "jeziorko".
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
lukk |
#710354 Wysłany:
11 Sty 2014, 22:57; Temat postu: Re: nie chce odpalić, nagle, rozrusznik ładnie kręci |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
bunczu, W zależności od sterownika ale przeważnie naciskasz przycisk od centrali (na wyłączonym zapłonie) przekręcasz kluczyk i odpalasz oczywiście cały czas trzymając przycisk od centralki. A o odpalaniu awaryjnym bądź ciepłym starcie słyszałeś ?
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|