czech22 napisał(a):
Chcę kupić klucz z niższej półki, taki za ok 250 zl. Taką mam wiertarkę, kątówke i wytrzymuje lata. Nie wiem jakiej mocy kupić, aby bez problemu odkręcić choćby nakrętkę piasty. Co ewentualnie polecacie.
Znajomy ma w garażu taki sprzęt z Juli, Meec Tools bodajże... w każdym razie chyba taki tani brand pod market robiony. Swego czasu kosztował chyba jakoś 99 zł, więc raczej tani, a sprawdza się fajnie. Z opowiadań, to trzyma już chyba jakieś 2-3 lata w takim, powiedzmy intensywniejszym hobbystycznym użytkowaniu. Sam robiłem nim różne rzeczy, cięższe i lżejsze, jak się coś zapiekło czy było na klej i generalnie wszędzie tam, gdzie użycie zwykłego klucza jest średnio wygodne, typu koło pasowe itp - zawsze dawał radę.
A piasta, to akurat dość wysoki wymóg postawiłeś...

Nierzadko, to żaden udar tam nie pomoże...

Sam przerobiłem na sobie, że czasem i palnik, udar i dwumetrowa brecha nie pomagały, więc tym bym się nie sugerował

. Do tego, jeśli planujesz cięższe zastosowania, to polecałbym się zaopatrzyć w komplet stosownych nasadek. Jasne, można zwykłymi, sam tak czasem robiłem z "braku-laku", ale to mocno im daje po dupie.